Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Jun
27
Tanévzáró ünnepség
8:00
Jun
26
Beiratkozás a 7. és 9. évfolyamra
 
Jun
19
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák
június 19–28. (A bizottságok és a pontos dátumok megtekintéséhez katt. a címre!)
Jun
18
A tanítási év utolsó tanítási napja
 
Idegennyelvi szakmacsoport
NeumannNémet

A Neumannban a német nyelv tanításának és tanulásának nagyon szép múltja és hagyománya van, mint első és második idegen nyelv kiemelt fontosságú szerepet tölt be az intézmény életében. Az idei tanév a szép és sikeres vizsgák mellett országos versenyeredményekben is bővelkedett.


» tovább
Ismét nyelvi siker a Neumannban

A Széchenyi Ferenc Gimnázium és Kollégium Barcson idén 21. alkalommal rendezte meg Országos Angol Nyelvi Versenyét 9.és 10. osztályos tanulóknak. A versenyen országosan több mint 1000 tanuló mérettette meg magát.


» tovább
Vitázik az ifjúság – országos döntő 2024

A német nyelvű „Jugend debattiert” (Vitázik az ifjúság) vitaverseny elő- és országos döntőjét május 23-24-én rendezték meg Budapesten. Iskolánkat Hegyi Péter, a 10. F osztály tanulója képviselte, aki a március 22-i regionális döntőn szerzett jogot a részvételre.


» tovább
Vitázó Fiatalok a Neumannban (2024. március 22.)

A középiskolások számára meghirdetett német vitaverseny – Jugend debattiert – regionális döntőjének az idei tanévben intézményünk adott otthont. A megmérettetésen a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium, a budapesti ELTE Trefort Ágoston és a Kossuth Lajos Gimnázium, valamint az egri Neumann János Gimnázium diákjai vettek részt. Iskolánkat Hegyi Péter 10F és Gallovics Bálint György 9D osztályos tanulók képviselték.


» tovább
NeumannNémet

A Neumannban a NÉMET nyelvnek több évtizedre visszanyúló hagyománya van, mint első és második idegen nyelv kiemelt fontosságú szerepet tölt be az intézmény életében, mindennapjaiban.


» tovább
Németes diákok és tanárok, Dezember és … Weihnachtsparty!
A decembert iskolánkban mindig körüllengi az advent és a karácsony. Ennek szellemében egymást érik az ünnepi pillanatok és események, melyeknek intézményünkben immár 10 éve elengedhetetlen része a Weihnachtsparty, azaz a kezdő németesek karácsonyi partija.
» tovább
Advent! Irány Bécs! 2023
Intézményünkben évről évre egyre több kedvelt és népszerű németes rendezvény színesíti az iskolai programok palettáját, melyek közül a legnépszerűbb és a legnagyobb múltra visszatekintő a hagyományos Bécsi Adventi Kirándulás!
» tovább
A Német Egység Napja a Neumannban
Az idei tanévben immár harmadik alkalommal emlékezhettünk meg iskolánkban Németország újraegyesítésének nemzeti ünnepéről. A nap folyamán az óraközi szünetekben kiállítás, prezentációk és az elmaradhatatlan német zene várta a diákokat. Deák Panna Mira 9T osztályos tanuló nagy sikerrel élőben, live énekelte Udo Lindenberg egyik ikonikus dalát, Hegyi Péter (10F) pedig 9. és 11. évfolyamos diákoknak németországi élményeit elevenítette fel egy német nyelvű előadás keretében, mely során tanulóink sok, sok értékes és hasznos információval gazdagodtak.
» tovább
Ösztöndíjjal Németországban
A Jugend debattiert német nyelvű vitaversenyen Hegyi Péter 9F osztályos tanulónk kiemelten sikeres szerepléséért németországi nyári ösztöndíjat nyert. Az ő fényképes beszámolója következik:
» tovább
Budapesti kirándulás
A 4forEurope Európai Uniós vetélkedője nyereményeként Budapestre látogathattunk intézményünk nyertes diákjaival, valamint azokkal, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el a 2022/23-as tanév során. Az Inspiration Travel utazási iroda remek programot szervezett a neumannos diákok nagy örömére, melyben keveredett az információ szerzés és felhőtlen kikapcsolódás élménye. Beszámoló:
» tovább
ADVENT! IRÁNY BÉCS! 2022 decembere
Intézményünkben évről évre egyre több kedvelt és népszerű németes rendezvény színesíti az iskolai programok palettáját, melyek közül a legnépszerűbb és a legnagyobb múltra visszatekintő hagyományos Bécsi Adventi Kirándulás!
» tovább
Német ünnepek és hagyományok a Neumannban
Intézményünkben igen népszerűek a németes programok, melyek évről évre egyre több diákot ragadnak magukkal. A már hagyományosnak számító rendezvények mellett, Adventi kirándulás Bécsbe, a Karácsonyi parti (Weihnachtsparty), fontosnak tartjuk a németes évfordulók, szokások, ünnepek megismerését és felidézését. Ennek érdekében a 2021 – 2022 – es tanévben már hagyományteremtő szándékkal életre hívtuk a Neumannban a Német egység napját, melyet idén zenével, aulai kiállítással valamint online, interaktív feladatokkal „ünnepeltünk meg”.
» tovább
BGE szakmai nyelvvizsgák a 2022/2023. tanévben
A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink már évek óta hagyományosan nagy számban tesznek szakmai nyelvvizsgát, a kör néhány éve kibővült a közgazdasági osztályok érdeklődő tanulóival. Idén kiemelkedően magas volt a vizsgázóink száma, különösen a felsőfokú vizsgát vállaló tanulóké. A diákok az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Idegennyelvi Képző és Szolgáltató Központ által szervezett BGE nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGE felsőfokú (C1) komplex szakmai nyelvvizsgát 40 tanuló, BGE középfokú (B2) komplex szakmai nyelvvizsgát 3 tanuló szerzett. Felkészítő tanáruk Beke Noémi tanárnő. Szeretettel gratulálunk!
» tovább
HALLÓ NÉMET! HALLO DEUTSCH! - Országismereti verseny a Neumannban
A Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium a 2022 – 2023 – as tanévben egy teljesen új versenyt hirdetett meg általános iskolák ötödik, hatodik és hetedik osztályos tanulói számára. A versenyző diákok „magyar nyelven”, játékos és kreatív feladatokon és kihívásokon keresztül utazhatták be a német nyelvű országokat, azaz Németországot, Ausztriát és Svájcot. A 3 fordulós versenyen 65 lelkes diák vett részt, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből.
» tovább
BGE szakmai nyelvvizsgák a 2021/2022. tanévben
A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink már évek óta hagyományosan nagy számban tesznek szakmai nyelvvizsgát, a kör néhány éve kibővült a közgazdasági osztályok érdeklődő tanulóival. A diákok az Eszterházy Egyetem Idegen Nyelvi Kompetencia Irodája által szervezett BGE nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGE felsőfokú (C1) komplex szakmai nyelvvizsgát 24 tanuló, BGE középfokú (B2) komplex szakmai nyelvvizsgát 4 tanuló szerzett. Felkészítő tanáruk Beke Noémi tanárnő. Szeretettel gratulálunk!
» tovább
A német egység napja
 A 2021 – 2022 – es tanévben hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre intézményünkben a Német egység napját, melynek alkalmából tanár és diák együtt ünnepelt, táncolt, énekelt. 
 

» tovább
BGE Nyelvvizsga tájékoztató előadás
Iskolánkban már hagyományként került megrendezésre 2021. szeptember 29-én a Budapesti Gazdasági Egyetem szakmai angol nyelvvizsgájára felkészülő végzőseink számára egy próba szóbeli vizsgával egybekötött tájékoztató előadás. Meghívott előadónk dr. Tóth Éva főiskolai docens, BGE vizsgahely vezető idén is rendkívül részletesen informálta a diákokat a vizsga tudnivalóiról.
» tovább
Lektoraink a 2020/2021-es tanévben
A 2020 – 2021 – es tanév során a francia és német nyelvet tanuló diákok és tanító kollégák munkáját két elkötelezett, fiatal, ügyes, rátermett anyanyelvi kolléga/lektor is segítette, támogatta és színesítette, mind a tantermi mind pedig a digitális oktatás során.
 
Személyes élményeiket, tapasztalataikat és gondolataikat szívesen foglalták nekünk írásba.

» tovább
BGE szakmai nyelvvizsgák a 2020/2021. tanévben
A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink már évek óta hagyományosan nagy számban tesznek szakmai nyelvvizsgát, a kör néhány éve kibővült a közgazdasági osztályok érdeklődő tanulóival. A diákok az Eszterházy Egyetem Idegen Nyelvi Kompetencia Irodája által szervezett BGE nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGE felsőfokú (C1) szakmai nyelvvizsgát 19 tanuló, BGE középfokú (B2) szakmai nyelvvizsgát 2 tanuló szerzett. Szeretettel gratulálunk!

» tovább
BGE Nyelvvizsga tájékoztató előadás
Iskolánkban már hagyományként került megrendezésre 2020. szeptember 30-án a Budapesti Gazdasági Egyetem szakmai angol nyelvvizsgájára felkészülő végzőseink számára egy próba szóbeli vizsgával egybekötött tájékoztató előadás. Meghívott előadónk dr. Tóth Éva főiskolai docens, BGE vizsgahely-vezető idén is rendkívül részletesen informálta a diákokat a vizsga tudnivalóiról.

» tovább
Vitázik az ifjúság – Nagy Máté a nemzetközi döntőben
Iskolánk tanulója, Nagy Máté 10D osztályos tanuló, az országos versenyt megnyerve képviselte Magyarországot a nemzetközi vitaverseny online döntőjében – „Jugend debattiert in Mittel-, Ost- und Südosteuropa” – „Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet-, és Délkelet Európában” – amelyet Berlinben rendeztek meg 2020. 10. 02.-én. Nyolc ország nyolc diákja vitázott két aktuális témáról: „Érvényesíteni kell az Európai Parlamenti választások során a bekerülési küszöböt?” valamint „Be kell tiltani az arcfelismerő rendszereket a közterületen történő videó megfigyelés során?” Máté az első témában vitázott német nyelven. A nyolc versenyző között már nem hirdettek eredményt. Szeretettel gratulálunk Máténak és felkészítő tanárainak, Karacs Rudolfné tanárnőnek és Csutorás Ferenc tanár úrnak!

» tovább
Intenzív angol nyelvi tábor
Iskolánk részt vesz az „EFOP 3.2.14-17-2017-00008 Nyelvtanulással a boldogulásért” projectben, így az egyetemmel közös szervezésben 25 lelkes fiatal számára nyári intenzív angol tábort tartottunk augusztus 24-28-ig. A gyerekek napi 6 órában csak angolul kommunikáltak, és az EKE remek szerkesztésű, autentikus tananyagát diákközpontú módszerekkel dolgozták fel. Mindkét csoport nyelvtanára remek hangulatú órákat varázsolt a nyári szünet utolsó napjaira, ahol a diákok nyelvi kifejezőkészségét, szókincsét, kreativitását, kritikus gondolkodását, problémamegoldó képességét és a csapatmunkában való sikeres részvétel képességét egyaránt sikerült fejleszteni. A diákok egyéni tanulási stílusuknak megfelelő tanulásmódszertani segítséget is kaptak Kurta Fruzsina és Kripkó Zoltánné tanárnőktől.

» tovább
10 éves lett a - DSD-programunk!
Iskolánk DSD-programja (Német Tartományi Kulturális Miniszterek Tanácsának támogatásával működő német nyelvi felső-, ill. középfokú nyelvvizsga) 10 éves lett. Jubilálunk a 2019/20-as tanévben! Büszkék vagyunk arra, hogy az egy évtizede tartó színvonalas munka sok tanítványunknak biztosította a lehetőséget a DSD nyelvvizsga megszerzésére, ezáltal pluszponthoz, német 3-4 hetes ösztöndíjakhoz juttatva őket, vagy akár külföldi továbbtanulásukat könnyítette meg. Ebben a tanévben 17 diák lett büszke tulajdonosa a DSD-diplomának. Gratulálunk a tanulóknak a sikeres vizsgához! Felkészítő tanáraik: Karacs Rudolfné tanárnő és Csutorás Ferenc tanár úr.


» tovább
BGE szakmai nyelvvizsgák a 2019/2020. tanévben
A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink már évek óta hagyományosan nagy számban tesznek szakmai nyelvvizsgát, a kör néhány éve kibővült a közgazdasági osztályok érdeklődő tanulóival. A diákok az Eszterházy Egyetem Idegen Nyelvi Kompetencia Irodája által szervezett BGE nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGE felsőfokú (C1) szakmai nyelvvizsgát 20 tanuló, BGE középfokú (B2) szakmai nyelvvizsgát 4 tanuló szerzett. Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, Beke Noémi, Czeglédi Tímea (szakmai nyelv), Alföldiné Kiss Piroska, Barta-Boncz Nóra és Murányi Melinda (angol célnyelv) tanárnőnek!

» tovább
Advent a Neumannban, Irány Bécs!
Nikolaustag – Mikulás nap A hagyományosnak számító „Adventi Kirándulás Bécsbe” ebben a tanévben különleges tartalommal gazdagodott, hiszen az utazás Mikulás napjára esett, így a vállalkozó kedvű meumannos diákok csapata együtt várhatta – ünnepelhette meg a Télapót az osztrák fővárosban.

» tovább
Wien, a Karácsony fényei és a ’lila’ iskola
A Neumann János Gimnáziumban már több, egyre inkább hagyománynak számító „németes” rendezvény van, melyek színesítik a tanévet, és évről évre egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Ilyenek az iskolánkban már több évtizede rendszeresen és jól működő cserekapcsolatok, az úgynevezett „Weinachtsparty” valamint és egyáltalán nem utolsó sorban az a bizonyos ’Bécsi kirándulás’ az adventi időszakban.

» tovább
Európai Uniós Nap
A fenntarthatósági hét csütörtöki napja az Európai Unióról szólt. Chamik Dorottya, Lámer Lotti, Seiler Lili és Susán Hanna, az Európai Parlament iskola junior nagykövetei, változatos előadásokkal, érdekes feladatokkal, játékokkal adták át tudásukat az érdeklődőknek. A nap során az aulában a fiatalok megfogalmazhatták mit jelent nekik, miért fontos számukra az Európai Unió, az európai identitás. A nagyszünetben pedig Európai Uniós Kahoot! játékkal tesztelhették tudásukat a diákok. Vendégünk volt Miszné Mesztellér Zsuzsanna, a Heves Megyei Europe Direct információs központ vezetője is, aki a fiatalok lehetőségeiről és az unió előtt álló aktuális feladatokról, kihívásokról tartott interaktív előadást a diákoknak.

» tovább
Németül vitáztak a Neumannban
A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) verseny regionális döntőjének adott iskolánk otthont március 8.-án, melyet a Goethe Intézet több társszervezettel együtt rendezett meg. A középiskolások a rangos német nyelvű nemzetközi vitaversenyen aktuális témákról vi-tatkoztak német nyelven. Az idén is továbbjutottak tanulóink az országos kvalifikációs ver-senyre, ahonnan jó szereplés esetén németországi győztes tréningen vehetnek részt az országos elődöntő előtt.
Beszámoló:

» tovább
Nyelvtanulással a boldogulásért projekt
Tizenegy középfokú oktatási intézményben, köztük iskolánkban is elindult a Nyelvtanulással a boldogulásért – a tanulók nyelvtanulásának fejlesztése az EKE és a köznevelési intézmények együttműködésében című EFOP projekt, melynek nyitó rendezvénye május 31-én volt a Líceumban. A projekt céljait Majorosné Kovács Györgyi projektvezető ismertette. Konstruktív párbeszéd, tanulói autonómia, a legeredményesebb tanulási technika és a motiváció felfedezése a cél, lesznek tanórán kívüli foglalkozások, online feladatok, nyelvi tábor és módszertani tanulmányutak is.

» tovább
Hová visz a DSD-program vonata?
 Nyolcadik éve töretlen népszerűséggel robog a DSD vonata iskolánkban. Így volt ez a 2017/18-as tanévben is, hiszen 16 tanuló sikeres C1 és 1 tanuló B2 nyelvvizsgát tett, Karacs Rudolfné tanárnő és Csutorás Ferenc tanár úr felkészítésével. A DSD vonata a nyelvvizsgára való felkészítés mellett új utakra is vitt bennünket. Iskolánk bekerült egy nívós nemzetközi versenybe, a Jdi (Jugend debattiert internationale – „Vitázik a világ ifjúsága”) projektbe, ahol egész Magyarországról csak 16 iskola vehet részt. Iskolánk két tanulója, Osváth Patrik (10D) és Sári Bertold József (11H) vettek részt sikeresen 2018 márciusában a regionális versenyen. Osváth Patrik háromhetes németországi ösztöndíjat nyert a Jdi- „Vitázik a világ ifjúsága” verseny keretén belül.
» tovább
Erasmus+ ExpertICTize projekt
Nem hétköznapi kalandtúrára indultak iskolánk tanulói és tanárai 2016 szeptemberében. ExpertICTize elnevezésű Erasmus+ pályázati programunk segítségével öt európai ország – Hollandia, Franciaország, Görögország, Magyarország, Törökország – oktatási rendszerében kalandozva közösen fedezzük fel a digitális technológia és az osztálytermi mobilapplikációk kínálta lehetőségeket. A projektötletet az Európai Bizottság is értékelte, és megvalósításához 78 430 euró támogatást nyújtott. Beszámoló:

» tovább
„What we learn with pleasure, we will never forget.” - EU nyelvi nap
 Az Európai Parlament Nagykövetiskolája programunkhoz kapcsolódóan szerveztük meg március harmadik hetében az EU témahetet, melynek egyik napját az európai nyelveknek ajándékoztuk. A Neumannban tanulható öt európai nyelv: az angol, a német, a francia, a spanyol és az olasz nyelv tanulói az aulában felállított állomásokon interaktív játékokkal várták egész nap a versengő csapatokat.
» tovább
BGE szakmai nyelvvizsgák
A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink már évek óta hagyományosan nagy számban tesznek szakmai nyelvvizsgát, a kör tavaly kibővült a közgazdasági szakgimnáziumi osztály érdeklődő tanulóival. A diákok az Eszterházy Egyetem Szakmai Idegen Nyelvi Csoportja által szervezett BGE nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGE felsőfokú szakmai nyelvvizsgát 10 tanuló, BGE középfokú szakmai nyelvvizsgát 11 tanuló szerzett. Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, Beke Noémi, Czeglédi Tímea (szakmai nyelv), Murányi Melinda és Barta-Boncz Nóra (angol célnyelv) tanárnőnek!

» tovább
Idegen nyelvi szakmacsoport – Weihnachtsparty ( karácsonyi parti)
A Weihnachtsparty kedves hagyományát szerettük volna folytatni itt a Neumannban, és nagy igyekezettel vetettük bele magunkat a szervezési munkába. A partit december 13-án, délután tartottuk, a német nyelvet tanuló bejövő 9. évfolyamnak, ez közel 100 tanulót jelent.

» tovább
Neumannos diákok bemutató nyelvvizsgája az Eszterházy Egyetemen
A Kutatók Éjszakája program keretében iskolánk 12E osztálya teljes létszámban, és a 12G szakgimnáziumi osztályának szakmai nyelvvizsgázni szándékozó tagjai meghívást kaptak az EKE – IKI Szakmai Idegen Nyelvi Csoport által megrendezett BGE üzleti nyelvvizsga bemutató nyelvvizsgáztatására. Általános tájékoztatóval kezdődött a program, melyet a középfokú mintanyelvvizsga követett. Az „eljátszott” szóbeli vizsgahelyzetet Hajdu Fruzsina, 12G osztályos tanulónk bemutatásában láthattuk. Neumannos diákok mutatták be a felsőfokú szóbeli vizsgát is Fodor Bernadett 12G és Végh Álmos 12E osztályos tanulók személyében. Beke Noémi tanárnő beszámolója:

» tovább
Egy év a Neumann János Középiskolával

Az idegen nyelvi szakmacsoport munkáját évről évre több nyelvi lektor segíti. Ebben a tanévben is több fiatal kapcsolódott be az iskolai nyelvoktatásba. Elena Schwaiger-re a német Kulturweit alapítvány közvetítésével talált rá iskolánk. Elena önkéntesként szeretett volna segíteni a német nyelv és kultúra iránt érdeklődő fiataloknak, így került Magyarországra, nagy örömünkre, Egerbe, a mi iskolánkba.


» tovább
Az Európai Parlament Nagykövet iskolája lett a Neumann
Ünnepélyes keretek közt, június 9-én vette át a Neumann János Gimnázium az Európai Parlament Nagykövet Iskolája kitüntető címet. A plakett átadására Budapesten került sor, ahol a kitüntetés mellett a programban résztvevő diákok hivatalosan is az Európai Parlament Junior Nagykövetei lettek. A cím elnyerésével a Neumann „EU-s tudásközponttá” vált a program során. A cím elnyerése azt is jelenti, hogy a jövőben az Európai Uniós ismeretek oktatását a Neumannban egy egészen új digitális tananyag és hozzá kapcsolódó munkafüzetek segítik. Ezen kívül a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy különböző uniós témájú előadásokon és versenyeken vegyenek részt.

» tovább
Sikeres DSD nyelvvizsgák 2017
A 2016/17-es tanévben is szép eredmények születtek a DSD Német Tartományi Kulturális Miniszterek Tanácsának felső-, ill. középfokú nyelvvizsgáján, ami plusz pontokat jelent a továbbtanulni szándékozó diákoknak. Továbbra is nagy népszerűségnek örvend iskolánkban a DSD program a diákok körében. Nem riadtak el a tanulók ebben a tanévben sem a kemény munkától, készek voltak ismereteiket olyan információkkal is bővíteni, amelyek nem találhatók meg a tankönyvekben. Megtanultak prezentálni, társaik elé kiállva előadni. A kitartó munka meghozta gyümölcsét, 14 felsőfokú, 2 középfokú komplex nyelvvizsga született.

» tovább
Iskolánk a Jdi-Jugend debattiert internationale- Vitázik a világ ifjúsága család tagja lett
Az idei tanévben iskolánk bekerült Jdi-Jugend debattiert internationale- Vitázik a világ ifjúsága projektbe, versenybe, amelyben az egész országból 16 iskola vehet részt. A Vitázik a világ ifjúsága középiskolai tanulókat megszólító, német nyelvű nemzetközi vetélkedő, melyen Közép- és Kelet-Európa fiataljai mérik össze tudásukat, vitakultúrájukat. A vetélkedő célja annak elősegítése, hogy a fiatalok nézeteiket és álláspontjaikat megalapozottan és meggyőzően képviseljék, és eközben a német nyelvet, mint a vita eszközét egyre magasabb szinten használják.

» tovább
Rendhagyó kéttanos pénzügy óra a Wine&Go-val
Érdekes reália segített iskolánk 9E két tanítási nyelvű osztályának a Pénzügyi és gazdasági kultúra célnyelven tantárgy ’Women in business’ (Nők a vállalkozásban) témakörének elsajátításában. Tóth Adél és Koklács Kata, a Wine&Go nevű vállalkozás tulajdonosai és vezetői látogattak el hozzánk, hogy bemutassák saját karrier útjukat, meséljenek a megélt tapasztalatokról. Beszámolóikat színes képekkel tarkították: a háttérben PPT diavetítésben láthattuk a Wine&Go és az egri Brancs kávé- és borkert alapításának és működtetésének fontos eseményeit. Egyszerűen, őszintén és hitelesen beszéltek pozitív és negatív élményeikről, legnagyobb örömünkre angolul. Előadásuk végén diákjaink érdekes kérdéseikkel generáltak egy jó hangulatú beszélgetést.

» tovább
BGE szakmai angol nyelvvizsga bizonyítványok átadása
A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink már évek óta hagyományosan nagy számban tesznek angol szakmai nyelvvizsgát, idén a kör kibővült a közgazdasági szakgimnáziumi osztály érdeklődő tanulóival. Legtöbben az Eszterházy Egyetem Gazdaságtudományi Intézetének Szakmai Idegen Nyelvi Csoportja által szervezett BGE nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGE komplex felsőfokú szakmai nyelvvizsgát 12 tanuló, BGE komplex középfokú szakmai nyelvvizsgát 6 tanuló szerzett. A bizonyítványokat ünnepélyes keretek között adta át a tanulóknak Dr. Tóth Éva, az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaságtudományi Intézetének docense.

» tovább
Bécsi varázslat
Mint minden évben, idén is megszervezte iskolánk a kirándulást Bécsbe, az adventi vásárra. Ezúttal december 9-én keltek útra diákjaink az osztrák fővárosba.
Az alábbiakban két tanulói élménybeszámoló olvasható németül és magyarul, valamint képekben.

» tovább
Szakmai nyelvvizsgák
A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink már évek óta hagyományosan nagy számban tesznek szakmai nyelvvizsgát, idén a kör kibővült a közgazdasági szakgimnáziumi osztály érdeklődő tanulóival. Legtöbben az Eszterházy Egyetem Gazdaságtudományi Intézetének Szakmai Idegen Nyelvi Csoportja által szervezett BGE nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGE felsőfokú szakmai nyelvvizsgát 12 tanuló, BGE középfokú szakmai nyelvvizsgát 6 tanuló szerzett. Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, Beke Noémi, Czeglédi Tímea (szakmai nyelv), Alföldiné Kiss Piroska és Hadnagyné Kovács Judit (angol célnyelv) tanárnőnek!

» tovább
Nyertes pedagógiai Projektek a Francia Intézet támogatásában
Örömmel adjuk hírül, hogy iskolánk támogatást nyert a Francia Intézet által kiírt pedagógiai projekt megvalósítására benyújtott mindhárom pályázatával.

» tovább
Egy hónap Németországban DSD ösztöndíjjal
A tavalyi tanévben újból lehetőségük volt diákjainknak német ösztöndíjra pályázni. A DSD-s csoportban kisfilmet készítettek „Wahlpflicht oder Wahlrecht” címmel, melyben öten vitáztak a témával kapcsolatban. Két diákunk nyert DSD ösztöndíjat, Laurinyecz Levente és Lukovszki Karolina, akik a Német Pedagógiai Csereszolgálat négyhetes programján vehetettek részt. Berlinben, Bonnban, Münchenben jártak, két hétig mindenki egy befogadó családnál lakott. Ez idő alatt iskolába jártak, délutánonként és a hétvégéken a család és az iskola biztosított számukra szórakoztató programokat. Volt lehetőségük jobban megismerni a német oktatást és a családi életbe is bepillantást nyertek. Az izgalmas hónap alatt sok új baráttal és élménnyel lettek gazdagabbak.

» tovább
BGE próbanyelvvizsga
Iskolánk végzős két tanítási nyelvű 12E osztálya és a 12G szakgimnáziumi osztályának szakmai nyelvvizsgázni szándékozó tagjai meghívást kaptak az EKE – IKI Szakmai Idegen Nyelvi Csoport által megrendezett BGE üzleti nyelvvizsga bemutató nyelvvizsgáztatására. A középfokú mintanyelvvizsgán a szóbeli vizsgahelyzetet Petróczki Dalma, 12G osztályos tanulónk bemutatásában láthattuk. Dalma maximális felkészültsége, kiemelkedő és alapos nyelvtudása elkápráztatta a szakmai zsűrit is. A felsőfokú szóbeli vizsgát Fellegi Judit 12E és Jakab Dániel 12G osztályos tanulók mutatták be, akik szintén kiemelkedő nyelvtudással adtak tanúbizonyságot elmélyült tárgyi tudásukról. Mind a prezentációt, mind a fordítási feladatot kitűnően mutatták be.

» tovább
Fordítóverseny a Nyelvek Európai Napján
Az OFFI Zrt. Észak Magyarországi Regionális Ügyfélszolgálata és a Heves Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ a Nyelvek Európai Napja alkalmából nyelvi vetélkedőt hirdetett középiskolások számára. A szeptember 28-án a Megyeházán rendezett programon a fiatalok angol, német, valamint francia nyelvből fordítottak magyarra és összemérhették ismereteiket az európai nyelvekről. Szórád Bese (felkészítő tanára Karacs Rudolfné) a német nyelvi fordítók, Kónya Zsófia (felkészítő tanára Gönczi Ágnes) pedig a francia nyelvi fordító diákok között lett első. Szeretettel gratulálunk!

» tovább
Az LCCI és BGF szakmai nyelvvizsgák ünnepélyes átadása
A 13E két tanítási nyelvű osztályába járó tanítványaink országos viszonylatban is példátlan sikert mondhatnak magukénak. 29-en szereztek BGF és LCCI szakmai angol nyelvvizsga bizonyítványt az EKF Gazdaságtudományi Intézetének Szakmai Idegen Nyelvi Csoportja által lebonyolított, és a Katedra Nyelviskola által szervezett felsőfokú és középfokú szakmai nyelvvizsgákon. Az ünnepélyes átadón az LCCI Hungary fővizsgáztatója, Alan Godsave és az EFK főiskolai docense, Dr. Tóth Éva adta át diákjainknak szakmai nyelvvizsga bizonyítványukat.

» tovább
Újabb DSD (Deutsches Sprachdiplom) felső, és középfokú német nyelvvizsgák születtek a Neumannban!
Már a 7. „DSD-generáció” tette le sikeresen a német állam által finanszírozott, DSD Német Tartományi Kulturális Miniszterek Tanácsának felső-, ill. középfokú nyelvvizsgáját a 2015/2016-os tanévben, amit ma Heves megyében egyedül a Neumann kínál a diákjainak. 

» tovább
Felsőfokú szakmai nyelvvizsgák a két tanítási osztályban
Iskolánkban a 13E osztályába járó, végzős diákjaink december és február között gazdasági szaknyelvi tudásukról is számot adtak. Országos viszonylatban is kiemelkedően magas a nyelvvizsga bizonyítványt szerző diákjaink száma, és ez az idei tanévben sem volt másképp.  A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink az EKF Gazdaságtudományi Intézetének Szakmai Idegen Nyelvi Csoportja által szervezett BGF és a Katedra nyelviskola által szervezett LCCI felsőfokú szakmai nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGF felsőfokú szakmai nyelvvizsgát 4 tanuló, BGF középfokú szakmai nyelvvizsgát 7 tanuló, LCCI nemzetközi komplex felsőfokú nyelvvizsgát 14, írásbeli felsőfokú nyelvvizsgát 3 tanuló szerzett. Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, Kripkó Zoltánné, Beke Noémi, Murányi Melinda és Tarnóczi Aranka tanárnőnek!

» tovább
Neumannosok a BGF bemutató nyelvvizsgán
2015. szeptember 25-én a Kutatók Éjszakája program keretében iskolánk 13E osztálya teljes létszámban meghívást kapott az Eszterházy Károly Főiskola – IKI Szakmai Idegen Nyelvi Csoport által megrendezett BGF üzleti nyelvvizsga bemutató nyelvvizsgáztatására. Szakmai angol nyelvtanáraik, Beke Noémi és Kripkó Zoltánné kísérte el őket. Goller Laura, Eged Renátó és Utassy Dénes prezentációik során kiváló angol nyelvtudásukról és gazdasági ismereteikről adtak számot. Beke Noémi tanárnő beszámolója:


» tovább
DSD nyári ösztöndíjas élménybeszámolók
Szalontai Petra, Kormos Henriett és Bollók Máté, a különleges DSD német nyelvi program keretében a tanulók számára kiírt országismereti-ösztöndíj nyerteseiként a nyári szünetben Németországban tölthettek néhány hetet. A Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszerek Tanácsának három hetes országismereti ösztöndíját iskolánkból Petra nyerte el Mátéval, Heni pedig egy 4 hetes ösztöndíjat nyert. Jogosan érezhetik magunkat különlegesnek, hiszen az egész országból mindössze tizenketten élhettek ezzel a nagyszerű lehetőséggel. 

» tovább
Esslingen – Eger 2015: Esslingeni barátaink Magyarországon
Mint minden második évben, idén is megszervezte iskolánk az esslingeni cserediák programot. Német barátaink 2015. április 29 –én hosszú utazás után érkeztek meg Egerbe.
Az alábbiakban egy tanulói élménybeszámoló olvasható.

» tovább
Felsőfokú üzleti nyelvvizsga bizonyítványok ünnepélyes átadása
Április végén iskolánkban ünnepélyesen átadták a 13. E osztály tanulóinak az LCCI felsőfokú és középfokú üzleti nyelvvizsga bizonyítványokat. Az ünnepség vendége volt Allan Godsave és Godsave Krisztina, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara magyarországi vizsgaközpontjának vezetői, valamint Micski Judit, a Katedra nyelviskola egri vezetője. A két tanítási nyelvű osztályok hagyományait követve az idei végzősük közül is szinte az egész osztály szakmaival bővített angol nyelvvizsgát tett. Közülük 14 diák tett LCCI vizsgát. Az ünnepélyes átadáson Allan Godsave méltatta a diákok elért eredményeit és biztatta őket nyelvtudásuk további bővítésére, felhasználására tanulmányaik és leendő karrierjük során.
A nyelvvizsga bizonyítványok átadásáról a képek a galériában is láthatók.
» tovább
Szakmailag is felsőfokon a ”kéttanosok”
Sok éve hagyomány már a Neumannban, hogy a 13.E osztályba járó, végzős diákjaink december és február között gazdasági szaknyelvi tudásukról is számot adnak. Országos viszonylatban is kiemelkedően magas a nyelvvizsga bizonyítványt szerző diákjaink száma, és ez az idei tanévben sem volt másképp.  A két tanítási nyelvű osztályba járó tanulóink az EKF Gazdaságtudományi Intézetének Szakmai Idegen Nyelvi Csoportja által szervezett BGF és a Katedra nyelviskola által szervezett LCCI felsőfokú szakmai nyelvvizsgára jelentkeztek. Végzős diákjaink közül államilag elismert BGF felsőfokú szakmai nyelvvizsgát 7 tanuló, BGF középfokú szakmai nyelvvizsgát 6 tanuló, és LCCI nemzetközi felsőfokú nyelvvizsgát 14 tanuló szerzett. Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, Kripkó Zoltánné, Tarnóczi Aranka és Elek Zsuzsanna tanárnőnek!

» tovább
Kirándulás Bécsbe - 2014
Mint minden évben, idén is megszervezte iskolánk a kirándulást Bécsbe, az adventi vásárra. Ezúttal december 5-én keltek útra diákjaink az osztrák fővárosba.  Az alábbiakban egy tanulói élménybeszámoló olvasható németül.

» tovább
Hegedű a matematika nyelvén
Az idei évben is elnyerte egy DSD programban részt vevő diákunk a németországi Deutsche Schülerakademie (DSA) által meghirdetett nyári ösztöndíjat. Szeredi Boglárka (12B) a Multinationale Akedemie-n öt különböző országból (Németországból, Magyarországból, Csehországból, Szlovákiából és Romániából) érkező, 80 DSD-s (Deutsche Sprachdiplom) németes diákkal tölthetett el két csodálatos hetet a rendkívül hangulatos kis német városban, Waldenburgban.

» tovább
Német Klub
Az idén első alkalommal szerveztünk klubdélutánt a németül tanuló diákjainknak, melyen németül hallgathattak élménybeszámolót a lippstadti diákcsere programról. Fényképekkel tarkítva mesélt a programokról Rapcsák Dalma és Kormos Henrietta, akik élvezetes előadásukkal biztosan sokaknak kedvet csináltak, hogy a következő úton ők is részt vehessenek. Ezúton is köszönjük nekik áldozatos munkájukat és tartalmas beszámolójukat.

» tovább
Neumannos résztvevők a Kutatók éjszakáján
Iskolánk végzős két tanítási nyelvű, illetve nyelvi előkészítő osztályos diákjai szereplőként, és nem nézőként vettek részt az Eszterházy Károly Főiskolán immár 8. alkalommal rendezett Kutatók Éjszakája programsorozaton. A 13.E diákjai a BGF gazdasági nyelvvizsga rendszerének bemutatóján közreműködtek, amit nyilvános szóbeli próbanyelvvizsga követett.  A nyílt nyelvvizsgán közönség előtt adtak számot szakmai-gazdasági nyelvtudásukról bátor, vállalkozó kedvű diákjaink, Dén Zoltán, Erős Máté és Székely Szilveszter. A nyelvi előkészítő osztályok tanulói, Sütő Eszter (10.D), Lukovszki Karolina és Toldi Eszter (10.F) pedig Origó és ECL B2 próbavizsgán szerepeltek szépen. Részletek:


» tovább
Szülinapos a Neumann DSD csoportja
Idén már az 5. születésnapját ünnepli a DSD, mely iskolánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Magyarországon 38 DSD iskola található, ám Heves megyében csak a Neumann János Középiskola biztosítja tanulói számára ennek az ingyenes nemzetközi német felsőfokú nyelvvizsga megszerzésének lehetőségét. Az idei év azért is volt különleges, mert iskolánk történetében először vizsgázott két DSD csoport. Az eredményeinkre méltán lehetünk büszkék, hiszen a 17 vizsgázó közül 13 tanuló sikeres komplex felsőfokú C1, 4 tanuló pedig sikeres komplex B2 középfokú nyelvvizsga boldog tulajdonosa. Sikereinket nagyban köszönhetik felkészítő tanárainknak: Domoszlai-Sipeki Csilla tanárnőnek, aki iskolánkban a DSD program megalkotója volt, Karacs Rudolfné tanárnőnek, és Mosoczkiné Szücsi Tímea tanárnőnek.

» tovább
Felsőfokú BGF és LCCI szakmai nyelvvizsgák a kéttannyelvű osztályban
Iskolánkban évek óta hagyományosan, érettségi előtt, angol szakmai nyelvvizsgát is tesznek a két tanítási nyelvű osztály diákjai. Az idei tanévben a 13. E osztály 25 diákja tett BGF vagy LCCI angol üzleti szaknyelv vizsgát. A végzős két tanítási nyelvű osztályunk 17 diákja a Budapesti Gazdasági Főiskola által szervezett, államilag elismert, kétnyelvű üzleti szaknyelvi nyelvvizsga-bizonyítványt szerezte meg. 13 tanuló BGF felsőfokú szakmai nyelvvizsgát, 4 diák pedig BGF középfokú szakmai nyelvvizsgát tett. Az LCCI nemzetközi felsőfokú nyelvvizsgát 8 tanuló szerezte meg.  Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, Czeglédi Tímea, Kripkó Zoltánné, Tarnóczi Aranka és Nagy Tünde tanárnőknek!


» tovább
Életre szóló élmények és szórakozva tanulás – ezt nyújtja egy németországi DSD ösztöndíj
„Minden percét élveztem, fejlődött a nyelvtudásom, így magabiztosabb is lettem.”- meséli Sohajda Kati (11.H), aki június közepén 11 magyarországi társával együtt iskolánk 12.  DSD ösztöndíjasaként Németországba, Rheinland-Pfalz tartományba utazhatott. A Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszerek Tanácsának országismereti ösztöndíja fontos pont lett Kati életében, melyről élménybeszámolójában ír.

» tovább
Esslingeniek Magyarországon
Egyik este neumannos diákok kis csapata kezdett el gyülekezni az egri vasútállomáson. Néhányuk hangszert, lufit vagy süteményes tálat tartott a kezében. Amint befutott a pesti gyors, megszólalt a hegedű és egy magyar népdal csendült fel a peronon.

» tovább
Bemutatkozás

Az Európai Uniós csatlakozás nem jelent nagy kihívást a Neumann János Középiskola és Kollégium számára, hiszen pedagógiai programunk évek óta nemzetközi szinten is kiállja a próbát. A nyelvoktatás terén megfogalmazott célkitűzéseink szoros összhangban vannak az Európai Unió által kijelölt célokkal. Ezek között kiemelt helyet foglal el az idegen nyelv gyakorlati alkalmazás szintjére emelése olyan kontextusban, mely a tanulók érdeklődési körét magában foglalja, ugyanakkor a tanulók érdekeit is szolgálja. Határozott törekvésünk az, hogy a nyelvtanulás életformává váljon tanulóink számára. Azokat a gyakorlati készségeket fejlesztjük ki diákjainkban, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi élethelyzetekben történő sikeres kommunikációhoz. Ezeket az élethelyzeteket természetes környezetben kínálja tanulóinknak a Neumann nemzetközi kapcsolatrendszere.


» tovább
A kitartó némettanulás gyümölcse: újabb kilenc nemzetközi DSD nyelvvizsga született
A Német Tartományi Kultuszminiszterek Tanácsának Felsőfokú Nyelvvizsgáját (DSD) szerezte meg a napokban nyolc végzősünk, így az elmúlt négy évben, már több mint 30 neumannos diák jutott a DSD program révén ingyen felsőfokú nyelvvizsgához, mely mind a magyarországi, mind a németországi felsőoktatásban számtalan kaput nyit meg előttük.

» tovább
Esslingenben jártunk
Mint minden második évben, idén is megszervezte iskolánk az esslingeni cserediák programot. Az eddigi legnagyobb létszámmal jelentkeztünk, 21 fős kis csapat gyűlt össze. Tanáraink, Báder Zita és Csutorás Ferenc gyorsan előkészítették az utazást, és már október 17-én reggel lelkesen gyülekeztünk az egri vasútállomáson. Az egész napos vonatozás nagyon fárasztó volt, ám az esslingeniek kedves, zenés köszöntője mindenkit kárpótolt. Az este további részében megismerkedhettünk cserepartnereinkkel és a vendéglátó családokkal.

» tovább
20 éve fogadnak lippstadt-i cserediákokat a lila falak
Balázs és Lukas, Bálint és Lennart, Anni és Janine…. Csak néhány cserepár a közel 500 német és magyar diákból, akik készen álltak megismerni egy másik kultúrát, betekinteni egy másik európai iskola és család életébe. Mindezt számukra a lippstadt-i Marienschule és a Neumann Középiskola között 1992-óta sikeresen működő diákcsereprogram tette lehetővé.

» tovább
Londoni kirándulás
A tavalyi tanév végén iskolánk közel hetven tanulója, köztük tizenhat Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő diák egy hetet töltött Londonban. A kirándulás során Brüsszelben és Párizsban is töltöttek egy-egy napot. A kirándulásról Gyurkó Fruzsina és Urvári Zsófia, a kéttanítási nyelvű 11. E osztály tanulói élménybeszámolót írtak. Képek a galériában is láthatók.

» tovább
Idén is három DSD-s diák részesült németországi ösztöndíjban
Nagy Anna 11. C osztályos tanuló nyerte el a Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszerek Tanácsának országismereti ösztöndíját, melynek révén 24 magyar társával együtt 3 hetet tölthet el nyáron Merzigben, ahol egy kedves német család,s  változatos programok gondoskodnak a nyelvi fejlődésről. A 11.-es DSD csoport másik diákja Péter Anna  (12.E) a DSA (Deutsche Schülerakademie) Német Diákakadémia neumannos ösztöndíjasa az idén, aki augusztusban Papenburgban ill. Paderbornban vesz részt egy kurzuson, amely a 2001. szeptember 11-i eseményeket dolgozza fel. A legfiatalabb ösztöndíjasunk Takács Máté 10. F osztályos tanuló, aki a Német Külügyi Hivatal, a Külföldi Német Iskolák Központi Hivatala és a Goethe Intézet által kiírt  „A Duna összeköt” Nemzetközi Projektversenyen 10 magyar társával képviselheti  Magyarországot a „Dunatáborban” június 3-9 között a Baden-Württemberg tartományban található Obermarchtalban. Gratulálunk!


» tovább
Országos 2. helyezés német nyelvi versenyen
Juhász Orsolya 10. C osztályos tanuló országosan a 2. legjobbnak bizonyult a Spiel und Gewinn (Játsz és nyerj!) német nyelvi versenyen, mely korántsem volt játék. Orsi élménybeszámolója…

» tovább
Már 21 diákunk büszkélkedhet nemzetközi német DSD nyelvvizsga bizonyítvánnyal
Kilenc végzős neumannos diák szerezte meg a napokban a Német Tartományi Kultuszminiszterek Tanácsának Felsőfokú Nyelvvizsgáját (DSD), értékes többletpontokkal gazdagodva ezzel az egyetemi felvételihez. Így az elmúlt két vizsgaidőszakot is beleértve már 21 volt és jelenlegi diákunk büszkélkedhet ezzel a tanúsítvánnyal, mely lehetővé teszi számukra, hogy német nyelvterületen nyelvi szintvizsga nélkül folytassanak felsőfokú tanulmányokat.

» tovább
Látogatható nyelvórák

Kedves Szülők!

Tisztelettel meghívjuk Önöket látogatható nyelvóráinkra.


» tovább
Neumannos diákok nemzetközi találkozón Kölnben
Az EYON Comenius Pályázat nyerteseként iskolánk egy nemzetközi blog-magazin létrehozásába kapcsolódott be. A projektmunka az „Egész életen át tartó tanulás” Comenius program keretein belül valósul meg, a magazint januártól olvashatjuk iskolánk és projektpartnerei- tizenöt másik európai középiskola honlapján. A 10. E osztály hat tanulója vett részt a múlt héten a németországi Kölnben azon a nemzetközi diáktalálkozón és műhelymunkán, mely az internetes blog-magazin kiadását előzi meg.

» tovább
Egy nyelvvizsga, ami valóra váltotta az álmomat…
…. írja élménybeszámolójában Tar Dorina, aki tavaly érettségizett iskolánkban, s megszerezte a német felsőfokú DSD nyelvvizsgát is, melynek révén a 2011/12-es tanévtől kezdve DAAD ösztöndíjasként a Lausitz Főiskolán tanul Németországban, Cottbusban. A következő oldalon a nyelvismeret adta számtalan lehetőségről és első németországi tapasztalatairól ír.


» tovább
Egy németországi országismereti ösztöndíj élményei
„Nyitott, vendégszerető, érdeklődő”- jellemzi Názon Dóri (12.J, DSD csoport) azt a német családot, akiknél ösztöndíjasként három felejthetetlen hetet töltött Alzey-ben (Rheinland – Pfalz tartomány).  Dóri idén tavasszal nyerte el a Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszerek Tanácsának országismereti ösztöndíját, mely bizonyára hozzásegíti őt a decemberi német felsőfokú DSD nyelvvizsga megszerzéséhez.


» tovább
„Annyi helyen jártunk, hogy oldalakat tudnék vele megtölteni” – nemzetközi DSD ösztöndíjjal Németországban
Huszti Joci (12. G, DSD –csoport) néhány hete tért haza Németországból, ahol 7 magyar társával egy hónapig egy nemzetközi ösztöndíjprogramban vett részt. Azerbajdzsáni, lengyel, bolgár és namíbiai diáktársakkal fedezhette fel többek között Bonnt, Kölnt, a Rajnát, Mainzot, Münchent és természetesen Berlint. Irigylésre méltó élményeiről a következő oldalakon ír.

» tovább
Gyere velünk Lippstadtba! – Indul a 14. németországi cserediákprogram

Nem csak németes diákokat várunk, hanem angol, francia, olasz, spanyol nyelveket tanulókat és kollégistákat is. Kiutazás: 2012. április – május (egy hét) A  német vendégek fogadása: 2012. szeptember eleje. Összköltség: ca. 50.000 ft, ami jövő tavasszal fizetendő.

Jelentkezési határidő: 2011. szeptember vége. További információkért fordulj Kádárné Bozsik Zsuzsa és Sipeki Csilla Tanárnőkhöz, akik a csereprogram szervezői! (TF: 30/279-2119)» tovább
A Neumann DSD – csoportjából a Német Diákakadémiára
Trossingen (Baden – Württenberg), Rajna-vízesés (Svájc); Mainau-virágsziget (Konstanz), Rottweil (Baden – Württenberg), Urspring (Ulm mellett), Ulm (Baden – Württemberg) voltak azok a helyszínek, ahová Tóth Marina 12. H (DSD-csoport) a DSA – Deutsche Schülerakademie jóvoltából egyedüli magyar ösztöndíjasként eljutott. Marina, aki „él-hal a zenéért és a jövőben jogot szeretne” hallgatni, három hetet töltött az Urspringi Akadémia „Zene és jog” kurzusán. Részletesebben ő mesél….


» tovább
Német látogatók Egerben
Április 6-án este izgatottan mentünk ki a vasútállomásra, de ezúttal nem mi utaztunk el. Az Esslingen városából érkező cserediákokra várakoztunk, hogy közösen köszöntsük őket. Már ismerősként üdvözöltük egymást, hiszen körülbelül egy fél éve, októberben, mi mentünk el hozzájuk. Ezután egy hétig maradtak nálunk, s mi megpróbáltunk a lehető legjobb házigazdák lenni.

» tovább
Több, mint nyelvi tábor!
A Neumann János Középiskola és Kollégium német és angol nyelvű egy hetes tábort indít június 20-tól 24-ig. Ha van kedved egy jó hangulatú, vidám, játékos egy hetes foglalkozássorozaton részt venni, jelentkezz!

» tovább
Nincsenek Neumann napok németes programok nélkül
DSD információs előadás, német nyelvű vizsgaprezentációk, „A legszebb német szó ’11” választás várta a német nyelv iránt érdeklődő diákokat a Neumann Napokon. A programok lebonyolításáért felelős 11.-es DSD-s csoport nevében Názon Dóri 11. J. írt tartalmas beszámolót.


» tovább
Idén már a 2. németországi ösztöndíj talált gazdára a Neumannban
Alig néhány héttel számoltunk be arról, hogy Názon Dóra 11.J. osztályos tanuló DSD ösztöndíjban részesült, s most egy újabb ösztöndíj kiosztásáról adhatunk hírt. Huszti József 11. G, DSD-csoport a Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszerek Tanácsának egy hónapos Nemzetközi Ösztöndíját nyerte el, melyet a német állam 88 DSD-programban részt vevő országban hírdet meg.


» tovább
„Wir haben es geschafft!” – Megcsináltuk! – Avagy nemzetközi felsőfokú német nyelvvizsgák a DSD csoportban
Négy-öt év számonkéréssel teli, de egyúttal jó hangulatú németórái újból sikerre vittek egy kis németes csoportot: A 6 fő mindegyike sikeresen nyelvvizsgázott, s 5 felsőfokú valamint egy középfokú nyelvvizsga született.

» tovább
Újból németországi ösztöndíjban részesülhetett egy neumannos diák
Názon Dóra (11. J. – DSD-csoport) elnyerte a Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszerek Tanácsának országismereti ösztöndíját,melynek révén 12 magyar társával együtt idén augusztusban 3 hetet tölthet el Merzigben (Saarland tartomány).

» tovább
Euroexam nyelvvizsa
Tippek nyelvvizsgára készülőknek

» tovább
Versenyezni jó!
Miért is? Hát nem csupa izgalom meg stressz? Nem is beszélve arról, hogy a több száz induló között nem túl nagy az esély, hogy valaki megcsípjen egy jó helyet. Gyönki Bendegúz a 7.K osztály tanulója szívesen vesz részt akár több tantárgyból is, a megmérettetéseken. A versenyekkel kapcsolatban kérdeztem, hogy rájöjjünk, mi is ebben a jó.


» tovább
Francia főzőverseny
La cuisine est un des aspects les plus représentatifs de la culture française. C'est pourquoi en entendant parler d'un concours de cuisine à Miskolc le 18 février 2011, j'en ai parlé aux élèves de 10 B du lycée Neumann. Il s'agissait de cuisiner deux tartes : une salée et une sucrée.
» tovább
DSD-Deutsches Sprachdiplom
DSD (DEUTSCHES SPRACHDIPLOM) INGYENES NÉMET FELSŐFOKÚ ill. KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA FELKÉSZÍTÉS A NEUMANNBAN

Angolul muszáj tudni, a német pedig egy plusz.
(Englisch ist Muss, Deutsch ist ein Plus.)


Ha érdeklődsz a német nyelv és kultúra iránt, szívesen vennél részt nemzetközi versenyeken, német felsőfokú vagy középfokú nyelvvizsgára vágysz, szeretnél később német nyelvterületen egyetemre járni vagy dolgozni, s van már némi előismereted, akkor a DSD program pont Neked való!

DSD prospektus


A DSD VIZSGAFELADATOK  (BEMUTATÁS ÉS ÉRTÉKELÉS)

-A vizsgák minden évben egyszer kerülnek lebonyolításra az iskolában: Az írásbeli december első hetében, míg a szóbeli a rákövetkező év januárjában van.
-A vizsgát 12. ill. 13 évfolyamon tehetik le a diákok, mivel az előírt 800-1200 tanóra akkorra teljesíthető.
-A vizsgán egy feladatlap van, nincs külön B2 (középfok) ill. C1 (felsőfok).

A Neumann a PASCH iskolák tagja
Iskolánk a DSD program révén tagja a német külügyminiszter, Dr. Frank –Walter Steinmeier által életre hívott „Schulen: Partner der Zukunft” (PASCH) – „Iskolák:a jövő partnerei” mozgalomnak (http://www.pasch-net.de/), mely Magyarországon 42, míg világszerte 1000 iskolát számlál.

7 érv a német nyelv mellett
1. A német a legelterjedtebb anyanyelv Európában: németül az európaiak 24%-a beszél, angolul, franciául vagy olaszul 16, spanyolul pedig 10 százalékuk.
2. Németország, Ausztria és Svájc Magyarorszag három legnagyobb és legfontosabb kereskedelmi partnere.
3. A magyarországra látogató turisták 70%-a német nyelvterületről érkezik. A német nyelvtudás így nagy előnyt jelent minden olyan szakmában, amely idegenforgalommal, vendéglátással, egészséggel vagy sporttal kapcsolatos.
 

DSD díjas neumannos diákok
 A Neumann János Középiskola és Kollégium diákjai számára a 2007/08-as tanévtől kezdve lehetősége nyílik a Külföldi Német Iskolák Magyarországi Központjának (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen) http://www.zfa-budapest.dasan.de segítségével németországi ösztöndíj elnyerésére, melynek révén kiváló németes tanulók 3 hetet tölthetnek el német kultúrkörben. A 2007/08-as tanévben Huszár Zsuzsanna 11. B., valamint a 2008/09-es tanévben Vass István 11. B osztályos tanulók részesültek DSD ösztöndíjban.

Neumannos csapat nyerte az első díjat a Német Nagykövetség pályázatán
Neumannos diákok, Czura Bence, Mező Réka, Székács Vivien és Tar Dorina, országos első helyezést ért el a Német Nagykövetség, a Goethe Intézet és a Külföldi Német Iskolák Központja (ZfA) által „1989– Nyomok Magyarországon” címmel kizárólag a PASCH iskolák (http://www.pasch-net.de) számára kiírt pályázatán szöveg kategóriában. A versenyt a vasfüggöny leomlásának 20. évfordulójára hirdették meg szöveg, képi megjelenítés és rövidfilm kategóriában. A diákoknak azt kellett kifejezésre juttatniuk természetesen német nyelven, hogy milyen hatással vannak rájuk most, 2009-ben a húsz évvel ezelőtti események, s milyen érzéseket, gondolatokat ébresztenek bennük.
Az ünnepélyes díjátadásra a 2009. június 26-án, a budapesti Városháza parkban megrendezett „20 év szabadság– Németország megköszöni” című rendezvényen került sor.
A nyertesek listája olvasható a Német Nagykövetség honlapján:

» tovább
Rendhagyó óra a tavasz beköszöntével
 A március eljöttével iskolánkba új német lektor érkezett, Anne Helene Kröger, aki többek között a 10. c osztály németcsoportjának óráit is rendszeresen látogatja, és segíti tanárnőnk, Nagy Orsolya Tanárnő munkáját.

» tovább
Játszottak és nyertek – országos negyedik helyezés a Spiel und Gewinn Német Levelezős versenyen
Rapcsák Dalma, Kormos Henriett és Huszár Boglárka még csak hetedikesek, de már országos negyedik helyezést értek el a Spiel und Gewinn országos német nyelvi és műveltségi levelező versenyen.

» tovább
Németes sikerek az EKF szépkiejtési versenyen (is)
Az Eszterházy Károly Főiskola szépkiejtési versenyén három neumannos diák a döntőben is bebizonyította, hogy mennyire autentikus a német kiejtése. A legjobb 10 versenyző közül Patkó Richárd (11.B) 3., Vass István Gábor (12.A) 6. valamint Názon Dóra (11.J.) 7. helyezést ért el az észak – magyarországi régióban meghirdetett versenyen. Felkészítő tanáraik Susann Sonnenberg iskolánk német lektora, Sipeki Csilla és Király Viktória Tanárnők voltak. Názon Dóri írt élménybeszámolót a versenyről.

» tovább
Megalkottuk a vegaembert – avagy mi is történik a DSD-s németórákon?
Bár már egyre több neumannos diák tudja, hogy a DSD-s német csoportok 11. és 12. évfolyamon nemzetközi közép ill. felsőfokú nyelvvizsgára készülnek, azonban talán kevesen tudják pontosan, mit is csinálunk mi itt ezeken az órákon.

» tovább
Lezárult a DSD vizsgaidőszak a Neumannban
Lezárult a DSD vizsgaidőszak a Neumannban
 
Iskolánk a német állam által támogatott DSD (Deutsches Sprachdiplom) közép. ill. felsőfokú nemzetközi német nyelvvizsga egyedüli heves megyei vizsgaközpontjaként az idei tanévben már másodjára zárhat le egy vizsgaidőszakot.

» tovább
Adventi játszóház németül
Adventi játszóház németül 
» tovább
Miért is érdemes részt venni a DSD (német közép -és felsőfokú nyelvvizsga) programban?
„Magas szinten és érdekesen sajátíthatom el a német nyelvet.” „A DSD-ben a vizsga és a felkészülés is ingyenes, mert iskolai kereteken belül zajlik, így csak annyi a dolgunk, hogy tanuljunk.” Az órák hangulata rendkívül kellemes, s igazán családias légkörben „küzdhetünk céljainkért”.  Itt olyan szinten el tudom sajátítani a németet, hogy segítségével az élet bármely terültén elboldogulok majd.
Ez csak néhány gondolat a DSD csoportba járó diákok rengeteg pozitív véleménye közül, mellyel talán Neked is kedved csinálnak programunkhoz. További tanulságos és érdekes véleményeket olvashatsz a következő oldalakon.


» tovább
Esslingeni utazás a Neumannosokkal
A tavalyi tanév során hallottam először, hogy az iskola csereprogramot szervez Németországba, Esslingen városába. Biztos voltam benne, hogy ez egy kivételes lehetőség, hogy egy új kultúrát ismerhessek meg, új helyeket láthassak, és nem utolsó sorban német és angol nyelvtudásomat gyakorolhassam. Így hát kaptam a lehetőségen és jelentkeztem a programba.

» tovább
Bécsi kirándulás
Ismét kirándulást szervezünk Bécsbe. Tarts velünk, ha érezni akarod ennek a lüktető városnak a forgatagát, a magával ragadó karácsonyi hangulatot, a sült gesztenye és a karácsonyi sütemény illatát!

» tovább
Angliában jártunk
2010 júniusában iskolánk 18 tanulója 2 tanár kíséretében fedezte fel Londont. Hat napot töltöttünk Nagy Britannia fővárosában, és eljutottunk Windsorba és Greenwichbe is. Az aktív, élményekben gazdag kirándulásról Molnár Viktória, 11. G osztályos tanulónk írt élménybeszámolót. Képek a galériában láthatók.

» tovább
A LANGWEST Országos Nyelvi Verseny eredményei
A Langwest Nyelvi Központ 2010-ben ismét megrendezte hagyományos országos tehetségkutató tanulmányi versenyét angol és német nyelvből általános és középiskolás diákok részére két fordulóban. Iskolánk tanulói a IV. (B2 szint, középfok) és az V. (C1 szint, felsőfok) kategóriában indultak a versenyen. A IV. kategória első három helyezettje középfokú, az V. kategória első három helyezettje felsőfokú, államilag elismert szóbeli nyelvvizsga bizonyítványt vehetett át. Szeretettel gratulálunk valamennyi tanulónak és felkészítő tanáraiknak a sikeres szerepléshez! Részletes eredmények:

» tovább
Neumannos tanulók pályaművei is szerepelhetnek az Oxford University Press országos kiállításán
Az Oxford University Press „My Ideal Highway Code” elnevezésű pályázatára Heves megye iskoláiból 44 pályamű érkezett. A pályázaton a tanulóknak angol nyelvű projektmunkát kellett készíteniük a közlekedés témakörében. A pályázat megyei elbírálásán négy benevezett neumannos tanulói projekt is továbbjutott, ezek a művek rész vehetnek az OUP országos kiállításán és értékes nyereményeket nyerhetnek. Gratulálunk és további sikeres szereplést kívánunk a versenyhez! Részletes eredmények:


» tovább
Németországi ösztöndíjat nyert el iskolánk egyik diákja
Németországi ösztöndíjat nyert el iskolánk egyik diákja.

Tóth Réka (11. H, DSD-csoport) elnyerte a Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszerek Tanácsának országismereti ösztöndíját, melynek  révén júniusban 31 magyar társával együtt 3 hetet tölthet el Merzigben (Saarland tartomány).

» tovább
A „lallen” a legszebb német szó a neumannos diákok szerint
Az április 31-én megrendezésre kerülő Neumann –Napok keretein belül az idei 11.-es DSD-s csoport a „Legszebb német szó” megszavazására buzdította iskolánk tanulóit. Ezzel az akcióval német nyelv szépségére és fontosságára akarták felhívni a figyelmet a diákok. Versenyben volt többek között a Die Monotonie der Alltage unterbrechen, Entzugserscheinungen treten auf, die Kehrseite der Medaille, de a das Aufputschmittel is. A félév során feldolgozott felsőfokú témákból kikerülő 15 szó közül mégis a „lallen” vitte el a pálmát.

» tovább
Megszülettek az első Nemzetközi Német Felsőfokú DSD nyelvvizsgák
Német Nemzetközi DSD nyelvvizsgáknak örülhetett iskolánk első DSD-s csoportja. A nyelvi előkészítős diákok 5 évnyi intenzív némettanulás után, s már meglévő középfokú nyelvvizsgával a zsebükben vállalkoztak iskolánkban első alkalommal a DSD megszerzésére. A 6 neumannos bizonyítvány is közötte van annak a 787 magyarországi DSD nyelvvizsgának, melyet az idei tanévben hazánk 38 középiskolájában, s Heves megyében kizárólag a Neumannban tehettek le diákok.  Főként az orvosi és közgazdasági egyetemekre készülő németesek a komplett C vizsgáért megkapják a nyelvvizsgákért járó maximális 50 pontot, de ami még kiemelkedőbb, hogy nyitva állnak előttük a németországi egyetemek is, hisz DSD B2 vagy C1 birtokában az adott egyetem eltekint a más esetben kötelező nyelvi szintvizsgától.

» tovább
Az OKTV döntőjébe jutott Vass István Gábor a 33. legjobb németes az országban
Vass István Gábor (11.A) újabb sikert könyvelhet el a német nyelv tanulása terén.
» tovább
Interjú Tóth Rékával, az idei év DSD-ösztöndíjasával
2010 márciusának elején vált ismertté, hogy Tóth Réka (11. H, DSD-csoport) elnyerte a Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszterek Tanácsának országismereti ösztöndíját, melynek révén júniusban 31 magyar társával együtt 3 hetet tölthet el Merzigben (Saarland tartomány). Rékát, németes csoporttársa, Czura Bence faggatta az ösztöndíj kapcsán.

» tovább
Búcsúzik egy kedves és sikeres 12.-es csoport
Oláh Kata, (12. G, DSD csoport) visszaemlékezése az elmúlt 5 év németóráira….

» tovább
Felsőfokú üzleti nyelvvizsga bizonyítványok átadása
Április 8-án, csütörtökön iskolánkban ünnepélyesen átadták a 13. E és a 12. E osztály tanulóinak az LCCI és a Cambridge BEC felsőfokú üzleti nyelvvizsga bizonyítványokat.

» tovább
Tájékoztató a Cambridge nyelvvizsgákról
Tájékoztató a Cambridge nyelvvizsgákról

» tovább
Interjú a német OKTV-s Vass Istvánnal
Bizonyára körbejárt iskolánkban a hír, miszerint Vass István, a Neumann egyik (a) legjobb németes diákja szép eredménnyel zárta OKTV-s szereplését.
Kíváncsi voltam, milyen út vezetett idáig és melyek a tervei a jövőre nézve.


» tovább
Für Deutschlerner
Für Deutschlerner
» tovább


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign