Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKDiákönkormányzat
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
Oct
28
Őszi szünet (utolsó tanítási nap: október 25. péntek; első tanítási nap: november 4. hétfő)
Őszi szünet (utolsó tanítási nap: október 25. péntek; első tanítási nap: november 4. hétfő)
Oct
23
Munkaszüneti nap, nemzeti ünnep
Munkaszüneti nap, nemzeti ünnep
Oct
22
Október 23. ünnepi megemlékezés
Október 23. ünnepi megemlékezés
Oct
22
Szintemelő informatika érettségi
Szintemelő informatika érettségi
Oct
17
Neumann tantárgyi verseny - angol nyelv, A mi Európánk (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - angol nyelv,  A mi Európánk (I. forduló)
Oct
17
Szintemelő angol nyelv érettségi
Szintemelő angol nyelv érettségi
Oct
16
Neumann tantárgyi verseny - fizika, német nyelv (I. forduló) Természettudomány - „csodálatos világunk”
Neumann tantárgyi verseny - fizika, német nyelv (I. forduló)
Természettudomány - „csodálatos világunk” 
Oct
15
Neumann tantárgyi verseny - informatika (I. forduló); magyar (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - informatika (I. forduló); magyar (I. forduló)
Oct
14
Neumann tantárgyi verseny - matematika (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - matematika (I. forduló)
Oct
11
Fogadódélután (15:00 - 17:00)
Fogadódélután (15:00 - 17:00)
A Neumann DSD – csoportjából a Német Diákakadémiára
A DSA- Deutsche Schülerakademie jóvoltából 2011 nyarán lehetőségem nyílt 3 hetet ösztöndíjjal Németországban tölteni. Nagyon izgultam, hiszen megírták, hogy én leszek az egyetlen magyar résztvevő, így duplán össze kellett szednem minden bátorságomat a 12 órás úthoz a Baden-Württembergben lévő Trossingenbe, ahol nyaralásom első hetét töltöttem a Gogolok családnál, akik egy hétre befogadtak magukhoz. Ez a hét nagyon különleges volt számomra, hiszen egy rendkívül jóindulatú családnál lakhattam, és Juliával a „németemmel” nagyon jól kijöttem.
Ellátogattunk együtt Svájcba, ahol egy csodálatos napot töltöttünk el. Megnéztünk egy természeti csodát, Európa legszélesebb folyami vízesését, a Rheinfall-t, azaz a Rajna-vízesést. A nap végén elmentünk a Konstanznál lévő Mainau-virágszigetbe, amely millió virágával és lepkéivel álomszerű kalandot varázsolt nekünk. A további napokat főleg Trossingenben és a környéken lévő városban Rottweilban töltöttük, vagy pedig otthon voltunk, hiszen készülni kellett az akadémiára. Julia relativitáselmélet kurzuson vett részt, míg nekem a „Musik und Recht” (zene és jog) nevű kurzusra esett a választásom, amely nagyon testhezálló volt, hiszen élek-halok a zenéért és a jövőben jogot szeretnék hallgatni. Július 28-án érkeztem meg Trossingenbe, de az az egy hét gyorsan elrepült, nagyon hamar elérkezett augusztus 4-e, amikor el kellett hagynunk a várost és Urspringbe, az akadémia színhelyére kellett utaznunk.
Nagyon barátságosan fogadtak minket, mindenki kapott egy névkártyát és megmutatták a szobánkat. Nagyon izgatottak voltunk, hiszen a bemutatkozó-est után találkozhattunk a kurzusvezetőinkkel és a többi 15 diákkal, akivel a következő két hétben együtt látogattuk a kurzusunkat. Már az első benyomás is nagyon pozitív volt, hisz Jens és Maren, a két kurzusvezetőm nagyon kedvesek voltak, mindenben segítettek ott tartózkodásom alatt. Első este közösen énekelt a tábortűznél az egész akadémia, de már hajnali 1 körül el kellett mennünk aludni, hiszen másnaptól kezdve sűrű programtervünk volt. Minden reggel fél 8-tól fél 9-ig volt reggeli, majd 9-től 12-ig tartottak a kurzusok. Ebéd után többféle szabadprogramban volt lehetőségünk részt venni. És a kórust választottam, hiszen itthon is énekelek egy kórusban. Büszkén mondhatom, hogy egy remek csapat gyűlt össze, sopran, mezzo, alt, tenor, bass felállásban. A kikapcsolódás után fél 5-től újra kurzusok voltak 7-ig, a vacsoráig. 8 órától 9 óráig 10-en egy kamarakórusban énekeltünk, majd 10 órától gyakran éjszakába nyúlóan én a bandában is énekeltem, mert a tábortüzes énekelgetés utána odajött hozzám egy gitáros fiú, és megkérdezett, lenne-e kedvem velük egy bandában játszani, amire rögtön igent mondtam. Így gyakran megesett, hogy több mint 8 órát énekeltem naponta.
A kurzusom nagyon érdekes volt és rengeteg új dolgot tanultam. Itthon fel kellett készülnöm Mozart Szöktetés a szerájból című operájából, aminek a keletkezési körülményeit és cselekményét elő kellett adnom a többieknek. A hatalmas izgalom után azonban mindenki azt mondta, nagyon érdekes volt az előadásom, úgyhogy megnyugodhattam. Kétszer látogattunk el a 30 percre fekvő Ulm-ba, ahol megtekintettük a Münster-t, és választható programként még meghallgattunk egy orgonakoncertet és ellátogattunk Robert Longo kiállítására is.
Sajnos nagyon hamar elérkezett az utolsó két nap. Szombaton augusztus 20-án kellett hazautaznom, előtte csütörtökön volt a búcsúkoncertünk, amelynek magas színvonaláról több újság is írt, és aminek felvételét megkaptuk ajándékba. Nagyon szomorúak voltunk, hogy most éneklünk utoljára együtt, ekkor jöttünk rá, hogy ez a kaland csak 2 hétig tart, valószínűleg sokan soha többé nem találkozunk egymással. Másnap, pénteken volt a búcsúeste, amin a bandával is felléptünk. Ez az este nagyon jól sikerült, játszottunk, beszélgettünk, közösen énekeltünk, bár a vége igazán szomorú volt. Elköszöntem mindenkitől, hiszen másnap korán reggel indult a vonatom Budapestre.
Másnap a vasútállomásig kikísért a két legjobb barátom Julia és Nikita, egy orosz fiú, aki a bandánkban gitározott. A búcsú tőlük nagyon fájdalmas volt, de azóta is tartjuk a kapcsolatot és megbeszéltük, hogy amikor lehetőségünk van, találkozunk.
Ez a 3 hét nemcsak a némettudásom fejlődése miatt fontos nekem. Örök élmény marad, mert most voltam először távol a szüleimtől, most érezhettem először felnőttnek magamat, hiszen szinte mindent önerőmből értem el. Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettem ezeket az embereket, sőt, a külföldi tartózkodásom során az a gondolat is megfogalmazódott bennem, hogy talán külföldön tanulok tovább.
Tóth Marina 12. H (DSD-csoport)
 
A búcsúkoncerten (Marina jobbról a 2.)Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign