Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKTantermen kívüli digitális oktatás
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
Jun
23
Beiratkozás (külön beosztás szerint)
Beiratkozás (külön beosztás szerint) június 23-24.
Jun
18
Tanévzárás, bizonyítványosztás (külön beosztás szerint)
Tanévzárás, bizonyítványosztás (külön beosztás szerint), június 18-19.
Jun
17
Az érettségi vizsgák lezárása
Az érettségi vizsgák lezárása
Jun
15
A tanév utolsó tanítási napja
A tanév utolsó tanítási napja
Jun
15
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák (június 15-16.)
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák (június 15-16.)
Jun
11
Osztályozó értekezletek
Osztályozó értekezletek (június 11-12.)
Jun
4
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák (június 4-9.)
Jun
2
Érettségi észrevételek benyújtási határideje (16:00)
Érettségi észrevételek benyújtási határideje (16:00)
Jun
1
Pünkösdhétfő, munkaszüneti nap
Pünkösdhétfő, munkaszüneti nap
Csereprogram Franciaországban
A Neumann már hosszú évek óta ápol testvérkapcsolatot egy franciaországi iskolával a Le Lycée Baudimont Saint Charles-al. Az iskola egy északi kisvárosban Arrasban található. Bevett szokás az, hogy egyik évben mi látogatjuk meg francia barátainkat, majd a következő évben a francia diákok töltenek el nálunk pár napot. Idén én is részt vettem a franciaországi cserekapcsolatban, amely igazán fantasztikusnak és eseménydúsnak bizonyult.
Amikor először hallottam a kiutazás lehetőségéről, már akkor nagyon érdekelt a dolog. Eltölteni nyolc napot egy idegen országban, megismerni a helyi embereket és szokásaikat, izgalmat dolognak ígérkezett.  A program keretén belül ráadásul családoknál voltunk elszállásolva, így a francia nyelv gyakorlására is remek lehetőségünk nyílt. Az elején kissé féltünk ettől a feladattól, de a fogadó felek kedvessége átlendített minket a kezdeti nehézségeken, úgymond az ismerkedés szakaszán.
Megérkezésünk napján türelmetlenül vártak minket a fogadópartnereink.  Többségünk akkor találkozott először cserepartnerével, de akadtak olyanok is, akik már ismerték egymást tavalyról. Aznap este mindenki megismerkedett az őt fogadó családdal, bár akadtak köztünk olyanok is, akik kollégiumba kerültek.
A hét folyamán közös programokon vettünk részt, amelyhez néha a francia diákok is csatlakoztak. A különféle programok keretén belül bejártuk Arrast, megcsodáltuk Párizst, és kipróbálhattuk magunkat egy kalandpark különböző izgalmas pályáin.
Számomra a párizsi városnézés volt a legfelejthetetlenebb élmény, ahová a francia diákok is velünk tartottak. A két órás buszút után kissé szomorkás, esős időben érkeztünk meg a francia fővárosba, ahol először egy hajókiránduláson vettünk részt a Szajnán.
A hajókirándulás után az Eiffel tornyot csodáltuk meg, sajnos még mindig szakadó esőben. Mire felértünk a harmadik emeletre, az ég kitisztult, és bámulatos kilátás tárult elénk egész Párizsról. A délután további része párizsi városnézéssel telt, melynek során megcsodáltunk a Notre-Dame-t, a Louvre-t kívülről, végigsétáltunk a Tuleriák kertjén, majd a Concorde téren fejeztük be a sétánkat. Kissé fáradtan, de annál több élménnyel indultunk vissza Arrasba.
A hétvégét a fogadó család körében töltöttük, amely szintén nagyon izgalmasnak volt. A csapat nagy része az egyik napot egy közeli nagyvárosban, Lille-ben töltötte. A másik napon pedig különféle programokon vettünk részt. Az utolsó napon reggel elbúcsúztunk Francia barátainktól, majd TGV-vel mentünk Párizsba. Igazán nagyszerű élmény volt ez a nyolc nap mindannyiunk számára. Rengeteg élménnyel és sok új baráttal gazdagodtunk, és azt hiszem mindannyiunk nevében beszélek, amikor azt mondom, jövőre hasonló szeretettel várjuk őket, ahogyan ők fogadtak minket.
Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign