Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Apr
12
AJTP Vállalkozói Verseny
(április 12–13.)
Apr
8
Neumann Napok, Digitális Témahét
(április 8–12.)
Mar
28
Tavaszi szünet (máricus 28. – április 7.)
(szünet előtti utolsó tanítási nap: március 27, szünet utáni első tanítási nap: április 8.)
Mar
26
Diáknapok (március 26–27.)
 
Mar
20
Ideiglenes felvételi jegyzék közzététele
 
Sikeres tanévet zártunk
A Neumannban egy pontban a tehetségek

Tizenegy éve a megye legeredményesebb középiskolája, az egri Neumann János Középiskola és Kollégium, a napokban a Magyar Géniusz Hálózat regisztrált tehetségpontja lett. A tehetségpontok alapfeladata a tehetségek felfedezése, azonosítása, a lehetőségek személyre szabott megmutatása a fiataloknak. Az immár több mint ötszáz tagból álló hálózat fő célja, hogy hatékony segítséget nyújtson mindazoknak, akik valamely területen tehetséget mutatnak, a tudományoktól a művészeten át a sportig. Egyénileg foglalkoznak a tanulókkal, támogatják az egyéni képességek kibontakozását, megmutatják azokat az alkalmakat és területeket, ahol sikeresen kamatoztathatják tudásukat.
Azzal, hogy a Neumann a hálózat regisztrált tehetségpontja lett, mindennapi gyakorlata vált elismertté. Az iskolába bekerülő tanulók közül igen sok a jó tanulmányi eredményű, kiemelkedő, tehetséges diák, akiket az iskola tanárai mind a hagyományos órakereteken belül, mind a tanórán kívüli, egyéni foglalkozásokon segítenek. A tehetséggondozás egyik formája a különböző tanulmányi versenyekre való felkészítés, illetve a versenyeken való szereplés. Az iskola minden harmadik diákja és minden második tanára részt vesz ebben a munkában. Több mint háromszáz diák szerepelt a 2010-2011-es tanévben tanulmányi, művészeti vagy sportversenyeken, és több mint ötven tanár segítette, támogatta őket a felkészülésben.
A versenyeken való sikeres szereplés elismerése és megkoronázása ennek a munkának. A regionális, megyei, városi versenyeket nem számolva, csak az országosakra tekintettel imponálóak a számok: ötvenöt országos versenyen szerepeltek tanulóik olyan eredményesen, hogy az első tíz helyezett között lehettek. Ezen belül is tizennégy első és tizennégy második helyezést jegyeztek a neumannosoknak.
A legsikeresebb, a reál tudományok terén, versenyeredményei alapján Tilk Bence (11. D).  Ő a Mikola Sándor Országos Tehetségápoló és Tehetségkutató Fizikaversenyen első helyezést, a Jedlik Ányos Fizikaversenyen második helyezést, az Irinyi János Országos Kémiaversenyen harmadik helyezést ért el (felkészítő tanára mindhárom versenyre Fátrai Éva, illetve a Jedlikre Seres Tiborné).  Eredményesen szerepelt a Gordiusz Matematika Tesztversenyen (hetedik hely, felkészítő tanárai Fülepné Bartkó Zsuzsanna és Rakamazi Richárd) és az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen informatikából I. kategóriában a 11., a  II. kategóriában, a 15. lett (Király Sándor készítette fel).
A Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenyen, ahol az alkalmazói kategóriában a döntőbe nyolc neumannos diák volt (valamennyien Király Sándor tanítványai), az első helyezést Bögös Ádám (11. D), a másodikat Baráz Dömötör Bence (10. D) szerezte meg, de említést érdemel Hajdú István (10. D) országos hetedik helyezése is. Ennek a versenynek a programozói kategóriájában Székely Szilveszter (9. E) (tanára Király Sándor) a negyedik lett.
Kiemelkedő eredményt értek el a két tanítási nyelvű végzős osztály (13. E) diákjai a Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyi Versenyen (SZÉTV). Közgazdasági marketing alapismeretek tantárgyból első lett Tasnádi Nóra, harmadik Csiki Berta, nyolcadik Boros Dorottya, kilencedik Petrás Dalma. Négyen az első tízben! (Tanáraik Kolman Miklós, Czeglédi Tímea és Kripkó Zoltánné. Informatikából Csorba Dávid (12. I) a második helyen, Jakab Ákos (12. I) a nyolcadik helyen, elméleti gazdaságtanból Jelencsik András (12. G) a hetedik helyen végzett. (Mindannyiuk tanára Király Sándor.) Ugyancsak Király Sándor tanítványaiból állt az a 12. G osztályos csapat, Ferencz Dalma, Nagy Réka, Pataki Evelin és Szlovencsák Viktor, amely a Magyar Nemzeti Bank (országos) Monetary Versenyén a második lett.
Matematikából a neumannosok most is ott vannak az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) első legjobb ötven helyezettje között, a legsikeresebbek a Nemzetközi Kenguru Matematika Versenyen voltak. Horváth Dániel (11. D) (Petrásné Szűcs Eleonóra a felkészítő tanára) és Csorba Dávid (12. I) (Horváth Zita tanárnő készítette fel) egyaránt első helyezést ért el. Két évfolyamon neumannos az országos első! Az Arany Dániel Matematika Verseny országos 10. helyezése Tóth Krisztinának (11. E) (tanára Kocsis Emese) szép eredmény, ahogyan a Dürer Matematika Csapatverseny 9. helyezést elért csapatának (Tilk Bence, Tóth Krisztina (11. E), Kulcsár Virág (10. D) teljesítménye is. (Tanáraik Fülepné Bartkó Zsuzsanna, Rakamazi Richárd, Kocsis Emese, Veres Tibor.)
A Neumann Lövei Tímea (11. E) révén a földrajz tudományok térképére is felkerült. Előbb megnyerte a Less Nándor Földrajzversenyt (országos első helyezés), majd a II. Országos Angol Nyelvű Földrajzi Versenyt. Ennek eredményeként a Nemzetközi Földrajzi Olimpia magyar csapatának tagja lett, részt vesz a 2012 augusztusában Kölnben megrendezendő versenyen. (Felkészítő tanára földrajzból dr. Löveiné Hadnagy Katalin, angolból Csikós Nóra.)  A biológia tantárgyból a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyen Váradi Vivien (10. E) (felkészítő tanára Temesvári János) ötödik lett, a számítástechnikához köthető Logo Országos Számítástechnikai Versenyen értékes Kovács Gergő (9. A) (tanára Busi Lajos és Erki Gábor) tizedik helyezése.
Az idegen nyelvek terén is országos helyezésekkel büszkélkedhetnek a Neumann tanulói. A Langwest Országos Tehetségkutató Tanulmányi Versenyen német nyelvből Patkó Richárd (11. B) első helyezést ért el (tanára Király Viktória), Vass István Gábor (12. A) második lett. (Tanára Sipeki Csilla.) Angol nyelvből Hargitai Ádám (12. E) és Székely Szilveszter (9. E) második, Székely Zoltán (12. E) harmadik, Meczkó Alexandra (11. E) hatodik helyezést ért el. (Tanáraik Balázs Mariann, Csikós Nóra, Haron Ildikó, Kripkó Zoltánné.) A Kenguru Országos Nyelvi Versenyen francia nyelvből Csépe Adél és Lövei Tímea (mindketten a 11. E osztályból) másodikak lettek. (Tanáruk Deák Julianna.) Angol nyelvből Magyari Máté (10. E) ötödik helyezése (tanára Murányi Melinda) szép eredmény. Az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) Digitális nyelvi versenyén Burkus Beatrix (12. C) (Máté Ildikó tanítványa) ötödik helyezése is figyelmet érdemel, éppúgy, mint a hatosztályos gimnazista Gyönki Bendegúz harmadik helyezése az Országos Angol Nyelvi Versenyen és  hatodik helye angol nyelvből a Kenguru nyelvi versenyen. (Tanára Csikós Nóra.)
A tehetséges neumannosok ott vannak a humán tudományok területén is. Az Örökségünk ´48 vetélkedő országos döntőjében két csapatunk is ott volt. Az egyik, Mező Réka, Nagy Noémi, Rózsa Dorina (12. H) (Simkóné Kis Ágnes tanítványai) a harmadik, a másik, Gál Barbara, Morvai Nóra, Szvirák Dávid (10. F) (Horváth Ibolya tanítványai) a hatodik helyezést szerezték meg. A Szülőföldem szép határa vetélkedőn a 10. T osztály (Arany János Tehetséggondozó Program) csapatát (tanáruk Nagy Ilona, a csapat tagjai: Farkas Bettina, Horváth Adrienn, Suszter Boglárka, Székely Claudia) különdíjjal jutalmazták. Az Implom József Helyesírási Versenyen Morvai Nóra (10. F) (Havasné Szikora Katalin tanítványa) az ország tizedik legjobb középiskolás helyesírójának bizonyult. A Dorkó Fanni, Nagy Zsófia, Skoda Melinda és Sum Vanessza (11. G) (mindegyikük Simkóné Kis Ágnes tanítványa) által alkotott csapat a Polgár az Európai Demokráciában elnevezésű vetélkedőn az ötödik legjobb eredményt érte el.
A tehetség szép megnyilvánulási módja lehet a testnevelés is. A tanulmányi versenyek kiváló eredményei mellett a sportban is igen szép számban értek el országos helyezést a Neumann tanulói. A legkiemelkedőbb Juhász Zoltán (11. D) (tanára Herczeg Béla). Ő a Karate Magyar Bajnokságon és a Karate Diákolimpia országos döntőjében második helyezést ért el, megszerezte az Európa bajnoki címet és Európa bajnoki ezüstérmes férfi junior kategóriában. A diákolimpián bajnoki címet szerzett Székely Zoltán judós (Esküdt Csilla tanítványa), Bánhegyi Hanna (9. E) kötélugró. Kiemelkedik az iskola aerobik sportja, Esküdt Csilla tanárnő vezetésével. A különböző országos mozgásfesztivál versenysorozaton 16 tanuló ért el step aerobikban vagy dance aerobikban országos első vagy második helyezést. Ugyancsak kiváló a floorball-sport, Herczeg Béla tanár úr vezetésével. Az országos bajnokságokon 17 tanuló különböző korcsoportokban, kispályán lányok, fiúk egyaránt első, második és harmadik helyezést értek el. Ezen felül a VI. korcsoportos nagypályás országos floorball bajnokság megnyerése ennek megkoronázása. A röplabda VI. korcsoportos bajnokság ötödik helyezése a lányoknál és a hetedik helyezés a fiúknál (mindkét csapat edzője Herczeg Béla) szintén jelentős eredménynek tekinthető.





 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign