Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKTantermen kívüli digitális oktatás
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
Jun
23
Beiratkozás (külön beosztás szerint)
Beiratkozás (külön beosztás szerint) június 23-24.
Jun
18
Tanévzárás, bizonyítványosztás (külön beosztás szerint)
Tanévzárás, bizonyítványosztás (külön beosztás szerint), június 18-19.
Jun
17
Az érettségi vizsgák lezárása
Az érettségi vizsgák lezárása
Jun
15
A tanév utolsó tanítási napja
A tanév utolsó tanítási napja
Jun
15
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák (június 15-16.)
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák (június 15-16.)
Jun
11
Osztályozó értekezletek
Osztályozó értekezletek (június 11-12.)
Jun
4
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák (június 4-9.)
Jun
2
Érettségi észrevételek benyújtási határideje (16:00)
Érettségi észrevételek benyújtási határideje (16:00)
Jun
1
Pünkösdhétfő, munkaszüneti nap
Pünkösdhétfő, munkaszüneti nap
Külföldi kapcsolatok
A külföldi partnerintézmények láncolatát a Neumannban 1990-ben az idegen nyelv tanulás fejlesztésének szándéka indította el. Paradigma váltás zajlott az idegen nyelvtanítás terén abban az időben. Az iskolák akkoriban kezdték egyre inkább lobogójukra tűzni a funkcionális szemléleten alapuló nyelvoktatást. Míg a legtöbb iskola azonban a funkcionalitást az óra keretein belül próbálta, vagy lehetőségeihez mérten tudta megoldani, a Neumann ezen a téren is zászlóvivőnek bizonyult: elindított egy külföldi partneriskola kereső programot, melynek célja a realitásra épülő, szituatív funkcionalitás megteremtése volt. Elkezdődött egy más kultúrák felé irányuló orientáció, melynek során a nyelvtanulás és a célországok kultúrájának tanulása ötvöződik.

Most, a 21. század elején az idegen nyelvek szerepe kettős: az egységesítés és a különbözőség elfogadtatása. Külföldi kapcsolatrandszerünk már 1990 óta szolgálja ezeket a célokat. Az idegen nyelv összekötő hidat jelent a magyar és a partner intézményeink által képviselt német, finn, lengyel, francia, angol, olasz és a fiataljaink számára magyarságban újonnan felfedezett ősi, erdélyi kultúrák között.
 
Tanulói csereprogramjaink jóvoltálból több mint 1000 neumannos diák és 72 tanár vett részt partnerintézményekkel közösen szervezett külföldi látogatáson. A kiutazásokat a Neumann Alapítvány anyagilag is támogatja. Öröm a szívünknek, amikor nem egyszer azt halljuk, hogy a diákcsere-kapcsolatok az iskola keretein túlnőnek, és nemzetközi családi csere kapcsolatként folytatódnak tovább.
 
Az európai egységesítést erősítik nemzetközi projektjeink is. Így például, 1998-ban a németországi esslingeni Mörike-Gymnasium és a Neumann közös „Atka” projektje 4149 pályázatból a Think Quest Világversenyen a 6. helyezést érte el Los Angelesben a döntőn. A projekt során a tanulók Magyarországon és Németországban végzett kutatási eredményeik felhasználásával egy olyan angol nyelvű oktatási anyagot hoztak létre, mely a biológia tanulmányokhoz kínál különlegességeket.   A Leonardo Európa Uniós Szakképzési Projekt keretében tanulóinknak alkalmuk nyílt a németországi szakképzésben részt venni a Berufskolleg am Wasserturm bocholti partner iskolánkban. A program során a diákok iskolai és munkahelyi környezetben alkalmazták német és angol általános és szakmai idegen nyelvi ismereteiket. Az együttműködés azóta is sikeresen működik a két iskola ügyviteli gyakorló irodája között, valamint szakmai gyakorlatok cseréje formában. Jelenleg folyamatban van egy új Leonardo projekt és egy Socrates projekt előkészítése angol, olasz és lengyel partner intézményeinkkel közösen.
 
A különbözőség elfogadása ma már a természetességgel karöltve jelentkezik nemzetközi programjainkban. Ma már nem hökkenünk meg, amikor a finn csoportból az egyik diák tejet iszik ebédkor a paprikás csirkéhez, de a finnek sem lepődnek meg azon, hogy a Kovács Pisti apukája nem nyereg alatt puhította a rántott szelethez valót.
 
Nemzetközi intézményrendszerünk 1999-től az iskolarendszeren is túlnőtt. Az iskolánkhoz kapcsolódó Neumann Ifjúsági Vállalkozói Központhoz (NIVÁK)
kötődik egy sikeres nemzetközi projektünk a Youngbusiness.net, mely az angol National Lottery Charity Board jelentős anyagi támogatásával lehetővé tette számunkra, hogy segítséget nyújthassunk több száz pályakezdő fiatalnak vállalkozási ismeretek terén. A Neumann és két másik magyar résztvevő BIVÁK (Budapest) és CIVÁK (Cegléd) mellett a projektben részt vett egy angol (WYEC) és egy szlovén (BSC) partner is.
 
Nemzetközi kapcsolatrendszerünk azért is fontos számunkra, mert erősíti a támogató gazdálkodói szervezetekkel való kapcsolatainkat és fokozza gazdasági stabilitásunkat is. Egyfajta nemzetközi szintű elismerést jelöl ez a kiterjedt kapcsolatrendszer: nyolc országban, tizenegy kiváló partner intézménnyel folytatunk hasznos együttműködést.
 
A nemzetközi kapcsolatrendszer ápolása elsődlegesen azért fontos, mert a gyerekek annak tartják. Nézegetem a programokról mesélő fotókat: a találkozáskor a kíváncsiságtól, később a vidám nevetéstől, majd a busznál vagy a repülőtéren az elválás szomorúságától csillogó szemeket. Igen. Ezért éri meg a fáradságot! Érdemes továbbvinni a nemzetközi kapcsolatrendszert. Legyenek diákjaink külföldön a jövőben is a magyar kultúra és a Neumann méltó hírvivői!

Gondolatok a Neumann külföldi kapcsolatrendszeréről.
Idegen nyelv tanulás a Neumannban.

Partnerintézményeink
 1. Mörike-Gymnasium, Esslingen, Németország: 1990-től Képek.
 2. Meri-Porin-Ylaaste Pori Finnország: 1991-től
 3. ZESPOL SZKOL Mechanczno – Elektrykznych Zywiec, Lengyelország: 1991-től
 4. Marienschule, Lippstadt, Németország: 1995-től
 5. Lycee Baudimont, Arras, Franciaország: 1998-tól
 6. Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, Erdély: 1999-től
 7. Berufskolleg-am-Wasserturm, Bocholt, Németország: 1999-től
 8. Wandsworth Youth Enterprising Centre, London, Anglia: 2000-től
 9. Business Support Centre, Kranj, Szlovénia: 2000-től
 10. Bramcote Park School, Nottingham, Anglia: 2002-től
 11. Carlo Rosselli Instituto, Castelfranco Veneto, Olaszország: 2002-től
 12. Obchodná Akadémia, Rimaszombat, Szlovákia, 2006-tól
 13. ZfA – Zentralstelle für das Auslandsschulwesen, Budapest, 2007-től
 14. NEOS – Netzwerk Europa Orientierter Schulen/Network of Europe Oriented Schools, Köln, Németország, 2007-től

Kapcsolódó fájlok

 Angol továbbképzés
 Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign