Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Apr
12
AJTP Vállalkozói Verseny
(április 12–13.)
Apr
8
Neumann Napok, Digitális Témahét
(április 8–12.)
Mar
28
Tavaszi szünet (máricus 28. – április 7.)
(szünet előtti utolsó tanítási nap: március 27, szünet utáni első tanítási nap: április 8.)
Mar
26
Diáknapok (március 26–27.)
 
Mar
20
Ideiglenes felvételi jegyzék közzététele
 
A humán szakmacsoport éves tevékenysége és versenyeredményei, a szakmacsoport által szervezett programok, melyek színesítették a 2010/2011-es tanévet
Napjainkban nagyon sokat beszélnek a PISA felmérések eredményeiről: a tanulók szövegértésének alacsony színvonaláról, az olvasás és a művelődés háttérbe szorulásáról. Hiba lenne azonban általánosítani.  Amikor a 2010/2011-es tanévet értékeljük, számtalan olyan nagy sikerű programot és versenyeredményt tudunk felmutatni, amely ezeket a híreket cáfolja. Tanulóink közül 250 fő vásárolt színházbérletet, és vált értő színházlátogatóvá. 200 fő a budapesti színházi előadásokat is szívesen látogatta. Nagy élményt jelentett számukra a Lear király, az Ármány és szerelem, Az ember tragédiája és a Három nővér előadás. A kirándulásokat Sipos Andrea tanárnő szervezte.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár által (TÁMOP pályázat) tartott rendkívüli irodalomórák, helytörténeti előadások rendszeres résztvevői voltak tanítványaink. Napokig beszédtéma volt a tanárok és tanulók között a Varró Dániellel folytatott irodalmi beszélgetés, melyet Molnár Ferenc tanár úr folytatott le. A helytörténeti előadások közül kiemelkedett a XVII. századi életmód bemutatása és az egri vár török korban betöltött szerepéről szóló előadás.

Tatár Gabriella színművésznő vezetésével rendkívüli irodalomórák megtartására került sor heti rendszerességgel. Irodalmi szakkörön ismerkedhettek a tanulók a színészmesterséggel, de legfőképp saját képességeikkel, ami elősegítette önismeretük fejlődését.

Idén is sor került a Neumann Napok megszervezésére, melynek előadásai a „Kémia éve” jegyében zajlottak, sok előadással és kísérlettel. Természetesen minden tudományág képviseltette magát a két napon. Szívesen emlékeznek a tanulók és a kollégák Dr. Tálas Péter Az arab világ konfliktusai című előadására, melynek sikerét a téma aktualitása is garantálta. Hallottak az érdeklődők előadást a média világáról, a facebook-ról, a barokk Eger kultúrájáról, Japán földrajzáról és Dr. Zacher Gábor előadásában a drog világáról. Tanulóink is több esetben vállaltak előadást, hogy ismereteiket, kutatási eredményeiket megosszák iskolatársaikkal. Emlékezetes marad tanítványaink számára korunk egyik legismertebb és legelismertebb írójával, költőjével: Parti Nagy Lajossal a személyes találkozás „élő” irodalomóra keretén belül.

A „Tehetséggondozó Műhely keretén belül Irodalmi Antológia készül dr. Hekeliné Balázs Andrea és Havasné Szikora Katalin tanárnők segítségével. A Heves Megyei Hírlap hasábjain a SÉTA program keretén belül ebben a tanévben is több mint 20 alkalommal jelent meg neumannos diák cikke Barna Viktor tanár úr irányításával. Sor került az Agria moziban a Jób lázadása és a Megáll az idő című filmek megtekintésére és közös értelmezésére Molnár Ferenc tanár úr irányításával. Hadnagyné Kovács Judit tanárnő évek óta nagy lelkesedéssel szerkeszti az Évkönyvet, és vonja be a magyar nyelv és irodalmat kedvelő tanítványait ebbe a munkába.

Az iskola falain túl versenyeken is megmutatták tanítványaink a versenyszellemüket, olvasottságukat, a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem tantárgyak iránti érdeklődésüket. Országos és megyei helyezésekkel öregbítették iskolánk hírnevét tanulóink.

Az OKTV magyar irodalom versenyen Varga Boglárka, Hadnagyné Kovács Judit tanárnő tanítványa a II. fordulóba jutott. Országos Különdíjat kapott Nagy Ilona tanárnő csapata a „Szülőföldem szép határa” AJTP-s versenyen. Az országos Aranytoll Helyesírási Versenyen dr. Hekeliné Balázs Andrea tanárnő tanítványa, Berki Nikolett volt díjazott. Történelemből az „Örökségünk ’48” vetélkedőn országos 3. és 6. helyezés született, Simkóné Kis Ágnes és Horváth Ibolya tanárnő felkészítésével. A tanulók jutalma, hogy egy napot eltölthettek a Parlamentben, ahol megtekintették az épületet, a Szent Koronát. Találkoztak országgyűlési képviselőkkel, akik tájékoztatták a tanulókat feladataikról, munkájukról.

A Szépművészeti Múzeum ez évben is kiírta országos történelmi-művészettörténeti vetélkedőjét, ahol iskolánk csapata Nagy Ilona tanárnő felkészítésével országos második helyezést ért el. Országos 5. helyezett lett az iskola csapata a „Polgár az Európai Demokráciában versenyen”, melyen számos kreatív feladatot kellett tanítványainknak megoldani az Európa Unió témakörén belül.
Reméljük, hogy a következő tanévben is szívesen vesznek részt és mérettetik meg magukat tanítványaink a versenyeken.
A 11. és 12. humán osztály költészet napi megemlékezése szép tisztelgés volt a költő emléke és a költészet előtt. 

Irodalmi beszélgetések

A humán szakmacsoport rendszeresen szervez irodalmi beszélgetéseket, ahol a diákok napjaink legjelentősebb íróival, költőivel találkozhatnak. Parti Nagy Lajos márciusban volt iskolánk vendége, de más helyszíneken Závada Pállal, Tóth Krisztinával, Varró Dániellel, Háy Jánossal, Szabó T. Annával, Kukorelly Endrével, Kiss Judit Ágnessel is találkozhattunk, ahol iskolánk tanára, Molnár Ferenc tanár úr irányította a szerzőkkel folytatott beszélgetést. Ezeken a rendezvényeken a Neumann diákjai is szép számmal jelen voltak, és amellett, hogy jeles művészek műveit hallhatták a szerzők előadásában, az írókról, költőkről, s ezáltal az igen színes kortárs magyar irodalomról is képet alkothattak. A szerzők maguk beszéltek műveikről, azok keletkezéséről, az alkotás folyamatáról, s biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a diákok egy része közelebb kerülhetett jelenkori irodalmunkhoz. Nem pont az irodalomhoz, mint tantárgyhoz, hanem az irodalomhoz, mint a művészetek egyikéhez, amely segít értelmezni a létezés kérdéseit, amely esztétikai, érzelmi, intellektuális élményt nyújt, és amely, ezek mellett még  -  bár nem pont ez a feladata  -  szórakoztató is lehet. Az irodalomhoz, amely segítségünkre lehet abban is, hogyan éljünk értelmes, élményekkel teli életet.


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign