Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Apr
12
AJTP Vállalkozói Verseny
(április 12–13.)
Apr
8
Neumann Napok, Digitális Témahét
(április 8–12.)
Mar
28
Tavaszi szünet (máricus 28. – április 7.)
(szünet előtti utolsó tanítási nap: március 27, szünet utáni első tanítási nap: április 8.)
Mar
26
Diáknapok (március 26–27.)
 
Mar
20
Ideiglenes felvételi jegyzék közzététele
 
Esslingeniek Magyarországon
Így vártuk esslingeni cserepartnereink érkezését, akik mintegy fél évvel ezelőtt, egyetlen hét alatt váltak barátainkká Németországban tett utazásunkkor. A pároknak ismét hamar sikerült megtalálni a közös hangot egymással. Ezúttal mi voltunk itthon, nekünk kellett kalauzolni vendégeinket a számukra ismeretlen országban. Mindez komoly nyelvi gyakorlást jelentett mindenki számára, és néha komikus helyzeteket is hozott magával. Ez vendégeinkre is vonatkozott, hisz szabadidőnkben szívesen tanítgattuk őket „életmentő” magyar kifejezésekre. A hét végére, habár erős akcentussal, de vígan üdvözöltek bárkit, számoltak el tízig, vagy kívántak jó étvágyat természetesen magyarul. Színes programokon vettünk részt közösen, hogy minél jobban megismerhessék hazánkat és kultúránkat. 
A legmozgalmasabb napunk a budapesti kirándulás volt. Korán reggel indultunk el busszal, viszont a hosszú út nagyon hamar elrepült. Audio guide-os városnéző kisbusszal tekinthettük meg fővárosunk főbb nevezetességeit, majd elnyaltunk egy fagyit a Váci utcán. Ezután a parlamentet csodálhattuk meg közösen, majd rövid szabadidő után ellátogattunk a budai várba. Szerencsére, vagy épp szerencsétlenségünkre, egész idő alatt verőfényes napsütésben és melegben sétálhattunk a városban, így kellőképpen elfáradtunk. A családi hétvégén mindenki kipihente a fáradalmakat, majd újult erővel vágtunk neki a projekt napnak, ahol egész heti élményeinket prezentáltuk. A búcsúesten pedig belekóstoltunk a hazai ízekbe, ugyanis gulyásleves és palacsinta volt a vacsora. Néptánccal és lovas kocsikázással biztosítottuk a jó hangulatot. 
Egy hét alatt mindenkinek a szívéhez nőtt a partnere. Olyan barátságok kötődtek, amiket a távolság nem tud szétválasztani. Ha egyszer mégis megszakadna a kapcsolat, emlékeinkben és fotóinkon örökre őrizni fogjuk azt a kis időt, amit együtt tölthettünk német barátainkkal. Úgy gondolom ez a csereprogram jó bizonyíték arra, hogy legyen bár más a kultúránk, a nemzetiségünk, a barátság minden nyelven ugyanazt jelenti mindenki számára.
Rapcsák Dalma
9. K
 







Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign