Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKDiákönkormányzat
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
Oct
28
Őszi szünet (utolsó tanítási nap: október 25. péntek; első tanítási nap: november 4. hétfő)
Őszi szünet (utolsó tanítási nap: október 25. péntek; első tanítási nap: november 4. hétfő)
Oct
23
Munkaszüneti nap, nemzeti ünnep
Munkaszüneti nap, nemzeti ünnep
Oct
22
Október 23. ünnepi megemlékezés
Október 23. ünnepi megemlékezés
Oct
22
Szintemelő informatika érettségi
Szintemelő informatika érettségi
Oct
17
Neumann tantárgyi verseny - angol nyelv, A mi Európánk (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - angol nyelv,  A mi Európánk (I. forduló)
Oct
17
Szintemelő angol nyelv érettségi
Szintemelő angol nyelv érettségi
Oct
16
Neumann tantárgyi verseny - fizika, német nyelv (I. forduló) Természettudomány - „csodálatos világunk”
Neumann tantárgyi verseny - fizika, német nyelv (I. forduló)
Természettudomány - „csodálatos világunk” 
Oct
15
Neumann tantárgyi verseny - informatika (I. forduló); magyar (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - informatika (I. forduló); magyar (I. forduló)
Oct
14
Neumann tantárgyi verseny - matematika (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - matematika (I. forduló)
Oct
11
Fogadódélután (15:00 - 17:00)
Fogadódélután (15:00 - 17:00)
Eger többszörös ifjú bajnokai
Immáron 32 éve elmondható, hogy az egri középiskolák között évente megrendezésre kerülő vetélkedők közül a „Ki tud többet Egerről?” elnevezésű városismereti megmérettetés a legrangosabb ilyen rendezvény. Kijelenthető mindez azért, mert egyrészt a város talán legpatinásabb helyszínén (a Városháza dísztermében), a város vezetői és prominens személyiségei előtt rendezik, másrészt pedig azért, mert szinte minden alkalommal az összes városi középfokú oktatási intézmény képviselteti ezen magát, egy-két kivételtől eltekintve. Nem mellékes az sem, hogy a kezdetektől fogva a Dobó István Gimnáziuma a rendező, amelynek vezetősége és tanárai évek óta kiválóan, a városhoz minden tekintetben méltó módon szervezik és vezénylik le az egészet.
 
Nem is volt kérdéses, hogy iskolánknak részt kell itt vennie, már csak azért is, mert az elmúlt 3 évben kétszer is sikerült a legjobbnak lenni, valamint azért, mert a Hajdara Richárd (9/F), Kapus István (9/E) és Talon Dániel (9/F) összetételű csapat február elején már jelesre vizsgázott a középiskolai kollégiumok közötti hasonló nevű és témájú versenyen. A felkészülést kicsit nehezítette, hogy az információk nagy része szinte teljesen új volt az előző Eger vetélkedőhöz képest. Az idén a kötelező irodalom Renn Oszkár egri sétákról szóló könyvének második kötete volt, amelynek cikkeit a városunk legkiválóbb tudós kutatói és közéleti személyiségei írták, melyek a magas szintű tudományos igényeket is kielégítik. Ez szintén növeli az esemény rangját, de egyben nehézséget okoz a 9. évfolyamos diákok számára, ugyanis a csapatokat csak ez a korosztály alkothatta, hogy minél jobban megismerhessék Egert középiskolás éveik elején. Minden megpróbáltatás ellenére a fiúk ezúttal is tisztességgel tették a dolgukat, és a lehető legtöbb anyagot igyekeztek elsajátítani, aminek a mennyisége végül elégnek bizonyult.
 
Magán a versenyen aztán a legsokrétűbb, legváltozatosabb feladatok fordultak elő a számítógépes gombnyomásos típuson át a képkirakáson keresztül a hangos szöveghallgatáson át, amelyekből a megfelelő információkat kellett megszerezni. A témák főleg az egyházhoz és jelentős személyiségeihez, a vár és a zsidóség történetéhez, a Dobó István Gimnázium történetéhez, a török fürdőkhöz, az Eger-patak hídjaihoz és az irodalmi élethez kötődtek. A sok érdekes feladat közük kettőt külön is ki lehet emelni. Előzetesen kiírták a szervezők, hogy a résztvevőknek be kell mutatni egy ma is élő, Egerben alkotó képzőművészt, akinek munkássága a városhoz kötődik, szóban és képes bemutatóban egyaránt. Ezt a mi fiaink verses formában tették meg nagy-nagy sikert aratva, a zsűri és a közönség csodálatát is kiváltva.

A másik pedig az volt, amikor az egyik csapattagnak Gárdonyi Gézát kellett alakítani, és egyes szám első személyben kellett beszélni a városhoz fűződő viszonyáról, itteni életéről. Szerintem Kapus Istvánnak az ebben a produkcióban nyújtott teljesítményét maga Gárdonyi is elismeréssel illette volna.
 
Diákjaink a városi televízió nyilvánossága előtt is végig kiválóan koncentráltak és remekül teljesítettek egy nagyon szoros versenyben, ahol a többi csapat is magas szinten volt felkészítve, ennek ellenére mégis magabiztos Neumann győzelem lett a vége. Ezzel iskolánk méltó módon kezdte meg az 1848. március 15-ére való megemlékezést, ezt a vetélkedőt ugyanis ennek a tiszteletére rendezték. Fiaink ismét példát mutattak korosztályuknak és iskolánk minden tagjának a munka iránti alázatból és fegyelemből egyaránt. Nem mellékesen a versenyzést még jobban megkedvelték, és a jövőben is szeretnének majd hasonlókon indulni, úgyhogy reményeink szerint találkozni fogunk még velük.

Ezúton is köszönjük a csodálatos sikert. Szép volt, fiúk!

Murányi Dénes
felkészítő tanárCopyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign