Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKDiákönkormányzat
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
29
Országos kompetenciamérés
Országos kompetenciamérés
May
22
Idegen nyelvi mérés 8K
Idegen nyelvi mérés 8K
May
20
Fizika, vizuális kultúra írásbeli érettségi vizsgák
Fizika, vizuális kultúra írásbeli érettségi vizsgák
May
17
Kémia, földrajz írásbeli érettségi vizsgák
Kémia, földrajz írásbeli érettségi vizsgák
May
16
Informatika középszintű gyakorlati érettségi vizsga Alsóbb évfolyamokon délutáni tanítás
Informatika középszintű gyakorlati érettségi vizsga
Alsóbb évfolyamokon délutáni tanítás
May
15
Szakmai vizsgatárgyak írásbeli érettségi vizsga
Szakmai vizsgatárgyak írásbeli érettségi vizsga
May
14
Biológia írásbeli érettségi vizsga
Biológia írásbeli érettségi vizsga
May
13
Európa Nap
Európa Nap
May
10
Német nyelv érettségi vizsga Rendes tanítási nap
Német nyelv érettségi vizsga
Rendes tanítási nap
May
10
Fogadódélután (15:00 - 17:00) Szülői választmányi ülés (17:00)
Fogadódélután (15:00 - 17:00)
Szülői választmányi ülés (17:00)
Csereprogram Franciaországban
A Neumann már hosszú évek óta ápol testvérkapcsolatot egy franciaországi iskolával a Le Lycée Baudimont Saint Charles-al. Az iskola egy északi kisvárosban Arrasban található. Bevett szokás az, hogy egyik évben mi látogatjuk meg francia barátainkat, majd a következő évben a francia diákok töltenek el nálunk pár napot. Idén én is részt vettem a franciaországi cserekapcsolatban, amely igazán fantasztikusnak és eseménydúsnak bizonyult.
Amikor először hallottam a kiutazás lehetőségéről, már akkor nagyon érdekelt a dolog. Eltölteni nyolc napot egy idegen országban, megismerni a helyi embereket és szokásaikat, izgalmat dolognak ígérkezett.  A program keretén belül ráadásul családoknál voltunk elszállásolva, így a francia nyelv gyakorlására is remek lehetőségünk nyílt. Az elején kissé féltünk ettől a feladattól, de a fogadó felek kedvessége átlendített minket a kezdeti nehézségeken, úgymond az ismerkedés szakaszán.
Megérkezésünk napján türelmetlenül vártak minket a fogadópartnereink.  Többségünk akkor találkozott először cserepartnerével, de akadtak olyanok is, akik már ismerték egymást tavalyról. Aznap este mindenki megismerkedett az őt fogadó családdal, bár akadtak köztünk olyanok is, akik kollégiumba kerültek.
A hét folyamán közös programokon vettünk részt, amelyhez néha a francia diákok is csatlakoztak. A különféle programok keretén belül bejártuk Arrast, megcsodáltuk Párizst, és kipróbálhattuk magunkat egy kalandpark különböző izgalmas pályáin.
Számomra a párizsi városnézés volt a legfelejthetetlenebb élmény, ahová a francia diákok is velünk tartottak. A két órás buszút után kissé szomorkás, esős időben érkeztünk meg a francia fővárosba, ahol először egy hajókiránduláson vettünk részt a Szajnán.
A hajókirándulás után az Eiffel tornyot csodáltuk meg, sajnos még mindig szakadó esőben. Mire felértünk a harmadik emeletre, az ég kitisztult, és bámulatos kilátás tárult elénk egész Párizsról. A délután további része párizsi városnézéssel telt, melynek során megcsodáltunk a Notre-Dame-t, a Louvre-t kívülről, végigsétáltunk a Tuleriák kertjén, majd a Concorde téren fejeztük be a sétánkat. Kissé fáradtan, de annál több élménnyel indultunk vissza Arrasba.
A hétvégét a fogadó család körében töltöttük, amely szintén nagyon izgalmasnak volt. A csapat nagy része az egyik napot egy közeli nagyvárosban, Lille-ben töltötte. A másik napon pedig különféle programokon vettünk részt. Az utolsó napon reggel elbúcsúztunk Francia barátainktól, majd TGV-vel mentünk Párizsba. Igazán nagyszerű élmény volt ez a nyolc nap mindannyiunk számára. Rengeteg élménnyel és sok új baráttal gazdagodtunk, és azt hiszem mindannyiunk nevében beszélek, amikor azt mondom, jövőre hasonló szeretettel várjuk őket, ahogyan ők fogadtak minket.
Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign