Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKDiákönkormányzat
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
29
Országos kompetenciamérés
Országos kompetenciamérés
May
22
Idegen nyelvi mérés 8K
Idegen nyelvi mérés 8K
May
20
Fizika, vizuális kultúra írásbeli érettségi vizsgák
Fizika, vizuális kultúra írásbeli érettségi vizsgák
May
17
Kémia, földrajz írásbeli érettségi vizsgák
Kémia, földrajz írásbeli érettségi vizsgák
May
16
Informatika középszintű gyakorlati érettségi vizsga Alsóbb évfolyamokon délutáni tanítás
Informatika középszintű gyakorlati érettségi vizsga
Alsóbb évfolyamokon délutáni tanítás
May
15
Szakmai vizsgatárgyak írásbeli érettségi vizsga
Szakmai vizsgatárgyak írásbeli érettségi vizsga
May
14
Biológia írásbeli érettségi vizsga
Biológia írásbeli érettségi vizsga
May
13
Európa Nap
Európa Nap
May
10
Német nyelv érettségi vizsga Rendes tanítási nap
Német nyelv érettségi vizsga
Rendes tanítási nap
May
10
Fogadódélután (15:00 - 17:00) Szülői választmányi ülés (17:00)
Fogadódélután (15:00 - 17:00)
Szülői választmányi ülés (17:00)
Külföldi kapcsolatok
A külföldi partnerintézmények láncolatát a Neumannban 1990-ben az idegen nyelv tanulás fejlesztésének szándéka indította el. Paradigma váltás zajlott az idegen nyelvtanítás terén abban az időben. Az iskolák akkoriban kezdték egyre inkább lobogójukra tűzni a funkcionális szemléleten alapuló nyelvoktatást. Míg a legtöbb iskola azonban a funkcionalitást az óra keretein belül próbálta, vagy lehetőségeihez mérten tudta megoldani, a Neumann ezen a téren is zászlóvivőnek bizonyult: elindított egy külföldi partneriskola kereső programot, melynek célja a realitásra épülő, szituatív funkcionalitás megteremtése volt. Elkezdődött egy más kultúrák felé irányuló orientáció, melynek során a nyelvtanulás és a célországok kultúrájának tanulása ötvöződik.

Most, a 21. század elején az idegen nyelvek szerepe kettős: az egységesítés és a különbözőség elfogadtatása. Külföldi kapcsolatrandszerünk már 1990 óta szolgálja ezeket a célokat. Az idegen nyelv összekötő hidat jelent a magyar és a partner intézményeink által képviselt német, finn, lengyel, francia, angol, olasz és a fiataljaink számára magyarságban újonnan felfedezett ősi, erdélyi kultúrák között.
 
Tanulói csereprogramjaink jóvoltálból több mint 1000 neumannos diák és 72 tanár vett részt partnerintézményekkel közösen szervezett külföldi látogatáson. A kiutazásokat a Neumann Alapítvány anyagilag is támogatja. Öröm a szívünknek, amikor nem egyszer azt halljuk, hogy a diákcsere-kapcsolatok az iskola keretein túlnőnek, és nemzetközi családi csere kapcsolatként folytatódnak tovább.
 
Az európai egységesítést erősítik nemzetközi projektjeink is. Így például, 1998-ban a németországi esslingeni Mörike-Gymnasium és a Neumann közös „Atka” projektje 4149 pályázatból a Think Quest Világversenyen a 6. helyezést érte el Los Angelesben a döntőn. A projekt során a tanulók Magyarországon és Németországban végzett kutatási eredményeik felhasználásával egy olyan angol nyelvű oktatási anyagot hoztak létre, mely a biológia tanulmányokhoz kínál különlegességeket.   A Leonardo Európa Uniós Szakképzési Projekt keretében tanulóinknak alkalmuk nyílt a németországi szakképzésben részt venni a Berufskolleg am Wasserturm bocholti partner iskolánkban. A program során a diákok iskolai és munkahelyi környezetben alkalmazták német és angol általános és szakmai idegen nyelvi ismereteiket. Az együttműködés azóta is sikeresen működik a két iskola ügyviteli gyakorló irodája között, valamint szakmai gyakorlatok cseréje formában. Jelenleg folyamatban van egy új Leonardo projekt és egy Socrates projekt előkészítése angol, olasz és lengyel partner intézményeinkkel közösen.
 
A különbözőség elfogadása ma már a természetességgel karöltve jelentkezik nemzetközi programjainkban. Ma már nem hökkenünk meg, amikor a finn csoportból az egyik diák tejet iszik ebédkor a paprikás csirkéhez, de a finnek sem lepődnek meg azon, hogy a Kovács Pisti apukája nem nyereg alatt puhította a rántott szelethez valót.
 
Nemzetközi intézményrendszerünk 1999-től az iskolarendszeren is túlnőtt. Az iskolánkhoz kapcsolódó Neumann Ifjúsági Vállalkozói Központhoz (NIVÁK)
kötődik egy sikeres nemzetközi projektünk a Youngbusiness.net, mely az angol National Lottery Charity Board jelentős anyagi támogatásával lehetővé tette számunkra, hogy segítséget nyújthassunk több száz pályakezdő fiatalnak vállalkozási ismeretek terén. A Neumann és két másik magyar résztvevő BIVÁK (Budapest) és CIVÁK (Cegléd) mellett a projektben részt vett egy angol (WYEC) és egy szlovén (BSC) partner is.
 
Nemzetközi kapcsolatrendszerünk azért is fontos számunkra, mert erősíti a támogató gazdálkodói szervezetekkel való kapcsolatainkat és fokozza gazdasági stabilitásunkat is. Egyfajta nemzetközi szintű elismerést jelöl ez a kiterjedt kapcsolatrendszer: nyolc országban, tizenegy kiváló partner intézménnyel folytatunk hasznos együttműködést.
 
A nemzetközi kapcsolatrendszer ápolása elsődlegesen azért fontos, mert a gyerekek annak tartják. Nézegetem a programokról mesélő fotókat: a találkozáskor a kíváncsiságtól, később a vidám nevetéstől, majd a busznál vagy a repülőtéren az elválás szomorúságától csillogó szemeket. Igen. Ezért éri meg a fáradságot! Érdemes továbbvinni a nemzetközi kapcsolatrendszert. Legyenek diákjaink külföldön a jövőben is a magyar kultúra és a Neumann méltó hírvivői!

Gondolatok a Neumann külföldi kapcsolatrendszeréről.
Idegen nyelv tanulás a Neumannban.

Partnerintézményeink
 1. Mörike-Gymnasium, Esslingen, Németország: 1990-től Képek.
 2. Meri-Porin-Ylaaste Pori Finnország: 1991-től
 3. ZESPOL SZKOL Mechanczno – Elektrykznych Zywiec, Lengyelország: 1991-től
 4. Marienschule, Lippstadt, Németország: 1995-től
 5. Lycee Baudimont, Arras, Franciaország: 1998-tól
 6. Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, Erdély: 1999-től
 7. Berufskolleg-am-Wasserturm, Bocholt, Németország: 1999-től
 8. Wandsworth Youth Enterprising Centre, London, Anglia: 2000-től
 9. Business Support Centre, Kranj, Szlovénia: 2000-től
 10. Bramcote Park School, Nottingham, Anglia: 2002-től
 11. Carlo Rosselli Instituto, Castelfranco Veneto, Olaszország: 2002-től
 12. Obchodná Akadémia, Rimaszombat, Szlovákia, 2006-tól
 13. ZfA – Zentralstelle für das Auslandsschulwesen, Budapest, 2007-től
 14. NEOS – Netzwerk Europa Orientierter Schulen/Network of Europe Oriented Schools, Köln, Németország, 2007-től

Kapcsolódó fájlok

 Angol továbbképzés
 Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign