Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKTantermen kívüli digitális oktatás
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Dec
19
Téli szünet (szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 16. péntek, szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. hétfő)
Téli szünet (szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 16. péntek, szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. hétfő)
Dec
17
Gombavató rendezvény
Gombavató rendezvény
Dec
16
Karácsonyi ünnepség
 Karácsonyi ünnepség
Dec
15
Arany Dániel Matematikaverseny I. forduló
Arany Dániel Matematikaverseny I. forduló
Dec
9
Fogadódélután (15:00-16:30) Szülői értekezlet 16:30 -
Fogadódélután (15:00-16:30) Szülői értekezlet 16:30 -
Dec
9
Arany János Tehetséggondozó Program - a pályázatok benyújtásának határideje
Arany János Tehetséggondozó Program - a pályázatok benyújtásának határideje
Dec
8
Nemes Tihamér Informatikaverseny (Alkalmazás) 9-10. évfolyam
Nemes Tihamér Informatikaverseny (Alkalmazás) 9-10. évfolyam
Dec
7
Diákparlament
Diákparlament
Dec
7
Nemes Tihamér Informatikaverseny (Alkalmazás) 7-8. osztály
Nemes Tihamér Informatikaverseny (Alkalmazás) 7-8. osztály
Dec
2
Jelentkezési lapok beküldésének határideje a központi írásbeli vizsgákra (általános iskolásoknak)
Jelentkezési lapok beküldésének határideje a központi írásbeli vizsgákra (általános iskolásoknak)
Dec
1
Olasz nyelv OKTV I. forduló
Olasz nyelv OKTV I. forduló
Győr – Országos Középiskolai Illemtani Verseny- országos első hely!
Győr – Országos Középiskolai Illemtani Verseny- országos első hely!A csapat tagjai: Péter Anna, Soós Mercédesz, Váradi Zsanett

2012. április 13 – án, pénteken indultunk el Győrbe a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola által szervezett Országos középiskolai illemtani csapatverseny döntőjére. Erről szeretnék egy kis beszámolót írni, hiszen legnagyobb örömünkre első helyezést értünk el, amit feltétlenük meg kell osztanom a világgal.
Mikor jelentkeztünk a versenyre, álmodni sem mertünk volna ilyen szép eredményről. Kíváncsianvártuk, vajon milyen kérdések lesznek az elődöntőben, hiszen annak ellenére, hogy ez a 11. megrendezésre kerülő illemtani verseny volt, mi most kaptunk róla először értesítést. Más szóval tapasztalatlanul kezdtünk hozzá a készüléshez, mert nem tudtuk, mennyire lesz szakmai az egész. Szerencsére nem mélyültek el a feladatok a szakma bugyraiban, ugyanis ebben az esetben nagy hátránnyal indultunk volna a kereskedelmi iskolák diákjaival szemben.
 A verseny 2 napos volt. A péntek 13-ai indulás ellenére minden simán ment, habár párszor a hatalmas bőröndökkel kellett versenyt futni az idővel, hogy elérjük a csatlakozást. Így, vonattal utazva olyan gyorsan elrepült az idő, hogy észre sem vettük, hogy már a győri vasútállomáson vagyunk.
A szállás a belváros közepében egy kisebb hotel volt. Számunkra kissé hihetetlennek tűnt, hogy egy középiskola által szervezett verseny résztvevőit hotelben szállásolják el, nem beszélve a mindenkinek járó 2 darab törölközőről, poharakról a fürdőszobában és TV-vel a hálóban. Mondhatni luxusellátásban volt részünk.
Mint már említettem, hamar odaértünk, tehát még bőven maradt idő a verseny kezdetéig, 5 óráig. Női mivoltunkat nem meghazudtolva, hódoltunk a „shopping-körút” szenvedélyének. Bejártuk a belvárost, gyönyörű volt. Különös és egyáltalán nem mindennapi gondolat tört ránk, mikor késztetést éreztünk arra, hogy bemenjünk a templomba, ahol imádkoztunk azért, hogy elsők legyünk. Talán ezért sikerült, de természetesen bíztunk a tudásunkban is.
Három ajánlott olvasmány volt, amit részletesen tanulmányoztunk. Simkóné Kis Ágnes tanárnő is kivette a részét a felkészítésünkben, nem beszélve arról, hogy lehetőségünk nyílt elmenni a Hotel Flórába, ahol belepillanthattunk a szakma valódi rejtelmeibe. Kaptunk egy előzetes feladatot: be kellett mutatkoznunk egy adott történelmi korból. Mi a török hódoltság korát választottuk, ehhez korhű jelmezeket is kaptunka színháztól, ami nagy népszerűségnek örvendett a versenyen, mondhatni, mi néztünk ki a legviccesebben.
Elérkezett a délután 5 óra. Győr egyik legismertebb, városképileg legjelentősebb épületében, a városházán volt a pénteki verseny. Bemutatkoztunk török módra, majd még egy feladat után felszolgálták a vacsorát. Másnap már az iskolába mentünk az szervezők által biztosított transzferrel. Ekkor már ismertük a csapatokat, hiszen mindenki bemutatkozott pénteken, de még elképzelésünk sem volt arról, ki lesz majd a verseny győztese.
Elkezdődött a vetélkedő. Kezdetben villámkérdésekkel bombáztak minket, majd egy színész játékából kellett kitalálnunk például azt, hogy mit eszik vagy mit iszik. További érdekes feladványnak bizonyult, mikor hárman háromféle feladatot kellett megoldanunk: Merci egy pohárköszöntőt írt, Panka különleges konyhai eszközöket próbált felismerni, nekem pedig észre kellett vennem a terítési hibákat egy megterített asztalon. A szervezők kreativitását bizonyítja, hogy volt olyan feladat, amit laptoppal kellett megoldani, sőt még egy táncos párt is hívtak, és fel kellett ismerni, milyen táncot táncolnak.
Igazából az egész verseny alatt egy igazi rejtély volt számunkra, ki hogy’ áll, hiszen szinte egyik feladat után sem mondták meg hány pontot kaptunk, vagy éppen milyen helyen állunk. Így hát voltaképpen csak az eredményhirdetésen derült fény mindenre. Mikor elkezdték sorolni a 10. helyezettől, és már az 5.-et is kimondták, hihetetlen izgalomban voltunk, hogy benne vagyunk az első ötben. Harmadik vagy a negyedik helyre számítottunk, de miután elhangzott a második helyezett, és azok nem mi voltunk, el sem hittük, hogy országos első helyezést értünk el. Ez azt jelenti, hogy mi vagyunk a 3 „legillemtudóbb” diák az országban.
Fantasztikus 2 napot töltöttünk el Győrben. Nagyon sok tapasztalattal gazdagodtunk, amiknek majd nagy hasznát vesszük az életben. Ezennel szeretnék köszönetet mondani Simkóné Kis Ágnes tanárnőnek a lelkiismeretes felkészítéséért, hiszen nélküle soha nem értünk volna el ilyen gyönyörűen kimagasló eredményt. Köszönjük!

Váradi Zsanett 12. E


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign