Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Jun
27
Tanévzáró ünnepség
8:00
Jun
26
Beiratkozás a 7. és 9. évfolyamra
 
Jun
19
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák
június 19–28. (A bizottságok és a pontos dátumok megtekintéséhez katt. a címre!)
Jun
18
A tanítási év utolsó tanítási napja
 
A 12C kirándulása a nemzeti összetartozás napján

Élménybeszámoló


A 12. C osztály június 3-án reggel elindult Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye felé, egy 2 napos tanulmányi kirándulás keretében. Köszönjük a tartalmas és izgalmas utazást, és programsorozatot a Rákóczi Szövetségnek, melynek közössége az elmúlt években számos programot, rendezvényt bonyolított és szervezett a magyar nyelv, a magyar kultúra és kiemelten a magyar fiatalok érdekében.


Reggel 8:30-tól kezdett összegyűlni a csapatunk, majd később nagyon jól felszerelt busszal megindultunk Kelet-Magyarország felé. Vidám utazásunk első állomása Tákos község, a Vásárosnaményi járásban még határon innen. A település református templomáról vált nemzetközi szinten is ismerté. A helyi idegenvezető elmondása alapján a templom közkeletű elnevezése: „mezítlábas Notre Dame”. Ennek története, hogy Mária Terézia a reformátusoknak is megtiltotta a téglával és kővel való templomépítést, de a tákosiak fából és sárból mégis megépítették. Az agyagos, erdős terület adta a lehetőséget, vesszőből sövényt fontak, agyagos földet beáztatták, törekkel, pelyvával megszórták és mezítláb megtaposták. Mindez 1766-ban történt, mely ma Európában egyedülálló, népi barokk stílusú, zsindellyel fedett, döngölt sárpadlójú templom.


Tarpán átutazóban láthattuk Rákóczi egyik leghűségesebb barátjának, Esze Tamásnak a szülőhelyét. Siettünk tovább, mert mindenki izgatottan várta már a felfrissülést a Tivadari-tiszai szabadstrandon. Ám a természet közbeszólt és a rossz idő elmosta ezt a tervünket. Következő állomásunk Nagyar, ahol megnéztük a híres magyar költő Petőfi Sándor fáját. Ez egy 6 méter törzskerületű, 25 méter magas elpusztult tölgyfa csonk, ahol a hagyomány szerint Petőfi a valamikor hatalmas lombkoronájú fa alatt, vagy annak közelében írta, illetve a környék ihlette A Tisza című versét. Ennek emlékére osztálytársunk Szekeres Bence elszavalta ezt a szép verset. Érdekes élmény volt belegondolni, átérezni az elmúlt időkre.


Folytattuk utunkat Szatmárcsekére, mely település község, de már a Fehérgyarmati járásban. Ezen a helyen élt, és fejezte be a költő Kölcsey Ferenc a Himnuszt 1823-ban.


Ellátogattunk a csónakfejfás temetőbe (csónak alakú fejfák sokasága), és a neves költő tiszteltére a fehérmárvány, klasszicista stílusú síremlékénél az osztály elénekelte a Himnuszt.


Soron következő megállónk Tiszacsécse, a Tisza partján fekvő város, ahol megnéztük a Móricz Zsigmond Emlékházat. Maga az épület tipikus Felső-Tisza-vidéki szegény paraszti, vályoglakóház. Az épületről Móricz szeretettel írt az Áldozó csütörtök című elbeszélésében.


Estefelé járt már az idő, mikor megérkeztünk aznapi utolsó állomásunkra, egyben szállást adó helyünkre, Túristvándi községbe. A település híres a 18. században készült, ma is működő képes vízimalmáról, amely ipartörténeti műemlék, a Túr folyóra épült. Ennek közelében volt a pihenő helyünk éjszakára.


Másnap reggel jóízűen fogyasztottuk reggelinket a bundás kenyerünket, amit utólag is köszönünk. Elérkezett kirándulásunk második napja, június 4-e, és az Összetartozás Napja ünnep keretében folytattuk utunkat. Miután átkeltünk a román határon, másfél órás út elteltével megérkeztünk Nagykárolyba. Betértünk az Elméleti Líceumba, ahol megismerkedhettünk az ottani diákokkal, és együtt megemlékeztünk a trianoni békediktátumról. Majd bemutatták nekünk az ottani harmadikos tanulók a számunkra rendezett táncos előadásukat. Élmény volt és megtisztelő, köszönjük.


Egy helyi idegenvezető, Szilveszter segítségével sikerült megismernünk a település nevezetességeit. Elvitt minket többek között a Károlyi-kastélyba, mely egy a 15-16. századi vár helyén épült 1794-ben, késő barokk stílusban. Következő sétánk a Petőfi szoborhoz vezetett, melyet tiszteletünk jelélül megkoszorúztunk.


Újra buszra szállva indultunk tovább Érmindszent településre, vagy másképpen nevezve Adyfalvára. Azért is e név, mert itt található Ady Endre magyar költő szülőháza. Szerencsénk volt bemenni és szétnézni, ahol én, Csirmaz Kelen elszavaltam Ady Endre: Héja-nász az avaron című versét.


Mindnyájan vártuk már, igencsak éhesen, hogy a kedves meghívásnak eleget téve, osztálytársunk Kaba Kevin lakóhelyén, Érsemjénben betértünk szüleihez egy nagyon ízletes, bográcsos étel elfogyasztására. Köszönjük ezt a kedvességet, nagyon jól esett. Kevin szülei készültek még egy ráadás programmal, körbe vezettek minket az ottani Kazinczy Ferenc emlékmúzeumban, ahol az idegenvezető tanárnő részletesen elmesélte nekünk a híres nyelvújítónk életútját.


Mindezek után jóllakottan és nagyon sok élvezetes, tartalmas élménnyel, fontos információkkal indultunk el haza. Úgy gondolom rengeteg hasznos, és még a szóbeli érettségin is felhasználható ismerettel gazdagodtunk, amely segítséget adhat magyar irodalom, sőt történelem tantárgyakból. Köszönjük Nemcsik János osztályfőnökünknek, hogy megszervezte ezt az utazást, és kísérő tanárunknak Nagy Évának a lelkiismeretes munkáját.


Készítette: Csirmaz György Kelen 12C osztályos tanuló


(A nagyításhoz katt. a képekre!)



Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign