Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Jun
27
Tanévzáró ünnepség
8:00
Jun
26
Beiratkozás a 7. és 9. évfolyamra
 
Jun
19
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák
június 19–28. (A bizottságok és a pontos dátumok megtekintéséhez katt. a címre!)
Jun
18
A tanítási év utolsó tanítási napja
 
Jun
13
Ágazati alapvizsga
június 13–14.
Jun
5
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák
június 5–12.
Jun
4
Nemzeti Összetartozás Napja
Határtalanul! Témanap
A Kutatók Éjszakáján járt a 9B osztály
 2014. szeptember 26-án a Kutatók Éjszakája és Kutatói börze elnevezésű rendezvényre látogattunk el az Eszterházy Károly Főiskolára. Különböző programokon vehettünk részt.  
Az Amerikai Kuckó egyik előadása a Nők az irodalomban címmel indult. Szerettük volna női írók műveit megismerni, azonban az előadás mást kínált: Először izgalmasnak tűnő feladatot kaptunk: állítsunk össze egy lehetséges kötelezőolvasmány-listát, amely női szerzőjű könyvekből áll. Kérdés volt (?), hogy miért választottuk sokan ugyanazokat a szerzőket (Leiner Laura, J. K. Rowling,  Agatha Christie, Jane Austen, Szabó Magda). Aztán fő témaként azon elmélkedhettünk, hogy mitől is lesz női az irodalom, és létezik-e egyáltalán női irodalom? De még inkább általánosságban a nőkről kérdezett és beszélt az előadó. Megtudhattuk azt is, milyen céllal indították az Uránia folyóiratot: Célközönségének, a nőknek megpróbált minőségi olvasnivalót nyújtani, ezzel bővítve eddigi hiányos tudásukat. Végül az előadó felolvasta kedvenc cikkrészleteit a folyóiratból.
A Varázstoronyban csillagászati bemutatót láttunk. Az első teremben fizikai kísérletek és érdekes eszközök fogadtak. A másik teremben egy tárlatvezető az ott látható távcsövekről és a meridián vonalról beszélt. Majd a főiskola tetejéről szétnézve csodáltuk meg Egert. A következő, ún. sötét szobában pedig egy tükör segítségével vizsgáltuk újra a várost. Az asztalra vetített kép mindenkit újra lenyűgözött. 
A meridián vonalról később is hallottunk, mert arra az előadásra mentünk még el, ami a Da Vinci-kód című regény kapcsán szólt fikcióról és tényekről. Ez a regény is kitér egy vonalra Párizsban, különös jelentőséget is tulajdonít neki. Még különösebb, hogy sokan valóban mennyire nem akarják megkülönböztetni a regényvilágot és a valóságot. Az előadó látványos és érdekes képekkel bizonyította a nyilvánvaló, mégis sokak figyelmét elkerülő eltéréseket. Az anekdoták elgondolkodtatók nemcsak Franciaország és a bestseller kapcsán, hanem saját környezetünket illetően is.
Nagyszerű élmény volt az épület, a közös tapasztalatok, és az új információkat is fontosnak tartjuk. Jövőre is fogunk válogatni a programokból!
 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign