Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKTantermen kívüli digitális oktatás
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Apr
11
Költészet napja
Költészet napja
Mar
31
Tavaszi szünet (szünet előtti utolsó tanítási nap: március 31., szünet utáni első tanítási nap: április 7.)
Tavaszi szünet (szünet előtti utolsó tanítási nap: március 31., szünet utáni első tanítási nap: április 7.)
Mar
22
Felvételi jegyzék (ideiglenes rangsor) közzététele
Felvételi jegyzék (ideiglenes rangsor) közzététele
Mar
15
Március 15. - Nemzeti ünnep
Március 15. - Nemzeti ünnep
Mar
8
Curie kémiaverseny területi forduló (14:00)
Curie kémiaverseny területi forduló (14:00)
Mar
6
Informatika (Programozás) OKTV döntő
Informatika (Programozás) OKTV döntő
Mar
5
Zrínyi Ilona matematikaverseny (14:00)
Zrínyi Ilona matematikaverseny (14:00)
Mar
1
„Pénz7” pénzügyi és vállalkozói témahét
 „Pénz7” pénzügyi és vállalkozói témahét (március 1-5)
Eger többszörös ifjú bajnokai
Immáron 32 éve elmondható, hogy az egri középiskolák között évente megrendezésre kerülő vetélkedők közül a „Ki tud többet Egerről?” elnevezésű városismereti megmérettetés a legrangosabb ilyen rendezvény. Kijelenthető mindez azért, mert egyrészt a város talán legpatinásabb helyszínén (a Városháza dísztermében), a város vezetői és prominens személyiségei előtt rendezik, másrészt pedig azért, mert szinte minden alkalommal az összes városi középfokú oktatási intézmény képviselteti ezen magát, egy-két kivételtől eltekintve. Nem mellékes az sem, hogy a kezdetektől fogva a Dobó István Gimnáziuma a rendező, amelynek vezetősége és tanárai évek óta kiválóan, a városhoz minden tekintetben méltó módon szervezik és vezénylik le az egészet.
 
Nem is volt kérdéses, hogy iskolánknak részt kell itt vennie, már csak azért is, mert az elmúlt 3 évben kétszer is sikerült a legjobbnak lenni, valamint azért, mert a Hajdara Richárd (9/F), Kapus István (9/E) és Talon Dániel (9/F) összetételű csapat február elején már jelesre vizsgázott a középiskolai kollégiumok közötti hasonló nevű és témájú versenyen. A felkészülést kicsit nehezítette, hogy az információk nagy része szinte teljesen új volt az előző Eger vetélkedőhöz képest. Az idén a kötelező irodalom Renn Oszkár egri sétákról szóló könyvének második kötete volt, amelynek cikkeit a városunk legkiválóbb tudós kutatói és közéleti személyiségei írták, melyek a magas szintű tudományos igényeket is kielégítik. Ez szintén növeli az esemény rangját, de egyben nehézséget okoz a 9. évfolyamos diákok számára, ugyanis a csapatokat csak ez a korosztály alkothatta, hogy minél jobban megismerhessék Egert középiskolás éveik elején. Minden megpróbáltatás ellenére a fiúk ezúttal is tisztességgel tették a dolgukat, és a lehető legtöbb anyagot igyekeztek elsajátítani, aminek a mennyisége végül elégnek bizonyult.
 
Magán a versenyen aztán a legsokrétűbb, legváltozatosabb feladatok fordultak elő a számítógépes gombnyomásos típuson át a képkirakáson keresztül a hangos szöveghallgatáson át, amelyekből a megfelelő információkat kellett megszerezni. A témák főleg az egyházhoz és jelentős személyiségeihez, a vár és a zsidóség történetéhez, a Dobó István Gimnázium történetéhez, a török fürdőkhöz, az Eger-patak hídjaihoz és az irodalmi élethez kötődtek. A sok érdekes feladat közük kettőt külön is ki lehet emelni. Előzetesen kiírták a szervezők, hogy a résztvevőknek be kell mutatni egy ma is élő, Egerben alkotó képzőművészt, akinek munkássága a városhoz kötődik, szóban és képes bemutatóban egyaránt. Ezt a mi fiaink verses formában tették meg nagy-nagy sikert aratva, a zsűri és a közönség csodálatát is kiváltva.

A másik pedig az volt, amikor az egyik csapattagnak Gárdonyi Gézát kellett alakítani, és egyes szám első személyben kellett beszélni a városhoz fűződő viszonyáról, itteni életéről. Szerintem Kapus Istvánnak az ebben a produkcióban nyújtott teljesítményét maga Gárdonyi is elismeréssel illette volna.
 
Diákjaink a városi televízió nyilvánossága előtt is végig kiválóan koncentráltak és remekül teljesítettek egy nagyon szoros versenyben, ahol a többi csapat is magas szinten volt felkészítve, ennek ellenére mégis magabiztos Neumann győzelem lett a vége. Ezzel iskolánk méltó módon kezdte meg az 1848. március 15-ére való megemlékezést, ezt a vetélkedőt ugyanis ennek a tiszteletére rendezték. Fiaink ismét példát mutattak korosztályuknak és iskolánk minden tagjának a munka iránti alázatból és fegyelemből egyaránt. Nem mellékesen a versenyzést még jobban megkedvelték, és a jövőben is szeretnének majd hasonlókon indulni, úgyhogy reményeink szerint találkozni fogunk még velük.

Ezúton is köszönjük a csodálatos sikert. Szép volt, fiúk!

Murányi Dénes
felkészítő tanárCopyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign