Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
27
Olasz nyelv érettségi (8:00)
 
May
23
Francia nyelv érettségi (8:00)
 
May
22
Fizika érettségi (8:00)
 
May
22
Vizuális kultúra érettségi (14:00)
 
May
21
Emelt szintű digitális kultúra érettségi (8:00)
 
May
20
Pünkösd hétfő, tanítási szünet
 
Öko face-k
Patakvizsgálat Dr. Murányi Dáviddal

Iskolánk vendége volt Dr. Murányi Dávid, az EKKE Állattani Tanszékének vezetője, aki foglalkozásáról, a morfotaxonómiáról (állatok alaktani rendszerezése, avagy kisebb patakokban, vízfolyásokban élő állatok tanulmányozása és szemléltető jelleggel történő szabvány szerinti preparálása) és a makrogerinctelen (apró, de szemmel még jól látható) faunáról tartott elméleti majd gyakorlati bemutatót. Ezt követően a közeli Eger-patakból vett mintáiban található élőlényeket (kérészek, álkérészek, pióca, füles planária, tegzesek, drótférgek, bolharákok, szúnyoglárvák) mutatta be, melyeket aztán közösen is vizsgálhattunk sztereomikroszkóp alatt. A program szervezője Nagy Éva volt.


» tovább
Dokumentumtár
 
» tovább
Aktualitások
Ökoszakkör
Madárbarát iskola
Bisel-program
Ökopont-verseny
 

» tovább
Bemutatkozás
Öko-munkacsoport bemutatása
Neumann Öko Csapat bemutatása
Neumann Öko Munkacsoport 2023
Neumann Öko Csapat (NöCs) 2023
» tovább
Megérkezett a víztisztító berendezés és az 1075 db kulacs („Töltsd újra pályázat”)

A Kék Bolygó Alapítvány pályázatára Erdélyi Botond és Gáll Mátyás, 12E osztályos tanulók készítettek egy kisfilmet, amellyel nyertek egy vízautomatát az iskolának.


A fiúk egy videót készítettek arról, miként képzelik el a jövő zöld iskoláját, milyen eszközök vannak benne, hogy élnek ott a mindennapokban a tanárok és a diákok klímatudatosan. Az alapítvány 15 pályázót támogatott vízautomatával, köztük iskolánkat is. Köszönjük!


» tovább
„Zöld energia a levegőtisztaságért” különdíj
Iskolánk a Fenntarthatósági Témahét 2023 programsorozatával elnyerte a "Zöld energia a levegőtisztaságért" különdíjat. A díjat azok az iskolák nyerhették el, akik a témahét során a legtöbbet foglalkoztak az energiafajták hatékony felhasználásával és az energiatakarékos megoldásokkal.
» tovább
Bisel verseny Díjátadó
Iskolánk Vízipók Csodapókok csapata: Erdélyi Botond 12E, Gáll Mátyás 12E, Szanyi Anna 12E, Kiss Noel Zolta 12H és Pálinkás Péter 12F, idén már 3.alkalommal nyert 1.helyezést az országos Bisel patakvizsgálati fajismereti versenyen. A díjat a Pénzügyminisztérium Pénztártermében vehették át a Dr. Raisz Anikó környezetért felelős államtitkár asszonytól. Felkészítő tanáruk Nagy Éva volt.
» tovább
„Mit jelent számodra a béke?”
A Globális nevelési héten (november 13-19.) diákok és tanárok által készített alkotásokra szavazhattak tanáraink és tanulóink. Összesen 45 alkotás közül választhattak a szavazók. A beérkezett 131 szavazat alapján a nyertes alkotások a következők:
» tovább
Neumannosok képviselik hazánkat Brüsszelben
Iskolánk is csatlakozott a Junior Achievement Magyarország (JAM) által meghirdetett Robot Design projekthez, melynek célja, hogy Európa-szerte minél több diáklányt ruházzon fel digitális és vállalkozói készségekkel, így növelve a nők részvételi arányát a tudományos pályákon. Az EU által finanszírozott projekt éves rendezvénye a Women and Girls in STEM Forum Brüsszelben, melyen országonként a legsikeresebb csapatok vehetnek részt. A három fős csapat tagjai: Braun Zsófia (12B), Molnár Rebeka (12B), Bán Gerda (12G), koordinátor Békés Judit tanárnő. A felkészülés során Soós Noémi tanárnő nyújtott szakmai tanácsot. A szakmai zsűri döntése alapján iskolánk csapata utazik decemberben a Brüsszelben tartandó fórumra. Szeretettel gratulálunk!
» tovább
Globális Nevelés Hete a Neumannban
Idén is megrendezésre került a Globális Nevelés Hete témahét a HAND szövetség szervezésében, melynek idei mottója: "Béke a bolygóért - A béke bolygója" és amelynek keretében immár a világ több mint 40 országában szerveznek civil szervezetek, oktatók, iskolák és egyéb intézmények társadalmi kihívásokkal, környezeti problémákkal és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos informatív és figyelemfelkeltő programokat.
» tovább
„Töltsd újra” pályázat
A Kék Bolygó Alapítvány pályázatára Erdélyi Botond és Gáll Mátyás, 12E osztályos tanulók készítettek egy kisfilmet, amellyel nyertek egy vízautomatát az iskolának. A fiúk egy videót készítettek arról, miként képzelik el a jövő zöld iskoláját, milyen eszközök vannak benne, hogy élnek ott a mindennapokban a tanárok és a diákok klímatudatosan. Az alapítvány 15 pályázót támogatott vízautomatával, köztük iskolánkat is. Köszönjük!
» tovább
2022/2023. tanév Bisel verseny győzelem
Idén is megnyerte a „Víztiszta” elnevezésű országos Bisel versenyt iskolánk csapata: Erdélyi Botond, Gáll Mátyás, Szanyi Anna (12E), Kiss Noel (12H) és Pálinkás Péter (12F), felkészítő tanáruk Nagy Éva tanárnő volt. Köszönjük kiemelten Szitta Emese (MME), Pelyhe Tibor (Heves vármegyei Vízmű) és Erki Gábor tanár úr segítségét, illetve a Hunyadi Mátyás Általános Iskola 4.a osztályos növendékeinek részvételét, Pappné Szabó Mária támogatását, a 4.a osztály természetismereti programokba történő aktív bevonását. Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek! Sokat tettünk a környezetünkben élő növény és állatfajok megmentéséért a verseny patakvizsgálati feladatainak és terepgyakorlatainak köszönhetően!
» tovább
Madármegfigyelés, odútisztítás a Neumann udvarán az állatok világnapja alkalmából
Az állatok világnapján (október 4-én) iskolánkba látogatott Dr. Horváth Róbert, a Magyar Madártani Egyesület ornitológusa. Az odúkban fészkelő madarak költési szokásairól, illetve a felismerésükhöz szükséges morfológiai adottságaikról mesélt, majd saját hangjaikat imitáló plüss madarak bemutatásán keresztül fajfelismerést végezhettek a tanulóink. Ezt követően a három udvari madárodú kitisztítására került sor, melyben két cinege tojást és zömében fészkeket találtunk. Köszönjük az élményt! Vigyázzunk kertünk madaraira, állataira, környezetünkre!
» tovább
Sünnap a Neumannban
Május 17-én vendégeink voltak a Hunyadi Mátyás általános iskola 3.a és 5.a osztályos tanulói. A délutáni program célja a veszélyeztetett sünfajok megismerése és az iskolaudvari sünhotel megépítése. A nap folyamán Kelemen Tamás, a Bükki nemzeti park munkatársa tartott a sünfajokról bemutató előadást, mely során 3 élő sünit figyelhettünk meg. A program végén a Hunyadis kisdiákok által otthon készített sünhotelek kerültek bemutatásra és a program során közösen elkészített sünhotel pedig a Neumann udvar bokros területén lett elhelyezve. A program szervezője Nagy Éva tanárnő volt. Köszönjük minden közreműködő pedagógus és diák segítő szervező munkáját!
» tovább
Fenntarthatósági témahét
2023. április 24-28. között iskolánk is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahét programsorozatához, a természettudományos szakmacsoport és az ökocsoport lelkes pedagógusainak vezetésével számtalan eseménnyel színesíthettük a hetet. Szó volt a biodiverzitásról, az energiagazdálkodásról, a fenntartható fejlődésről, a nagyszünetekben Kahoot játékkal szerezhettek ismereteket a diákok. Fotópályázatot és bringás reggelit hirdettünk. Újra részt vettünk a Sulizsák akcióban is. Beszámoló:
» tovább
Idén is göncöltünk a Földért
A Sulizsák ruhagyűjtési akciót – a hulladék újrahasznosítás jegyében – idén is lelkesen fogadták a Neumann tanulói, a szülők, és – idén új színfoltként – a tanárok és a nem pedagógus dolgozók is. A Sulizsák Kft. 1460 kg ruhát szállított el, melyek a kommunális hulladékhalmaz növelése helyett környezetkímélő megoldással lesznek hasznosítva. Iskolánk ellenértéket is kap a szorgos munkáért, melyet az Ökoiskola Program kiadásaira fordítunk. Köszönjük Beke Noémi és Estókné Kovács Gyöngyi szervező munkáját! Beszámoló:
» tovább
Víz Világnapi programok
2023. március 22-én, a Víz Világnapján változatos programokkal vártuk a tanulókat iskolánkban. Sok diák kék színű ruhában jött iskolába, a nagyszünetben flashmob, a nap folyamán kvíz, kísérletek, Eger patak-vizsgálat, patak hulladékmentesítése, madármegfigyelés, QR kódos játékos feladatok, tematikus paravánok várták a diákokat. Beszámoló:
» tovább
Madár fajismereti program - különös tekintettel az Eger-patak vízimadaraira
Március 22-én Szitta Emese (MME Magyar Madártani Egyesület) látogatott el iskolánkhoz, melynek célja a környezetünkben élő madárfajok bemutatása és közvetlen megfigyelése volt. Kiemelten került bemutatásra a barkós cinege (az év madara 2023-ban) az őszapó és a jégmadár, illetve távcsöves megfigyelés módszerével a balkáni gerle és a fekete rigó is. Köszönjük Szitta Emesének ezt a színvonalas rendhagyó tanórát a friss levegőn, a természet közvetlen közelében. A program szervezője Nagy Éva volt.
» tovább
Vörösfülű 40 éves ékszerteknősök a Hunyadiban
Március 21-én a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában a 3.a osztály alsó tagozatos kisdiákjainak tartottunk bemutatót, két 40 éves vörösfülű ékszerteknős bemutatásán keresztül. A fajok megismerése nélkülözhetetlen, különösen a fiatal korosztály számára, így a nőstény egyedek morfológiai jegyeinek alapos bemutatására is sort kerítettünk, a gyerekek közvetlenül találkozhattak a békés élőlényekkel. Élményeikről, értékes alkotásokat készítettek a kis alsósok. Köszönjük Pappné Szabó Máriának és Batki Mónikának a közreműködést. A program szervezője Nagy Éva volt.
» tovább
Vizes Élőhelyek Világnapja
A világnap alkalmából látogatott el hozzánk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának két tagja Erdei Nikoletta és Szűcs Erzsébet, akik az álló és folyóvizeinkről, illetve kiemelten vizeink élővilágáról tartottak színvonalas előadást és játékos csoportfoglalkozást. A programon a 12F és a 11E osztály tanulói vettek részt, a programszervező Erdélyi Mónika, a programkoordinátor Nagy Éva tanárnő volt.
» tovább
Ökohír a madárodúkról
Október 11-én iskolánkba látogatott Szitta Emese, az udvaron kihelyezett 3 madárodú szemrevételezése, kitisztítása céljából. A B és D méretű odúkban két fészket, valamint az egyik odúban még 6 kis tojást is találtunk, valószínűleg egy cinege faj próbálkozott kitartóan egy újabb költéssel. Köszönjük a színes programot és a hasznos tanácsokat Szitta Emesének és az MME-nek (Magyar Madártani Egyesület).
» tovább
Éves beszámoló (2021/2022)
 Éves beszámoló
» tovább
Elkötelezetten a fenntarthatóságért
Iskolánkban ebben az évben is megrendezésre került a Fenntarthatósági témahét (2022. április 25-29), mely során számos színes programmal, rendkívül sok vonalon tudtunk bekapcsolódni az országos Fenntarthatósági témahét projektbe. Témáink a klímavédelem, a vízvédelem, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás valamelyikéhez kötődtek. A tanulók szervezett tematikus tanórák, délutáni programok, óraközi szünetek során mélyíthették el tudásukat és válhattak aktív részeseivé a „zöld programoknak”.
» tovább
Retourpack palakcgyűjtő dobozok elhelyezése
A Retourpack kft. támogatásával fém italos palackgyűjtő dobozokat helyeztünk ki a Neumann épületeiben, kollégiumaiban, melyek a Diáknapok alatt illetve ezt követően is használatban lesznek. Az összegyűlt fém dobozok beváltásában folyamatosan segít a cég.
» tovább
Göncölt a Neumann is a Földért
A 2021/2022-es tanévet már ökoiskolaként indítottuk, így a tavaszi szezonra tervezett ruhagyűjtési akciót – a hulladék újrahasznosítás jegyében – is komoly előkészületi munka előzte meg. Március 10-én hideg tavaszi reggel, de óriási jókedv fogadta a környezeti tudatosságra nevelő és ebben segítséget kérő 10F-es gyűjtőcsapatot iskolánk udvarán: a nap során tanóránkénti váltásban ők szorgoskodtak a begyűjtésben. A Sulizsák Kft. már évek óta dolgozik a textil újrahasznosítás területén, teherautójuk 1820 kg ruhát szállított el tőlünk, melyek a kommunális hulladékhalmaz növelése helyett környezetkímélő megoldással lesznek hasznosítva. Iskolánk ellenértéket is kap a szorgos munkáért, melyet az Ökoiskola Program kiadásaira fordítunk. Beke Noémi tanárnő beszámolója:
» tovább
PataknapOK a Neumannban
 2022.03.10-én a Bisel versenyben részt vevő diákok előadásban számoltak be az Eger-patakról. Bemutatták a verseny során megismert élőlényeket, állatokat, növényeket, a vízkémiai tapasztalatokat és a kidolgozott akciótervet is, amely a patak szélőséges állapotait mérsékelné. Plakáttal hívtuk fel az iskola figyelmét is az eseményre, hogy csatlakozhassanak az érdeklődő tanulók és dolgozók is! Az előadást követően az osztály és az iskola érdeklődő diákjai ellátogattak velünk a vizsgált patakszakaszhoz, ahol megmutattuk, milyen élőlények élnek benne illetve vízkémiai vizsgálatokat is végeztek a résztvevők. A Pataknapra az iskolánk szomszédságában levő Tinódi Sebestyén Általános Iskola (örökös ökoiskola) diákjait hívtuk meg. Egy hatodik osztályos 16 fős csapat érkezett kísérőtanárukkal a helyszínre. A versenyben részt vevő 4 neumannos diákunk röviden bemutatta az Eger-patakot és a Bisel-módszer lényegét, majd kéziháló segítségével több részen is vettünk mintát, sok élőlényt tudtunk mutatni a kicsiknek.
» tovább
Látogatás az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem üvegházában
Valentin napon mi mást is tehetne egy biológia kémia tagozatos csapat, mint hogy szíve választottjának, a biológiának hódol. Február 14-én a 11A-val az Almagyar dombon levő üvegházba látogattunk. A G-épület tetején kialakított üvegházban rengeteg érdekességet csodálhattunk meg. Legérdekesebbek a rovarfogó növények voltak, amiből legalább négy különböző fajt láthattunk. Nagyon népszerű volt még a kavicsvirág illetve a rengeteg pozsgás növény, a különféle kaktuszok és az orchideák is. A magasból a kilátás csodálatos volt, elénk tárult a környező lankás táj. Következő célpontunk a közelben elterülő Botanikus Kert, de ezzel még várunk egy picit, hogy a tavaszi virágok nyílni kezdjenek, akkor lesz igazán maradandó élmény az a látogatás is.
» tovább
ELŐADÁSOK AZ EGER-PATAKRÓL
A BISEL „Víztükör” versenye kapcsán iskolánkba látogatott 2022. 01.13-án két szakértő, akik az Eger-patak sajátságaival ismertették meg az érdeklődő diákokat. Megtudhattuk, hogy az Eger-patak hirtelen tavaszi áradásai már több száz éve jelentenek problémát, megoldása még a mai napig várat magára. A szélsőséges időjárás sem kedvez a vízhozam-ingadozásnak, a patak szakaszán fekvő települések beépültsége is fokozódik, mely a terület vízgazdálkodását, a felületek vízelvezető képességét megváltoztatják (pl. térkövezett udvarok, betonozott utak…stb). A vízügyi megoldási lehetőségeket is elénk tárta Csipkés Roland, a Bükki Nemzeti Park hidrobiológusa, illetve az összes olyan természeti és mesterségek tényezőt, mely a patak vízhozamára hatást gyakorol. Az Állami Főépítészi Iroda főosztályvezetője, az Arkt Építész Stúdió építésze, tulajdonosa pedig a patak és a város viszonyát ismertette. Bemutatta a városszerkezet változását az elmúlt évszázadokban, a patak és a lakosság viszonyának változását, a védőfallal való körülvételét, a biciklisút patakmederbe való lehelyezésének következményeit. Külföldi példákat hozott a város élhetőbbé tételére és még sok érdekességet tudhattunk meg előadásából. Az előadóktól a diákok kérdezhettek is az előadásokat követően.
» tovább
Az Eger-patak élővilágát vizsgáltuk
2021. november végén lelkes kis csapattal és Korompainé Szitta Emese szakértelmével (Magyar Madártani Egyesület Bükki Hegyi Csoportjának munkatársa, biológus, környezeti nevelő) ismét megvizsgáltuk, hogy milyen élőlények találhatók az Eger-patakban. A tavalyi tanév során „örökbe” fogadtuk az Eger-patak iskolánkhoz közeli szakaszát. Az őszi időszakban szemétszedést is szerveztünk a patak ezen szakaszán illetve vízkémiai vizsgálatokat is végeztünk. Az élővilágot legutóbb tavasszal, illetve nyár elején tanulmányoztuk és most kíváncsian vártuk, hogy az őszi, télieleji időszakban milyen élőlényekkel fogunk találkozni. Voltak régi ismerősök, például a bolharákok és a szitakötő lárvák, illetve a tegzeslárvák, de új fajokkal is megismerkedhettünk, mint például a víziskorpió vagy a csíbor. A téli időszakban a befagyott tavak miatt az utóbbi időben szürkegémek és kócsagok is jönnek táplálékért az Eger-patakhoz.
» tovább
Idén is első lett a Neumann az országos Újraélesztési versenyen. 695 sikeres újraélesztést végeztek diákjaink, tanáraink és nem pedagógus dolgozóink október 15-én délelőtt.
Iskolánk önkéntes Ifjúsági Vöröskeresztes tanulója Sós Miksa (12 i) és képzett Vöröskeresztes társai Penyasko Dávid (12i), Pogonyi Márton (12h) valamint Dulai Napsugár (11f), Nagy - Lang Zsolt (12g) és Soós Janos (12i) illetve iskolánk biológia tanára (Nagy Éva) ellenőrizték, oktatták, gyakoroltatták az újraélesztés lépéseit a nap folyamán.
» tovább
December elején indult újra a téli madáretetés
A hűvösebb idő beköszöntével, idén is megszerveztük a téli madáretetést. Ebben a 8K és a 10E vettek részt tanáraikkal együtt (Nagy Éva, Virág Diána). A meglevő madáretetők rendszeres feltöltése, illetve alma és cinkegolyó kihelyezésével vártuk a madarakat. Összesen tíz ponton van kihelyezve csemege a madarak számára. Az itatás nehezebb feladatnak bizonyult, az itató sajnos elég hamar befagy, de szerencsére a közelben csörgedezik az Eger-patak, ahonnan a madarak tudják fedezni folyadékszükségletüket. Reméljük, hogy a tavaszi időben a madárodúinkat is felkeresik majd tojásrakás céljából.
» tovább
Európai Hulladékcsökkentési hét 2021
Novemberben a Nemzetközi Hulladékcsökkentési hét fókuszában az élelmiszerhulladékok csökkentése volt. Ez alkalomból intéztünk felhívást diákjaink és kollégáink felé, hogy gyűjtsék össze azokat az ötleteket, otthoni szokásokat, amik szerintük nagymértékben csökkentik az élelmiszerhulladék mennyiségét. Vásárlási, főzési… egyéb szokások, ötleteket vártunk.
» tovább
Nyomozás a hátrahagyott csomagolóanyagok alapján, vagyis az vagy, amit eszel?
Októberben a komposztálás hónapjában avattuk fel az iskola udvarán a komposztáló ládánkat és a programon részt vevő 8K osztály számára egy érdekes feladattal készültünk. A több kis csapatban dolgozó osztály tagjainak különböző típusú hulladékok, csomagolóanyagok alapján kellett kitalálniuk egy „nyomozati lap” segítségével, hogy milyen ember lehet az, akinek a hulladékait egy kupacban megkapták. A „karakterek” közt volt egészségtudatos fiatal nő, munkamániás energiaitalon és egészségtelen nasikon élő férfi, fehérjeérzékeny személy, kisgyerekes család…stb. Az azonosítást követően szét kellett válogatniuk a tiszta csomagolóanyagokat, meg kellett állapítaniuk, hogy melyek gyűjthetők szelektíven, mi számít veszélyes hulladéknak és mi tartozik a kommunális hulladék közé. A feladat megvalósítása után bemutatták egymásnak eredményeiket. Terveink közt szerepel, hogy ezt a játékot több osztállyal is megismertethetjük, így érdekes, játékos módon tudjuk a szemléletüket formálni és hasznos információkkal ellátni őket.
Maizer Ágnes, Virág Diána

» tovább
Közös akció a Tinódival - Te Szedd!
lánk diákjai 2021. 10. 18-án a Tinódi iskola felsőtagozatosaival együtt számoltak fel egy illegális hulladéklerakó pontot a Vallon úton! Ez volt az első közös tevékenységünk, reméljük, lesz még több is! Az eseményt Dr. Ráczné Kovács Angéla szervezte és a 11E, 8K osztályokkal csatlakoztunk hozzájuk.
» tovább
Komposztünnep októberben
Október 10. a komposztálás világnapja. Iskolánk is csatlakozott e jeles naphoz több programmal. Az egri önkormányzattól a HungAiry Life! projektnek köszönhetően kaptunk egy komposztáló keretet, melyet diákjaink felavattak: ágakat és frissen lehullott lombot rétegeztek bele. Az iskolai zöldhulladék egy része (ágak, avar, zöldnyesedék) ezentúl biztosan komposztálásra kerül majd.
» tovább
Állatok Világnapja 2021. október 4.
Az állatok világnapja alkalmából iskolánkban jártak és három osztály számára tartottak bemutatót az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány munkatársai. Diákjaink érdeklődve hallgatták a felelős állattartásról szóló előadást, melyben két nehéz sorsú kutya életútját és is elmesélték. Állateledelt gyűjtöttünk az elesett kutyusok számára. A programot szervezte és lebonyolította Bardi István kollegánk. Köszönjük!
» tovább
Diáksport nap a Neumannban
2021. szeptember 24-én ünnepeltük iskolánkban a diáksport napját. A testnevelő tanárok segítségével szervezett programjainkkal igyekeztünk felhívni diákjaink figyelmét a sport szerepére és fontosságára napi tevékenységeinkben.
» tovább
Ökoiskola lett a Neumann
Régóta dédelgetett álmunk vált valóra az ökoiskola cím elnyerésével. A Neumann szerteágazó tevékenységei évek óta magukban foglalják a környezeti nevelés számos elemét is. Ez igaz tanórai és a tanórán kívüli oktatásra egyaránt. Legyen az a környező természeti értékek felfedezése (gyalog vagy biciklitúra keretében), Tisza-tavi kenuzás, a jeles napok megünneplése (víz világnapja, madarak és fák napja, Föld napja, egészségnap) vagy a fenntarthatósági témahét változatos programjai. Az ökoiskola cím elnyeréséhez az elmúlt évek környezeti nevelési feladatait, programjait vettük számba és szőttük egységes pályázati anyaggá egy kis csapattal, mely projekt a „zöldül a lila” fedőnév alatt futott. 

» tovább
Bringásreggeli az autómentes napon
 Az autómentes napon (09.22-én) a bicajjal érkező diákok és dolgozók a Numann pékség jóvoltából reggelit kaptak és forró teát. A 9D/Ny osztály segítette az esemény lebonyolítását, Képes Vera tanárnő diákjai az esőben is kitartóan jutalmazták a bringásokat kakaóscsigával és teával.
» tovább
Mozgalmas hét a Neumannban a mobilitási héten
Szemétszedést szerveztünk a Tinódival közösen a nemzetközi takarítási világnap alkalmából: 
 
2021.09.20-án hétfőn, a Pozsonyi úti kollégium körül, az iskola körül és az Eger-patak iskolánkhoz közel eső szakaszán is szemetet gyűjtöttek diákjaink és tanáraik. A megtisztult területek a környéken lakók számára is nagy örömöt jelentettek. Az Eger-patak környékének tisztán tartása az élővilág és a víztisztaság megóvása szempontjából is kiemelkedő fontosságú. 
 
Az eseményen részt vett a 9T/AJTP, a 9A és a 9B osztály, valamint Molnár Andrea, Nagy Éva, Gál Péterné Erika és Virág Diána tanárnők! Köszönjük az aktív részvételüket! 

» tovább
Több mint 100 éves a Föld napja testvérünnepe, a madarak és fák napja, amelyet május 10-én ünneplünk meg.
 A világ első madarak és fák napját Chernel István, a híres ornitológus, madarász szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján.
» tovább
Tiszta levegőt Egerbe!
 Az Életfa Környezetvédő Egyesülettel együttműködve egy levegőtisztaság-mérő szenzort fogadott be iskolánk. Egerben a kiemelkedő környezetvédelmi problémák közül a levegő tisztaságának kérdése az egyik legfontosabb. A völgy-fekvés miatt a téli időszakban a fűtés, egyéb időszakokban pedig a közlekedés a fő szennyező forrás.
Ezzel az eszközzel a városban így már három szenzor méri a levegő szállópor tartalmát két mérettartományban (2,5 és 10 mikrométeres nagyságban – PM2,5, PM10). Az adatok egy világszerte kiépített rendszerbe futnak be. A pár percenként frissülő adatok az alábbi linken követhetők nyomon.  
https://maps.sensor.community/#13/47.9023/20.3696

» tovább
Fenntarthatósági témahetet tartottunk
 Az országos témahéthez immár harmadik éve csatlakoztunk 2021-ben. A környezettudatos szokások kialakítására és a fenntartható életmód hirdetésére a témahéten kívül, a hagyományos oktatásban is nagy gondot fordítunk. Országos online előadásokhoz csatlakoztunk, iskolai szintű előadásokat szerveztünk (Jane Goodall Intézet jóvoltából) és saját szervezésű előadást is tartottunk, melynek témája a fenntartható divat volt. A stílusról és a tudatos öltözködésről Tomasovszky Andrea stílustanácsadó, a divatipar szennyezéseiről Sipos Lilla (10.E) tartott előadást. Goller Glória (volt diákunk) részvételével pedig a ruhák utóéletéről, a ruha-újrahasznosítsásról tudhattunk meg többet, aki a Texaid Kft képviseletében tartott nekünk előadást. 
 
A programokon kívül pedig felmértük iskolánk ökolábnyomát!! Ha a Földön mindenki úgy élne, mint a Neumann tanulói és dolgozói, akkor 1,77 Földre lenne szüksége az emberiségnek. A hazai referencia szám 1,92. Iskolapolgáraink 86 %-a töltötte ki a tesztet. Terveink szerint minden évben megismételjük a felmérést, és az eredményt a Föld napján hirdetjük majd ki. 

» tovább
6 madárodúval gazdagodott iskolánk udvara
Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő odukban költ. A településeken sajnos kevés erre alkalmas fa van. Ezt a gondot orvosolva 4 db B típusú egy 1 db C típusú odút készítettünk el, melyhez a faanyagot Gercuj Zoltánnak, a 12.F szülői munkaközösség vezetőjének köszönhetjük. A lazúrozást követően az odúk kihelyezésében a Magyar Madártani Egyesület munkatársai voltak segítségünkre. A Madártani Egyesület madárbarát iskola programjához is csatlakoztunk. A madárbarát iskola cím elnyerésének feltétele, hogy legalább egy évig legyen az udvaron madáretető, amit téli időszakban rendszeresen feltöltünk, madáritató és legalább egy madárodú. A programhoz való csatlakozáskor a Madártani Egyesület is adott egy odút, így lett az udvaron végül 6 odú. Az egész télen át tartó madáretetés után bízunk benne, hogy az odúk is lakókra lelnek tavasszal.

» tovább
Idén szokatlan formában tartottuk meg a víz világnapját…
 A digitális munkarend időszakában az osztályfőnökök segítségét kértük, hogy egy természettudományi munkaközösség által készített ppt és egy kahoot vetélkedő segítségével vezessék végig diákjainkat, hogy miért fontos életünkben a víz, hogyan járulhatunk hozzá vízbázisaink védelméhez.
 

» tovább
Rendhagyó kémia óra a kisgimnáziumi 8K osztályban
Témánk a levegő kémiája és a légkör, ezen belül a levegő szennyező anyagairól, illetve légszennyezettségről, az ezt kiváltó vegyületekről és emberi tevékenységekről tanultunk. Vendégünk volt Dobó Zsófia, aki az Heves Megyei Önkormányzat ökomenedzsere, és a Hungairy Life Projekten dolgozik. Interaktív óráján bemutatta a főbb szennyező forrásokat és folyamatokat, a háztartási tevékenységek helyes gyakorlatát (pl.: tüzelés) és a közlekedés fontosságáról is beszélt, kiemelve az alternatív közlekedési módokat (autómentesség, kerékpár, tömegközlekedés).

» tovább
Pénz7 tanórák a Neumannban
2021. március 1-5-ig került megrendezésre a Nemzetközi Pénzhét (International Money Week) témahete iskolánkban is, csakúgy, mint az ország több oktatási intézményében. Az idei tanév témája a családi költségvetés készítése volt. A tanulók az online tanórákon megismerkedhettek a nettó bér kiszámítási módjával, az egyéb bevétel típusokkal, és csoportokba rendezhették a játékos esettanulmány fiktív családjának havi rendszeres és váratlan kiadásait. A költségvetés egyenlegének megállapítása után tervezhettek megtakarításokkal, illetve a nem várt kiadások lehetséges fedezetét vitattuk meg. A megszerzett tudást játékos Kahoot kvízben tesztelhették.

» tovább
Ökorádió
 2020. februárban elindult iskolánkban az "Ökorádió"! Az iskola aulájában a pénteki napokon az egyik szünetben hallhatóak lesznek "ökohírek" továbbá az iskolarádió facebook csoportjában heti rendszerességgel olvashattok fenntarthatósággal kapcsolatos híreket, érdekességeket. 
» tovább
Bővültek együttműködési kapcsolataink:
 Bővültek együttműködési kapcsolataink: az Egri Balassi Bálint Általános Iskola, Tinódi Sebestyén Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolájával (örökös ökoiskola) és a „Zöld óvoda” címet viselő Benedek Elek Óvoda Joó János Tagóvodájával is együttműködést dolgoztunk ki.
» tovább
Energiajárőr-szolgálat
 Energiajárőr-szolgálat indult iskolánkban a jelenléti oktatásban részt vevő 7-8. évfolyam diákjainak közreműködésével.
» tovább
Bisel programba
 Iskolánk bekapcsolódott a Bisel programba és az elméleti ismeretbővítéssel egyidőben vizsgálatokat kezdtünk a helyi patakvizek biodiverzitásának feltérképezésére. Megkezdődött a dokumentáció is, illetve a szakértők bevonása a terepi munkába. Terveink közt szerepel, hogy ezt a jövőben is folytassuk.
» tovább
Európai Hulladékcsökkentési Hét
 Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020. november 21-29. között került megrendezésre. Ez alkalomból online felhívást intéztünk diákjainkhoz és tanácsokkal, információkkal láttuk el őket, hogyan tudják otthoni rutinjukat úgy alakítani, hogy kevesebb hulladékot termeljen családjuk.
» tovább
Karácsonyi készülődés környezettudatosan
 A Microsft Teams felületén keresztül továbbítottuk diákjaink számára az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázatát: „Legyünk környezettudatosak karácsonykor is!” című kreatív ötletpályázatot. Karácsonyi ötleteket, alkotásokat várnak több kategóriában. 
» tovább
Továbbképzések fenntarthatóság pedagógiájához kapcsolódóan
Ökoiskola Munkacsoport tagjaink több továbbképzésen is részt
vettek: 

» tovább
Megkezdődött az őszi-téli madáretetés
 Ősszel ellenőriztük a korábban kihelyezett madáretetők állapotát, majd megkezdődött a madarak téli etetése. Rendszeresen pótoljuk az eleséget és madáritatót is kihelyeztünk számukra.
» tovább
Ökofaliújság készült!
 Az első emeleti fordulóban levő fajiújság „Öko-faliújság” lett, ahol a természettel összhangban áll a dekoráció, évszakoknak megfelelően, illetve különböző környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos híreket, érdekességeket, felhívásokat találhattok majd.
» tovább
Fenntarthatósági témahét
 A 2020 tavaszi Fenntarthatósági témahetet ősszel pótoltuk az országosan meghirdetett eseményekhez kapcsolódva. Szűk körben meghirdetett programokkal, rendhagyó órákkal, tematikus osztályfőnöki órákkal, izgalmas vetélkedőkkel. A hét folyamán felavatásra került a mobiltelefon-visszagyűjtő doboz is a Jane Goodall Intézet jóvoltából a „Passzold vissza tesó” kampány keretén belül, mellyel csimpánz élőhely-védelemi program megvalósulásához járultunk hozzá. Megismerkedhettek diákjaink az 5G egészségre gyakorolt hatásaival, a Stop Csomagolás, csomagolás-mentes üzlet missziójával és Zöldüljünk Együtt Egerért csoport tevékenységével.
» tovább
Úton az Ökoiskola felé
 2020. őszén az Ökoiskolává váláshoz munkacsoport szerveződött. Tagokat minden szakmacsoportból delegáltak, továbbá az iskolavezetés tagjai, a kollégiumi nevelők és a nem pedagógus dolgozók is.
» tovább


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign