Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKDiákönkormányzat
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
Sep
6
Szülői értekezlet (9/Ny, 9., 10. és 11. évfolyam)
Szülői értekezlet (9/Ny, 9., 10. és 11. évfolyam)
Sep
5
Szülői értekezlet (7., 8. és 12. évfolyam)
Szülői értekezlet (7., 8. és 12. évfolyam)
Sep
3
Osztályfőnöki nap, projektnap (9, 11-12. évfolyam), Bekuckózás (7K)
Osztályfőnöki nap, projektnap (9, 11-12. évfolyam), Bekuckózás (7K)
Sep
2
Első tanítási nap, osztályfőnöki nap
Első tanítási nap, osztályfőnöki nap
Sep
1
Tanévnyitó ünnepség 14:00
Tanévnyitó ünnepség 14:00
Aug
27
Osztályozó és javítóvizsgák (augusztus 26-29.)
Osztályozó és javítóvizsgák (augusztus 26-29.)
A Kutatók Éjszakáján járt a 9B osztály
 2014. szeptember 26-án a Kutatók Éjszakája és Kutatói börze elnevezésű rendezvényre látogattunk el az Eszterházy Károly Főiskolára. Különböző programokon vehettünk részt.  
Az Amerikai Kuckó egyik előadása a Nők az irodalomban címmel indult. Szerettük volna női írók műveit megismerni, azonban az előadás mást kínált: Először izgalmasnak tűnő feladatot kaptunk: állítsunk össze egy lehetséges kötelezőolvasmány-listát, amely női szerzőjű könyvekből áll. Kérdés volt (?), hogy miért választottuk sokan ugyanazokat a szerzőket (Leiner Laura, J. K. Rowling,  Agatha Christie, Jane Austen, Szabó Magda). Aztán fő témaként azon elmélkedhettünk, hogy mitől is lesz női az irodalom, és létezik-e egyáltalán női irodalom? De még inkább általánosságban a nőkről kérdezett és beszélt az előadó. Megtudhattuk azt is, milyen céllal indították az Uránia folyóiratot: Célközönségének, a nőknek megpróbált minőségi olvasnivalót nyújtani, ezzel bővítve eddigi hiányos tudásukat. Végül az előadó felolvasta kedvenc cikkrészleteit a folyóiratból.
A Varázstoronyban csillagászati bemutatót láttunk. Az első teremben fizikai kísérletek és érdekes eszközök fogadtak. A másik teremben egy tárlatvezető az ott látható távcsövekről és a meridián vonalról beszélt. Majd a főiskola tetejéről szétnézve csodáltuk meg Egert. A következő, ún. sötét szobában pedig egy tükör segítségével vizsgáltuk újra a várost. Az asztalra vetített kép mindenkit újra lenyűgözött. 
A meridián vonalról később is hallottunk, mert arra az előadásra mentünk még el, ami a Da Vinci-kód című regény kapcsán szólt fikcióról és tényekről. Ez a regény is kitér egy vonalra Párizsban, különös jelentőséget is tulajdonít neki. Még különösebb, hogy sokan valóban mennyire nem akarják megkülönböztetni a regényvilágot és a valóságot. Az előadó látványos és érdekes képekkel bizonyította a nyilvánvaló, mégis sokak figyelmét elkerülő eltéréseket. Az anekdoták elgondolkodtatók nemcsak Franciaország és a bestseller kapcsán, hanem saját környezetünket illetően is.
Nagyszerű élmény volt az épület, a közös tapasztalatok, és az új információkat is fontosnak tartjuk. Jövőre is fogunk válogatni a programokból!
 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign