Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Interjú a német OKTV-s Vass Istvánnal
Bizonyára körbejárt iskolánkban a hír, miszerint Vass István, a Neumann egyik (a) legjobb németes diákja szép eredménnyel zárta OKTV-s szereplését.
Kíváncsi voltam, milyen út vezetett idáig és melyek a tervei a jövőre nézve.

Mi keltette föl az érdeklődésedet a német nyelv iránt?
- Általános iskola 3. osztályában kezdődött, amikor divatba jöttek az animék (japán rajzfilm). Váltogattam a csatornákat és véletlenül belebotlottam egy olyanba, ami felkeltette az érdeklődésemet. Akkor még nem is sejtettem, milyen nyelven beszélnek, így amikor 4. osztályban nyelvet kellett választani az angolt jelöltem meg. Ám a helyzet úgy alakult, hogy túljelentkezés miatt már csak a német csoportban volt hely.

Hogy fogadtad ezt a váratlan fordulatot?
- Szokatlanul könnyen tanultam a németet és rájöttem, ez az a nyelv, amelyen minden délután nézem kedvenc rajzfilmsorozataimat. Ahogy ez tudatosult bennem, egyre nagyobb lelkesedéssel vettem részt a németórákon.

Mi jelentette számodra a motivációt a további sikerekhez?
- Ösztönösen szerettem versenyezni, valamint a némettanárom is folyamatosan biztatott. A kudarc nélküli élmények növelték önbizalmam és arra késztettek, hogy újra és újra versenyezzek.
 
Hogy érzed most magad, mint OKTV döntős?
- Szokatlan, de jó érzés, hiszen a legnagyobb szintű verseny, amin valaha ilyen jó eredményt értem el. Bár, korai átadni magam az örömöknek, mert előttem áll egy végső forduló, ami befolyásolhatja a végeredményt. Éppen ezért nap mint nap intenzíven gyakorlok. Mindez nem sikerülhetne, ha nem a DSD csoport tagja lennék.

 Mesélj kicsit a DSD csoportról!
- Ahogy mondani szokás, minden kezdet nehéz, itt sem volt másként. Az első pár hónap küzdelmes volt, hiszen egy teljesen új környezetbe kerültem, nem beszélve arról, hogy igen magas követelményeknek kellett megfelelnem. Időbe tellett, míg mindezt megszoktam, hiszen eddig én ösztönösen beszéltem németül, ami ehhez a szinthez nem volt elegendő. Hamar összeszoktunk és családias légkör alakult ki. Nagyon jó érzés annak a tudatában lenni, hogy az iskola évfolyamának legnívósabb német csoportjába járhatok. Nem szabad megfeledkeznünk Sipeki Csilla tanárnő fáradalmas és lelkes munkájáról sem, amivel minden alkalommal nagyban hozzájárul fejlődésünkhöz és természetesen a csoport jókedvéhez. Köszönjük neki!

Mint tudjuk, tavaly DSD ösztöndíjban részesültél, melynek révén 3 hetet tölthettél Németországban. Melyek a remélhetőleg sikeres DSD - vizsga utáni terveid? El tudod képzelni, hogy esetleg Németországban folytasd felsőfokú tanulmányaid?
- Elképzelhető, bár még van időm ezen gondolkodni. Mindenesetre nagy hatással volt rám a kint eltöltött 3 hét.

 Melyek a távlati terveid a német nyelvvel?
- Mindenképp a tolmácskodás egyik formáját szeretném tanulni és ebben elhelyezkedni, hogy továbbra is szinten tartsam tudásom és azzal foglalkozzak, amit igazán szeretek.

Köszönjük, hogy megosztottad velünk sikered útját. Tanulságos lehet azok számára, akik hasonló célt tűznek ki maguk elé.

Tar Dorina 11H, DSD-csoport


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign