Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKTantermen kívüli digitális oktatás
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
19
Fizika érettségi (8:00)
Fizika érettségi (8:00)
May
19
Vizuális kultúra érettségi (14:00)
Vizuális kultúra érettségi (14:00)
May
18
Emelt szintű informatika érettségi (8:00)
Emelt szintű informatika érettségi (8:00)
May
15
Középszintű informatika érettségi (8:00)
Középszintű informatika érettségi (8:00)
May
13
Biológia érettségi (8:00)
Biológia érettségi (8:00)
May
12
Kémia érettségi (8:00)
Kémia érettségi (8:00)
May
10
Madarak és fák napja
Madarak és fák napja
May
8
Német nyelv érettségi (9:00)
Német nyelv érettségi (9:00)
May
7
Angol nyelv érettségi (9:00)
Angol nyelv érettségi (9:00)
May
6
Történelem érettségi (9:00)
Történelem érettségi (9:00)
May
5
Matematika érettségi (9:00) Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
Matematika érettségi (9:00)
Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
May
4
Magyar nyelv és irodalom érettségi (9:00) Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
Magyar nyelv és irodalom érettségi (9:00)
Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
May
1
A munka ünnepe, tanítási szünet
A munka ünnepe, tanítási szünet
Apr
30
A végzős osztályok osztályozó konferenciái
A végzős osztályok osztályozó konferenciái
Apr
30
A végzősök utolsó tanítási napja
A végzősök utolsó tanítási napja
Apr
29
A végzős osztályok osztályozó konferenciái
A végzős osztályok osztályozó konferenciái
A Magyarság Házába látogatott el a 7K
Iskolánk – a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium – 7. osztályos diákjai a Határtalanul pályázat keretében 2017. március 31-én látogatták meg a Magyarság Házát.   Mindenki izgatottan várta az első, közös osztálykirándulást. Adott volt minden, hogy jól sikerüljön. Lelkes diákok, kellemes, napsütéses idő, jó programok, amiről az osztályfőnök részletesen tájékoztatott bennünket. Hoztunk magunkkal a jó kedvünket, fényképezőgépet, elemózsiát, és az elmaradhatatlan mobilt is. A biztonságot a kísérő tanárok (osztályfőnök és Dománné Kun Gabriella tanárnő) jelentették, akikhez bármikor lehet kérdéssel fordulni.
Délelőtt 9:04-kor indult a vonatunk Egerből. Örültünk, mert nagyon komfortos, tágas volt. Egy légtérbe utazott mindenki, így gyakori helycserékkel könnyen tudtunk egymással beszélgetni.  Budapestre, a Keleti pályaudvarra megérkezve rögtön a 4-es metróra szálltunk, majd a 2-es villamossal utaztunk a Parlamenthez. Kívülről nagyon szép volt az Országház, a gyönyörű napsütésben a Kossuth téri bejáratnál egy osztálykép erejéig összeállt az osztály. A Parlament belsejét idegenvezető segítségével néztük meg. Különösen tetszett a kupolacsarnok, ahol – mint megtudtuk, első királyunk koronázásának ezer éves fordulójától, 2000. január 1. óta itt őrzik Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. Körbenézve a csarnokban a magyar uralkodók, vezérek szobrait láthattuk. Kellemes meglepetés volt, hogy a Felsőházi ülésteremben betekintve - amely konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál – találkoztunk Neumannos diákokkal, akik az itteni Parlamenti Ifjúsági Napon vettek részt. A Parlamentet elhagyva, egy rövid Duna-parti séta után, felszálltunk a 4-es villamosra, és átmentünk Budára. Ebédidő volt, így mindenki valami meleg ételre vágyott. KFC vagy McDonalds között választhattunk. Mindenki talált megfelelőt. Teli hassal kissé nehezebben ment a Budai Várnegyedbe felsétálni, de szerencsére nem kellett sokat menni a Magyarság Házáig. 
 

Az itteni Mi, magyarok kiállítás lekötött mindenkit. Találkoztunk azokkal az eredményekkel, értékekkel, amelyekre magyarként büszkék lehetünk, a magyarság tudatunkat erősíti. 18 termen mentünk végig, amelyek témája egy-egy legszebbnek tartott magyar szó volt. Játékos formában megtudhattuk, milyen alapanyagok kellenek a híres magyar ételekhez, szép ásványokat tekinthettünk meg, kvíz játékkal tesztelhettük tudásunkat. Fiúknak-lányoknak egyaránt tetszett, hogy kipróbálhatták elődeink mekkora erővel feszíthették meg a visszacsapó nyilat, vagy éppen milyen volt huszár ruhában a lovat megülni. Akinek a magyar történelem egy-egy jeles eseményét feldolgozó filmek tetszettek, kényelmesen elidőzhetett a filmnézéssel. Szinte mindenkit lekötött a kiállítás végén kialakított matematikai-logikai játékok tárháza. A fiúk közül egy kis csapat gombfocizással is próbálkozott.

 

Úgy eltelt az idő, hogy a Budai várnegyedben a csodaszép épületek közül csak a közeli Halászbástyához mentünk, ahonnan gyönyörködtünk a panorámában. A Mátyás templomot csak kívülről néztük meg. Többen megfogalmazták, hogy a főváros legszebb részén, Világörökség helyszínen járva, több időt kellene itt tölteni. Így már körvonalazódott egy újabb kirándulás terve is. 
 

Séta és metrózás után a Keleti pályaudvaron felszálltunk a hazafelé induló vonatra. Bár ez a szerelvény nem volt olyan modern, mint amivel idefelé jöttünk, de legalább egy fülkében utazott mindenki.

 

Beszélgetés, fotónézegetés, sok-sok mosoly, nevetés mellett kicsi fáradság jelezte, hogy lassan péntek este van. Kellemes élményekkel gazdagodtunk. Jó volt ez az első osztálykirándulásunk!   
 
7K osztály és Dr. Löveiné Hadnagy Katalin osztályfőnök
 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign