Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
27
Olasz nyelv érettségi (8:00)
 
May
23
Francia nyelv érettségi (8:00)
 
May
22
Fizika érettségi (8:00)
 
May
22
Vizuális kultúra érettségi (14:00)
 
May
21
Emelt szintű digitális kultúra érettségi (8:00)
 
May
20
Pünkösd hétfő, tanítási szünet
 
May
17
Gazdasági ismeretek (emelt szint) érettségi (14:00)
 
May
16
Földrajz érettségi (14:00)
 
May
16
Online fogadódélután (16:00–18:00)
 
May
14
Biológia érettségi (8:00)
 
May
13
Középszintű digitális kultúra érettségi (8:00)
 
May
10
Német nyelv érettségi (9:00)
Alsóbb évfolyamokon rendes órarend szerinti tanítás
May
9
Angol nyelv érettségi (9:00)
 
May
8
Történelem érettségi (9:00)
 
May
7
Matematika érettségi (9:00)
 
May
7
Alsóbb évfolyamokon délutáni tanítás és 9. évfolyamon országos digitális mérések
május 7–9.
May
6
Magyar nyelv és irodalom érettségi (9:00)
Alsóbb évfolyamokon tanítási szünet
Aranydiplomás diák az Arany János Irodalmi Versenyen
A 23. Arany János Irodalmi Verseny országos fordulóján szép sikert ért el Bani-Akoto Angelina (10F). A második helyen végzett és aranydiplomát kapott. Felkészítő tanára Törőcsik Miklós. Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!

Angelina beszámolója:
Az Arany János Irodalmi Versenyhez hét művet kellett elolvasni. Ezek között voltak kortárs szerzők művei, Arany János-mű, verses és próza formájú, könnyedebb és komolyabb olvasmányok is. A lista már nyáron elérhetővé vált, így már a szünetben elkezdtem olvasni a műveket. A tanév kezdetétől Törőcsik Miklós tanár úr tartott hetente felkészítő foglalkozást, melyen alaposan megbeszéltük a műveket. A közel két hónapnyi közös felkészülés után elérkezett az első forduló, melyet az iskolában írtunk. A feladatsor nem volt könnyű, hiszen minden műhöz hét-nyolc kérdés kapcsolódott, végül egy megadott címmel fogalmazást kellett írni két-három olvasott műre támaszkodva. Nagy örömmel fogadtam a hírt, hogy elég pontot szereztem ahhoz, hogy a dolgozatot tovább küldjék a tatai Eötvös József Gimnázium tanárainak, akik szintén átnézték azt, és a beérkezett feladatsorok alapján egy rangsort állítottak fel. Ez alapján az ország legjobb ötven versenyzője között a második helyen álltam.
Amint kiderült, hogy áprilisban a következő forduló megírásán is ott leszek, folytattuk a felkészülést. Ezúttal már nem annyira tartalmi szempontból beszéltük meg a műveket, hanem értelmeztük és elemeztük azokat. Több fogalmazást írtam, melyeknél nem volt egyszerű minden műből a kapcsolódási ponthoz, a közös témához összegyűjteni a gondolatokat, és úgy megírni a fogalmazást, hogy a mondanivalót alátámasztva értelmezzem a műveket (a cselekményt csak utalásszerűen megemlítve) és azok alapján mutassam be a gondolatmenetet. A döntőhöz közeledve a szóbeli feladatokra is gyakoroltunk, vagyis rövid felkészülés után kérdésekre kellett válaszolnom.
A hosszú felkészülés után elérkezett a döntő. Április 8-án délután indultunk Tatára, ahol a megmérettetés mellett a szervezők városnéző túrát és kulturális műsort is szerveztek számunkra. Másnap délelőtt lezajlott az írásbeli, vagyis megírtunk egy fogalmazást, délután pedig két szóbeli fordulón vettünk részt. A következő délelőtt került sor az utolsó szóbeli kérdésre. Ezeknek a fordulóknak az volt a különlegessége, hogy mindkét nap egy-egy kortárs mű szerzője (Erdős István, Háy János) is végighallgatta a feleletet, így az izgalom mellett (amit okozhatott az, hogy sok ember előtt, minimális felkészülés után, stopperrel mért idő alatt mikrofonba kell beszélni) kíváncsian vártuk a versenyzőkkel az írók személyes véleményét. Még dedikáltathattuk is a műveket. A második nap közepére minden versenyző elfáradt, és alig vártuk az eredményhirdetést. Úgy éreztem, már az is nagy élményt adott, hogy eddig eljutottam a versenyben. Örültem, hogy ezt a hét művet elolvastam, hiszen nem biztos, hogy a verseny nélkül a kezembe kerültek volna. Tetszett a verseny lebonyolítása is; az, hogy volt idő ismerkedni a versenytársakkal, akik az ország különböző pontjairól érkeztek és mindegyiküket az irodalom szeretete hozta ide. Ezekkel a gondolatokkal vártam az eredményhirdetést. Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy aranydiplomát kaptam. Abban, hogy ilyen szép eredményt értem el az alapos felkészítésnek is nagy szerepe volt, melyet Törőcsik tanár úrnak köszönhetek.
A verseny által sok olvasmányélménnyel lettem gazdagabb, és talán szóban és írásban is jobban ki tudom fejezni magam akár versenyhelyzetben is. Ezek az eredmények pedig legalább akkora örömet okoztak, mint az, hogy egy országos versenyen második legjobb lettem.Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign