Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Apr
12
AJTP Vállalkozói Verseny
(április 12–13.)
Apr
8
Neumann Napok, Digitális Témahét
(április 8–12.)
Mar
28
Tavaszi szünet (máricus 28. – április 7.)
(szünet előtti utolsó tanítási nap: március 27, szünet utáni első tanítási nap: április 8.)
Mar
26
Diáknapok (március 26–27.)
 
Mar
20
Ideiglenes felvételi jegyzék közzététele
 
Interjú Tóth Rékával, az idei év DSD-ösztöndíjasával
2010 márciusának elején vált ismertté, hogy Tóth Réka (11. H, DSD-csoport) elnyerte a Német Pedagógiai Csereszolgálat és a Német Tartományi Kultuszminiszterek Tanácsának országismereti ösztöndíját, melynek révén júniusban 31 magyar társával együtt 3 hetet tölthet el Merzigben (Saarland tartomány). Rékát, németes csoporttársa, Czura Bence faggatta az ösztöndíj kapcsán.

- Réka, először is szeretnék neked gratulálni ehhez az ösztöndíjhoz, remélem, nagy hasznát veszed majd az életben, és sok pozitív élménnyel fogsz gazdagodni!
- Köszönöm szépen, és biztos vagyok benne, hogy mindez nagyban hozzásegít majd az idén decemberi felsőfokú DSD vizsga sikeréhez.
- Kezdjük az elején. Hány évesen kezdtél németet tanulni?
- Már az általános iskola második osztályában, 5 órában.
- Már általános iskolában is megmérettetted némettudásod másokkal?
- Igen, akkor is számos versenyen vettem részt, legyen az nyelvtani, társalgási, vagy szép kiejtési verseny. Társalgási versenyen általában az első három helyezettben benne voltam, és a szépkiejtési versenyeken is eljutottam a megyei fordulóig.
- A gimnázium választásánál nagy szerepet játszott az ottani nyelvoktatás?
- Fontos volt számomra, hogy minél hamarabb elkezdhessek egy másik idegen nyelvet is, és hogy az eddigi tudásom is tovább fejlődjön. Ezeknek a céloknak a megvalósítására remek lehetőségnek tűnt a mi gimnáziumunk, a Neumann. Persze megjegyzem, egyáltalán nem csalódtam, hisz 10. év végén Kádárné tanárnő segítségével letettem németből a középfokú nyelvvizsgát és 12. évfolyamon pedig a csoporttal együtt én is „ harcba szállok” a  felsőfokú német DSD nyelvvizsgáért.
- Hogy szereztél tudomást erről az ösztöndíjról?
- A DSD programnak köszönhetően rengeteg lehetőség nyílt és nyílik meg a csoport előtt. Sipeki Csilla némettanárnőnk rendszeresen tájékoztat minket a különböző projektektről, versenyekről vagy épp ösztöndíj lehetőségekről, melyeket kizárólag DSD-s iskoláknak, csoportoknak írnak ki. Így vettünk már részt szépkiejtési versenyen vagy a tavalyi év során például több csoporttársam első díjat nyert a Német Nagykövetség és a Goethe Intézet országos versenyén. Ez is azt jelzi, hogy csoportból mindenki érdemes egy ilyen ösztöndíj elnyerésére, hiszen az iskola legjobbjai fejlesztik itt német tudásukat.
- Pontosan mit nyertél ezzel az ösztöndíjjal?
- Egy három hetes németországi utat nyertem, az ország nyugati részére, Merzigbe. Igazából ez nem nyaralás, hanem egy tanulmányút, hiszen a három hét alatt iskolába is járnunk kell. Szóval amit eddig könyvekből tanultam, azt most a saját szememmel fogom látni, hiszen rengeteget utazunk majd, felfedezzük a közeli német városokat, megismerem a helyi dialektust és még annyi mindent.
- Nem félsz egy kicsit, hogy így beledobnak a mély vízbe?
- Őszintén szólva igen, azonban úgy gondolom, hogy elég talpraesett lány vagyok ahhoz, hogy ne történjen semmi baj. A vendéglátó család, ahol elszállásolnak, nyilván szívesen segít majd nekem mindenben, új barátok találása pedig nem okoz nagy problémát.
Zárásképpen jó utat és élményekkel teli 3 hetet kívánok Neked Németországban.

Czura Bence 11. H, DSD-csoport


Réka és Bence


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign