Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKTantermen kívüli digitális oktatás
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
19
Fizika érettségi (8:00)
Fizika érettségi (8:00)
May
19
Vizuális kultúra érettségi (14:00)
Vizuális kultúra érettségi (14:00)
May
18
Emelt szintű informatika érettségi (8:00)
Emelt szintű informatika érettségi (8:00)
May
15
Középszintű informatika érettségi (8:00)
Középszintű informatika érettségi (8:00)
May
13
Biológia érettségi (8:00)
Biológia érettségi (8:00)
May
12
Kémia érettségi (8:00)
Kémia érettségi (8:00)
May
10
Madarak és fák napja
Madarak és fák napja
May
8
Német nyelv érettségi (9:00)
Német nyelv érettségi (9:00)
May
7
Angol nyelv érettségi (9:00)
Angol nyelv érettségi (9:00)
May
6
Történelem érettségi (9:00)
Történelem érettségi (9:00)
May
5
Matematika érettségi (9:00) Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
Matematika érettségi (9:00)
Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
May
4
Magyar nyelv és irodalom érettségi (9:00) Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
Magyar nyelv és irodalom érettségi (9:00)
Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
May
1
A munka ünnepe, tanítási szünet
A munka ünnepe, tanítási szünet
Apr
30
A végzős osztályok osztályozó konferenciái
A végzős osztályok osztályozó konferenciái
Apr
30
A végzősök utolsó tanítási napja
A végzősök utolsó tanítási napja
Apr
29
A végzős osztályok osztályozó konferenciái
A végzős osztályok osztályozó konferenciái
Angliában jártunk
2010 júniusában iskolánk 18 tanulója 2 tanár kíséretében fedezte fel Londont. Budapestről indultunk Easyjet járattal. A többségnek első légi útját ez jelentette, így mindenki izgalommal várta az utazást. Ferihegyről késve indultunk, de a repülés csodás volt. A Gatwick repülőtérről vonattal, majd metróval utaztunk a családokkal megbeszélt találkozóhelyre. Habár a szeretetteljes fogadtatás elmaradt (a több mint 2 órás késésünk miatt), már mindenki alig várta, hogy lepakolhasson. Másnap reggel izgalommal meséltük társainknak a családnál lévő körülményeket – volt akinek minden nagyon tetszett, de akadtak olyanok is akiknek kevésbé.
Idegenvezető kíséretében folytattuk utunkat. Megnéztük a Westminster Apátság és a Parlament épületét, a Big Bent, a miniszter lakhelyét, a Buckingham Palotát és annak hintógyűjteményét. Megtekintettük a Trafalgar Square-t és a St James Park mellett sétálva Churchill II. vilgáháború-beli erődjét. A St Paul Katedrálist belülről is megcsodálhattuk, illetve a bátrabbak fellépcsőztek a különböző galériákba, hogy láthassák az angol fővárost felülnézetből is. A Millennium-hidat is kipróbáltuk és a Tower Bridge-et is láthattuk. A Tower előtt szemtanúi lehettünk egy hajítógép működésének, majd az erődben megnézhettük a különböző fegyvereket és páncélokat, és nem utolsó sorban a koronázási ékszereket. Visszafelé metró helyett hajóval közlekedtünk és cseppet sem bántuk meg.
Következő nap ellátogattunk Windsorba, a királynő második otthonába. A hatalmas termek mindenkit elvarázsoltak, illetve a Babaházat, azaz a Buckingham Palota makettjét is érdekesnek találtuk. Nyitott tetejű emeletes városnéző buszról ismerkedtünk a kis várossal, majd az Avon folyó túlpartján lévő Eton College-ba nyertünk betekintést (ahol az élelmesebbek egy angol nyelvű matematika könyvvel gazdagodtak ). A fiúiskola gyönyörű templommal rendelkezik, illetve a legrégebbi tantermek is lenyűgözőek. Minden nagy ember ott kezdte pályafutását – természetesen nem alacsony tandíj mellett. Windsorba visszatérve csokoládét kóstoltunk, majd újra London felé vettük az irányt.
Harmadik ott töltött délelőttünket Shakespeare Globe színházának és a London Bridge Experience-ben szerzett ijedelmeknek szenteltük. Mindenekelőtt azonban egy háborús múzeumba látogattunk el (Britain at War), ahol képek, bábuk és eszközök segítségével próbáltuk megérteni a szigetország II. világháborúbeli sorsát. Délután ellátogattunk a Hampton Courtbe, VIII. Henrik palotájába. Sajnos a híres labirintusba nem mindenki jutott be, de a különleges kertek kompenzálták ezt a hiányosságot. A konyha érdekes volt, illetve a régi típusú teniszpálya is. Este bowlingozással ütöttük el az időt, de akadt, aki jégkorcsolyát húzott.
A következő nap Greenwichbe tartott utunk, ahol megtapasztalhattuk, hogy milyen érzés egyszerre két időzónában lenni. A National Maritime Múzeum sok érdekességgel szolgált, a ’hegyen’ lévő csillagvizsgálóból pedig mesés volt a kilátás. London belvárosába visszatérve a London Eye nyújtott fantasztikus képet a városról, illetve a négydimenziós mozi is nagy élmény volt.
Utolsó nap a Piccadilly Circusnél vásárlással töltöttük maradék időnket, illetve pihenésképp a Green Parkban telepedtünk le. A palota előtt megtekintettük az őrségváltást, illetve ellátogattunk a Madame Tussaudba, a híres viaszmúzeumba is, hogy hírességekkel ’találkozzunk’. A Luton repülőtérről indult WizzAir járatunk, ami ugyancsak késésbe torkollott. Az öt óra repülőtéren töltött idő jól összehozta a társaságot, de kellőképpen le is fárasztott. A hajnali órákban elértük Magyarországot, így véget ért aktív, élményekben gazdag nyaralásunk.
Molnár Viktória, 11.G
Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign