Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Rendhagyó irodalomóra, avagy bepillantás a színészlétbe
 Múlt kedden különleges élményben lehetett része az osztályunknak. Kivételes alkalom volt, hogy a dupla magyarórát feleléstől, illetve dolgozattól nem tartva, sokkal inkább kíváncsisággal vártuk. Ennek oka az volt, hogy tanárunktól még korábban azt a hírt kaptuk, vendégeink érkeznek, s ők fogják megtartani az órát. Mint később kiderült, az Egri Pinceszínház színészei és dramaturgja volt hivatott meglátogatni minket.
 Bár az osztály túlnyomó részének lelkesedése nem volt a legnagyobb, mikor megtudtuk, hogy különféle szituációs játékokban kell részt vennünk, végül mégis egész sokat nevettünk a két óra alatt.
 Első körben az osztály egyesével bemutatkozott egy memóriafejlesztő játék segítségével, majd mindenki meglepődött, hogy vendégeink 5 rövid perc alatt megjegyezték mind a 26-27 fő nevét. Ezután légzés- és beszédtechnikai feladatok következtek, amiben a fiúk mutatkoztak a legeredményesebbnek. A duplaórát kettészelő szünet előtt még maradt időnk egy Dsida Jenő vers első versszakának megtanulására is, amit nagy meglepetésünkre, gesztusok segítségével alig több, mint 5 perc alatt sikerült memorizálnunk.
A tízperces pihenő után kipróbálhattuk, milyen lehet a szinkronszínészek munkája. Ehhez párokba kellett állnunk, s egyikünk a „Boci, boci tarka” c. mondóka kezdő sorait tátogta, míg a másik sajátos stílusban kölcsönözte hozzá a hangot. Bár a feladat nehezebbnek bizonyult, mint amilyennek első hallásra tűnt, születtek egész szép megoldások is, amiket hangos tapssal és nevetéssel jutalmaztunk. Zárásként pedig belekóstolhattunk abba is, mennyire nehéz feladat megosztani a velünk szemben ülő 30 fős közönséggel egy olyan élményt, ami korábban nagy hatással volt ránk. Ezt a szituációs játékot is – akárcsak a korábbiakat – a vendégek példáival kezdtük, amik aztán olyan hatással voltak valamennyiünkre, hogy nem volt egyszerű feladat utána megszólalni; pláne nem újraélni és másokkal is megosztani egy személyes emléket. Talán ez lehetett az oka, hogy ebben a feladatban nem mutatkoztunk túl aktívnak.
 Ennek ellenére, azt hiszem, elmondható, hogy mindenki élvezte ezt a rendhagyó magyarórát. Ezúton is köszönjük Tatár Gabinak és csapatának a látogatást, mihamarabb visszavárjuk őket!













Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign