Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Olasz nap a Neumannban
2011. szeptemberében a Bács-Kiskun megyei Europe Direct Iroda versenyt hirdetett meg Elnököltünk címmel, abból az alkalomból, hogy 2011 első felében Magyarország töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját. Csapatunk, a Neumann csapat (tagjai: Gál Barbara, Molnár Flóra Tamara, Morvai Nóra, Szvirák Dávid) jól vette az akadályt a regionális fordulón, így továbbjutottunk az országos döntőbe. Ebből az okból azt a feladatot kaptuk, hogy megszervezzünk az iskolában egy olasz napot, amire november 30-án került sor.
Ezen a ponton meg kell, hogy említsem felkészítőnket, Horváth Ibolya tanárnőt, aki végig mellettünk állt, és nagy segítségünkre volt.
 

Az olasz napot számos előkészület előzte meg:

Programjainkat már egy héttel hamarabb kiplakátoltuk, valamint reggelente szórólapokat osztottunk a tanulóknak. Rajzpályázatot hirdettünk „Mit jelent számomra Olaszország” címmel, amelyre sok szép alkotás érkezett. Az első három helyezett rajz tulajdonosai általunk készített pizzát nyertek.
A diákok szavazhattak a legszebb olasz szóra, ami a „la Valle Delle Belle Donne” lett, ami Szépasszony-völgyet jelent. Továbbá megszavazták a „Legyetek jók, ha tudtok” c. filmet, amit délután levetítettünk.
Azt szerettük volna, ha a tanulók már az iskolába beérve látnák, hogy ez egy különleges nap. Éppen ezért a díszítésre nagy gondot fektettünk. Készítettünk olasz szavas lepedőket, krepp-papírdíszeket és ismeretterjesztő plakátokat a következő témákban: gasztronómia, ünnepek, történelem, varázslatos tájak és városok, híres olaszok, sport. Az aulai vitrinekbe a velencei karnevál hangulatát idéző gipszálarcokat helyeztünk, olasz és európai uniós zászlókat, lufikat raktunk ki.
Családtagjaink is hozzájárultak az olasz nap sikeréhez, olasz sütiket készítettek, például panna cottát, fritellét, tiramisut. Mi pedig pizzákat sütöttünk. Ezeket mind saját büfénkben osztogattuk a diákoknak, tanároknak.
 
 
Továbbá a diákok kitölthettek egy totót, az aulában kihelyezett, általunk készített plakátok alapján. Ezt több mint 100 tanuló megtette, akik között Europe Direct-es ajándékcsomagokat sorsoltunk ki.
A focirajongók játszhattak asztali csocsónkkal, amelyet a büfénk elé helyeztünk ki.
A délelőtt folyamán osztályfőnöki és olaszórákat látogattunk, ahol interaktív előadást tartottunk. Számos érdekességet bemutattunk az olasz szokásokkal és kultúrával kapcsolatban.
A 20 perces szünetben az aulában ismeretterjesztő kisfilmeket vetítettünk Olaszország néhány mesés városáról, például Rómáról, Velencéről és Firenzéről.

Az olasz nap fő programjai délután zajlottak:



Háromnegyed 2-től fél 3-ig iskolánk egyik olasztanára, Heverdle Péter tartott előadást az Olaszországban töltött éveiről, ezzel is közelebb hozva a diákokat Olaszországhoz. Tanár úr részletesen, de mégsem unalmasan mutatta be az országot, az ottani életet és a jelentősebb tájakat. Két órától csapattársunk, Gál Barbara tarantellát tanított az érdeklődőknek. A jelentkezők megtanulhattak egy 1,5 perces koreográfiát, és elsajátíthatták ennek az olasz nemzeti táncnak az alaplépéseit. Ezt nem csak a résztvevők, de mi is nagyon élveztük. A körülbelül egy órás foglalkozás vidám hangulatban telt, bár a végére mindenki elfáradt.
Fél 3-tól levetítettük a diákok által előzetesen megszavazott olasz filmet, a „Legyetek jók, ha tudtok”-ot. Erre a programra is szép számmal akadt érdeklődő, és meglepően nagyszámú szavazatot is kaptunk. Másnap rengeteg pozitív visszajelzés érkezett tanárainktól és diáktársainktól egyaránt. Még a Heves Megyei Hírlapban is megjelent egy cikk az olasz napunkról.

 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign