Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Az év kollégiuma lettünk
A CÍM ELNYERÉSÉIG VEZETŐ ÚT


    Immár tizenkettedik alkalommal történt, hogy az Eger városi Kollégiumok Szövetsége erre a tanévre is meghirdette az „Év kollégiuma” cím elérésének lehetőségét. Ennek keretében a városi kollégiumok vetélkedőket, versenyeket szerveznek egymásnak különböző témákban (sport, történelem, irodalom, népművészet, képzőművészeti ágak stb.), amelyeken a kollégista diákok mérettetnek meg kortársaikkal csapatosan, vagy pedig egyéni szinten.

    A kollégiumok által a versenyeken szerzett pontszámok alapján nyerhető el az Év kollégiuma” cím. A pontozás rendszerét a kollégiumok képviselői (igazgatók, kollégiumvezetők, Diákönkormányzat patronáló tanárok) minden tanév kezdetén, szeptember elején tartott gyűléseken határozzák meg.

Ebben a tanévben a kollégiumok értékelése a következőképpen történt. Csapatversenyek esetén az első helyezetteknek 21, a másodikaknak 15, a harmadikoknak 12, a negyedikeknek 9, az ötödikeknek 6, a hatodik helyezetteknek pedig 3 pont járt. Az egyéni versenyeknél az első helyezetteknek 7, a másodikaknak 5, a harmadikaknak 4, a negyedikeknek 3, az ötödikeknek 2, a hatodik helyezést elérőknek pedig 1 pontot lehetett szerezni. A sportversenyek megrendezésre kerültek fiú és lány kategóriában egyaránt. Koedukált kollégiumok esetén a jobb eredményt elért csapat pontszáma került az eredményösszesítő táblázatba.

A 2009/2010-es tanévben összesen 13 verseny került megrendezésre a város 14 kollégiuma számára. Mindegyik vetélkedőt más és más intézmény rendezte érdeklődési körének és képzési profiljának megfelelően, ezért elmondható, hogy rendkívül színes és sokrétű rendezvényeken vehettünk részt. Szerencsére intézményünk éves munkarendjének programjai (síszünet, sítáborok) sem esetek az idén egybe a versenyekkel az előző tanévvel ellentétben.
Már tavaly is nagyon közel álltunk a cím megszerzéséhez, színvonalas és nemes küzdelmet folytatva a Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiumával, de ekkor még szoros versenyben alulmaradtunk. Ekkor kezdett viszont kialakulni az a munka a telephelyeinken, amely előrevetítette, hogy az idei tanév a mi évünk lehet kollégiumi szinten. A diákok és a tanárok által megkezdett hosszú, fárasztó és áldozatos tevékenység végre meghozta gyümölcsét. Az írásom további részében ennek menetébe és eredményeibe szeretnék betekintést nyújtani.


A versenyek sorát az idén is a Wigner Jenő Műszaki és Informatikai Középiskola kollégiuma által megrendezett „EGED - FUTÁS” nyitotta még szeptember végén, amelyen a versenyzőknek a rendező kollégium udvaráról kellett felfutniuk a Nagy-Eged hegy csúcsára és vissza, mintegy 9 km-t teljesítve ezzel nehéz, emelkedőkkel teli szakaszokon. A Szabó Amelita és Nagy Ilona tanárnők által patronált lánycsapatunkat Servita és Mátyás Király úti kollégista lányok alkották. A Gulyás Csilla, Tősi Julianna és Váradi Vivien összetételű trió a csapatversenyt nagy fölénnyel nyerte, megvédve ezzel a kollégium tavalyi elsőségét. Külön ki kell emelni Gulyás Csilla teljesítményét, aki fantasztikus versenyzést produkálva, a saját maga által tartott versenycsúcsot mintegy 8 perccel megdöntve nyerte meg a lányok egyéni versenyét.

A fiúk Murányi Dénes tanár úr vezetésével komoly edzésekkel készültek erre a megmérettetésre, amelynek szintén meglett az eredménye. A Maka Károly, Pilinyi László, Horváth Bálint alkotta társulat a csapatversenyben az előkelő második helyet szerezte meg.

Október elején minden tekintetben a kollégiumunk került az érdeklődés középpontjába, ugyanis a TÚRAVERENYT Harsányi Károly tanár úr és csapata szervezte a természetet kedvelő fiatalok számára. A Felsőtárkány közelében lévő Várhegy térségében lezajlott természetjáráson a résztvevőknek ügyességi feladatokat is teljesíteni kellett, amelyet nagyon élveztek. A lányok csapata ezúttal is „servitás” és „mátyásos” diákokból állt össze Nagy Ilona és Szabó Amelita tanárnők koordinálásával. A két telephely együttműködése ezúttal is gyümölcsöző vállalkozás volt, ugyanis a Markovics Petra, Nagy Eszter, Tóth Réka, Tősi Julianna és Kovács Szilvia alkotta „MILKÁK” az első helyen végeztek.

A fiúkból a Mátyás Király és a Pozsonyi úton is sikerült egy-egy csapatot összeállítani. A pozsonyi úti telephelyen Bocsi Sándor, míg a Mátyás Király úton Harsányi Károly tanárurak segítették a felkészülést. A „pozsonyis” fiúkból álló „KECSES ZERGÉK” Szegedi Zoltán, Somodi Károly, Vincze Balázs, Pék Szabolcs és Viszkok Milán képviseletében az előző évi második hely után ezúttal a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhattak. Nem sokkal maradt el mögöttük a „mátyásos” fiúk alkotta „I-BOR-KA” csapat sem (Petruska László, Hanzl Dániel, Németh Péter, Fónagy Miklós, Váradi Csaba), akik a tavalyi első hely után most másodikak lettek.

Október közepén következett a „KAZINCZY ÉLETE ÉS KORA” elnevezésű irodalmi műveltségi vetélkedő, amelyet a Minorita Rend Szent Hedvig Leánykollégiuma rendezett. A 9/T osztályos fiúkból összeállt csapatot (Balázs Zoltán, Pilinyi László, Rusznyák Gergő – Pozsonyi úti telephely) Murányi Dénes tanár úr készítette, de a végzett munkát itt nagyban befolyásolta az idő rövidsége, valamint a betegségek. A fiúk ennek ellenére nagyszerűen teljesítettek, és végül az ötödik helyen végeztek. Az egész éves szereplésünk mértékét jól mutatja, hogy ekkor végeztünk leghátrébb, de még így is értékes, pontszerző pozícióban.

Reménykedve vártuk a Szent Erzsébet Kollégium hagyományos népművészeti vetélkedőjét, amelynek témája az idén a „PALÓCFÖLD NÉPMŰVÉSZETE” volt. Murányi tanár úr ekkorra egy minden tekintetben vegyes csapatot állított össze. Gergely Ádám (Pozsonyi út), Horváth Diána (Mátyás Király út) és Szalmási Anita (Servita út) kapott benne helyet, akikkel korábban a tanár úr már eredményesen dolgozott együtt. A több száz oldalnyi irodalom mellett egy már-már színházinak mondható előadással is készülni kellett. Be kellett mutatni ugyanis egy jelenetet az autentikus palóc lakodalomból. Ehhez a kellékek és az ismeretek megszerzése is nagyon sok plusz munkát igényelt, de a gyerekekkel együtt álltuk a sarat. Mind a szellemi teljesítményünkkel, mind a lakodalmi jelenetünkkel sikerült lenyűgözni a zsűrit és a többi csapatot egyaránt, így ez lett az első műveltségi vetélkedő, amelyet megnyertünk.

    December elején rendezték „MIKULÁS KUPA” néven a nagy múltú teremlabdarúgó tornát a Kereskedelmi kollégiumának tornatermében. Erre az eseményre már szeptember óta megvolt a lehetőség gyakorolni, mert kollégistáink heti két alkalommal Dudás Csaba és Harsányi Károly nevelőtanárok felügyelete mellett ide járnak focizni. A Dudás Csaba tanár úr által irányított fiúcsapat magját „pozsonyis” tanulók alkották (Agócs Máté, Bana Kornél, Domoszlai Kristóf, Hűvelyes Zoltán, Kovács Kristóf, Kovács Máté, Nováki Győző, Tóth László) kiegészülve a Mátyás király úti tehetségekkel (Berecz Zsolt, Lázár Norbert). A csapat a döntők során csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorult a második helyre a Wigner kollégiuma mögött. Meg kell említeni a Szabó Amelita és Nagy Ilona tanárnők szervezte lánycsapat eredményét is, akik tisztességesen helytállva, nagy küzdelemben végül negyedikek lettek.
    December közepén a Sancta Maria Gimnázium kollégiuma tartotta meg a SZÉPKIEJTÉSI VERSENYT, amelyre önállóan, de eredményesen készült fel Hűvelyes Zoltán, akinek teljesítményét különdíjjal jutalmazta a zsűri.
    A téli szünet előtti utolsó héten lett megtartva a Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiuma által életre hívott SAKKBAJNOKSÁG, ahol diákjaink hagyományosan jól szoktak szerepelni. A lányok csapatában Bíró Gina (Mátyás úti telephely), Kladiva Krisztina és Gulyás Csilla (utóbbi kettő Servita úti telephely) kapott helyet, akik csapatban a második helyen végeztek. Gulyás Csillának a második helyet egyéniben is sikerült megszerezni. A fiúk esetében már balszerencsésebben alakultak az események. Közülük ugyanis öten lehettek volna a csapat tagjai, de betegségek miatt csak hárman (Ipacs Patrik, Kovács Dávid, Verebélyi Máté) tudtak a versenyen megjelenni. Így sem szerepeltek le azonban, sőt több mint tisztes helytállással odaértek a negyedik helyre. Verebélyi Máté emellett még egy egyéni második hellyel is vigasztalódhatott.

    Nagy reményeket fűztünk a 2010-es év első rendezvényéhez, a Szent Lőrinc kollégiuma által megtartott, 16. SZÁZADI VÉGVÁRAK címmel rendezett történelmi versenyhez, amelyen a már rutinosnak számító Barabás Patrik, Magyar Ervin és Varga Henrik (mindhárman a Pozsonyi úti telephely diákjai) trió szállt harcba a végső sikerért. A Murányi tanár úr vezetésével elvégzett közös kemény munkának meglett az eredménye, mert nagy küzdelemben, de mégis magabiztosan sikerült minden ellenfelet magunk mögé utasítani. Azt külön ki kívánom emelni, hogy ennek a csapatnak két év alatt ez volt a harmadik megmérettetése, amelyek közül még egyiken sem találtak legyőzőre.
    Nem lehetett ezen sikerek után sem pihenni, mert február közepén az Érseki Szent József Kollégiumban következett a szintén gazdag múlttal rendelkező „KI TUD TÖBBET EGERRŐL?” vetélkedő. Murányi tanár úr erre az alkalomra a 9/T osztály lányaiból állított össze csapatot (Balla Roxána, Farkas Bettina, Kulcsár Noémi – Servita úti telephely). Az ifjú hölgyek számos más kötelezettségeik mellett (AJTP hétvégék, humán blokkzáró, heti két táncedzés) nagyon odaadóan, lelkesen készültek a jó eredmény elérésére, amely nem is maradt el. Nagyon boldogok voltak az értékes második helyezés elérése után. Szükségesnek tartom itt annak megemlítését, hogy ugyanez a csapat a középiskolák közötti hasonló elnevezésű vetélkedőn szintén második lett.

    Bár a megyei (egyben városi) KULTURÁLIS FESZTIVÁL = „KI MIT TUD?” eredményei nem számítanak bele a versenybe, mégis több dolog miatt is említést érdemelnek. Egyrészt, mert Hűvelyes Zoltán vers és próza kategóriában, a Balázs Sándor, Balázs Tamás, Balázs Zoltán (mindannyian Pozsonyi úti telephely) pedig társastánc kategóriában lettek „ezüstérmesek”. Az utóbbi fiúk rendkívüli erkölcsi tartásról és akaraterőről tettek tanúbizonyságot, ugyanis Balázs Sándor két héttel a verseny előtt vált a kollégistáinkat ért támadás áldozatává, amelynek következményeként hosszú kórházi kezelésre szorult. Emiatt nem lehetett ott a rendezvényen, de társai érte is küzdöttek, táncoltak, amint látjuk eredményesen. Felkészültségüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy április közepén a regionális versenyt maximális pontszámmal megnyerték, és így az országos döntőbe jutottak. Ezek mellett még Nagy Kincső (Rákóczi úti telephely) Gyöngyösön elért különdíja is említést érdemel.

    A Bornemissza Gergely Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet kollégiumában márciusban lebonyolított ASZTALITENISZ VERSENYEN lányaink vitték a „prímet”. A két „Mátyásos” diáklány, Kovács Dóra és Tősi Julianna egyaránt dobogón végzett, az előbbi a második, az utóbbi pedig a harmadik helyet tudhatta magáénak.

    Utolsó előtti rendezvény volt a versenyek sorában egy SZAVALÓVERSENY, amelyet a Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiumában József Attila emlékére rendeztek. Itt szintén feltűnt egy új tehetségünk a 9/T osztályos Suszter Boglárka személyében (Servita úti telephely). A Nagy Ilona tanárnő által felkészített diáklány megérdemelten ért oda az előkelő második helyre.

    Utolsó volt a színvonalas versenyek sorában az Egri Csillagok Kollégiumának HATÁRON TÚLI MAGYARSÁG - ERDÉLY elnevezésű rendezvénye. A verseny napjának reggelére már eldőlt, hogy a verseny eredményétől függetlenül a Neumann lesz az év kollégiuma, de Murányi tanár úr csapata ennek ellenére semmit sem bízott a véletlenre, és nem lazított a felkészülés intenzitásán. A Gyurkó Milán, Kovács Dávid, Molnár Dávid alkotta fiúcsapat (mindhárman a Pozsonyi úti telephely diákjai) a versenyen méltó módon tette fel a koronát az intézmény egész éves teljesítményére. A lehetséges 140 pontból 128-at gyűjtöttek be, 41 ponttal maguk mögé utasítva a második helyezettet is, így az egész versenysorozat legnagyszerűbb győzelmét aratták.

    Ezek után április 26-án a kollégiumok közötti „Spartakiádot” követően került sor az „Év kollégiuma” díj átadására, ahol kiderült, hogy ebben a tanévben a Neumann János Középiskola kollégiuma jelentős fölénnyel, 42 ponttal megelőzve nagy ellenfelét, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiumát lett az év kollégiuma, fennállása során először, tehát sikerült történelmet írnia.
    Ezen cím elnyerése azt mutatja, hogy a kollégium diákjai és felkészítő tanáraik nem ismertek fáradságot a tanév során, és vállalták az áldozatokat intézményünk hírnevének további öregbítéséért, ezért köszönet illeti mindannyiukat.




Eger, 2010. április 26.




Murányi Dénes
kollégiumi nevelőtanár




Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign