Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Újabb Kazinczy éremre lehet büszke iskolánk
Az elmúlt hétvégén (2015. április 17-19.) ismét Győr városában rendezték meg a szépen beszélő magyar diákok országos versenyét. Az 50. évfordulóját ünneplő SZÉP MAGYAR BESZÉD VERSENY, melyet Kazinczy Ferencről neveztek el, három napig tette próbára a középiskolás diákokat határon innen és túlról. A jubileum ünnepi hangulatát az a pillanat aranyozta be, amikor Szukán Lilla 11G osztályos szakközépiskolai tanulónkat (tanára: Dr. Hekeliné Balázs Andrea, felkészítő tanára: Hadnagyné Kovács Judit) is az érem átvételére szólították, illetve a felkészítő pedagógusok munkáját elismerve, Hadnagyné Kovács Judit kolléganőnk is Z. Szabó László érmet hozhatott magával.


Hadnagyné Kovács Judit beszámolója:
A versenyre minden évben lelkesen készülünk. Ezt a munkát fogja össze az iskolánkban több éve működő Szép Magyar Beszéd szakkör, ahol a lelkes diákjaink nyelvészettel, irodalommal, vers-és prózamondással, zenével, filmekkel, színdarabokkal foglalkoznak. Tanáraink nagy gonddal szervezik a verseny iskolai fordulóját, ahol ebben a tanévben különösen nagy létszámú jelentkező közül kellett kiválasztani a „legszebben” beszélőket.
A megyei fordulóba négy diákunk jutott tovább, akik mindannyian az élen végeztek, de sajnos mind gimnáziumi, mind szakközépiskolai kategóriából csak két-két fő képviselhette megyénket az országos megmérettetésen.
Csütörtökön tehát vonatra szálltunk Lillával, s elindultunk erre a szép tavaszi ünnepre, melyet a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tanárai és dolgozói szerveznek minden évben.
Pénteken Kazinczy szobrának a megkoszorúzása után az ünnepélyes megnyitó gondolataival hangolódhattunk rá erre a különösen szép és nemes ügyet, a magyar nyelv ügyét szolgáló rendezvényre. A Városháza csodálatos díszterme kiváló atmoszférát biztosított az „átszellemülésre”. Ezek után elkezdődött a szabadon választott szövegek bemutatása a négytagú zsűri előtt. A szakközépiskolás tanulók zsűrijében Dr. Kováts Dániel főiskolai tanár, Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Dr. Eőry Vilma tanszékvezető főiskolai tanár és Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke foglalt helyet. Már az első fordulóban lehetett érezni, hogy szoros verseny van kialakulóban. A délutáni írásbeli fordulón - ahol egy adott szövegen kellett jelölni a mondatfonetikai eszközöket (ezek az úgynevezett Beszélni nehéz! feladatok)- viszont többen előnyre tehettek szert.
Délután Győr nevezetességeivel, múzeumaival ismerkedhettünk, majd a Győri Nemzeti Színházban zártuk az aznapi programsorozatot a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera megtekintésével.
Szombaton reggel a kötelező szövegek felolvasásával folytatódott a verseny, amelyet mindenki ott látott először és körülbelül húszperces felkészülési idő után kellett előadni a zsűri és az érdeklődők előtt. Délután a zsűri értékelte a verseny résztvevőit, a feladatok megoldásait és sok-sok nyelvhasználati tanáccsal láttak el tanárt és diákot egyaránt. Ezt követően 50 éves a Kazinczy –verseny címmel megemlékezésen vehettünk rész a Városháza dísztermében. A megemlékezés egyik legmeghatóbb pillanata az volt, amikor régebben Kazinczy –érmet nyert határon túli felnőttek csoportja adott elő igen színvonalas műsort, illetve amikor Bencédy József tanár úr – aki már az első versenyen is zsűrizett (ma 94 éves) - emlékezett vissza és idézte fel a Kazinczy versenyek történetét.  Ezt a napot a nyelvészek, szervezők és felkészítő tanárok baráti találkozója zárta, ahol többek között Simon Róbert országgyűlési képviselő úr mondott köszöntőt.
A vasárnapi ünnepélyes eredményhirdetést mindenki izgalommal, élményekkel feltöltődve várta. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a versenyt pedig Wacha Imre főiskolai docens, a bírálóbizottság elnöke értékelte.
Ezt követte a díjak átadása…
Örülünk, hogy ismét nem üres kézzel tértünk haza, s ha egy kicsit is, de tehettünk a magyar nyelv ügyéért Kazinczy szellemében.

 
Hadnagyné Kovács Judit



Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign