Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Természettudományos séta
Az Eszterházy Károly Főiskolán működő Egerfood Regionális Tudásközpont élelmiszeranalitikai laboratóriumában 2013. júniusában öt diákkal részt vehettünk egy élményekben gazdag, felejthetetlen délutánon. A laborlátogatás része volt a „Táplálkozás kockázatnövelő hatásának vizsgálata egyes civilizációs betegségek kialakulásában” című pályázatnak, melyet a 2012/2013-as tanévben valósítottunk meg öt diákkal (Gál Barbara, Kiss István Emil, Molnár Flóra Tamara, Suszter Boglárka, Tóth Zsanett Xénia). A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett TSZ-UT-2012/2013-0013 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg (kutatásvezető tanár: Dr. Virág Diána).
A Neumann János Középiskolában végzett kutatás során megismerkedtek a civilizációs betegségek kialakulásának okaival, az emberiséget érintő legfontosabb betegségek élettani, anatómia hátterével, mely ismereteket nagyszerűen egészítette ki az Egerfood élelmiszeranalitikai laboratóriumában tett látogatás. Az élelmiszer-összetevők analitikai vizsgálata, bizonyos, egészségre ártalmas komponensek elválasztása és mennyiségi meghatározása hozzájárult a kitűzött kutatási céljaink megvalósításához. Célunk volt a gyakori népbetegségek, civilizációs megbetegedések és az étkezési szokások összefüggésének vizsgálata, melyhez népszerű, gyakran fogyasztott élelmiszerek só- és cukortartalmát vizsgálták a diákok a kutatók (Dr. habil. Forgó Péter, Korózs Marietta) irányításával, segítségével. A konkrét mérések mellett az élelmiszer-összetevők vizsgálatának legmodernebb módszereit is megismerhették a diákok. Ezekkel a korszerű technikákkal elsősorban különböző cukorkomponenseket, vitaminokat, zsírsavakat, ásványi anyagokat, sőt az egészégre ártalmas szennyező anyagok maradványait (peszticidek, mikotoxinok) is nagy pontossággal meg lehet mérni. Az élelmiszeranalitikai feladatok során minták előkészítésén és a mérés lebonyolításán túl a meghatározások elvi alapjainak, kémiai hátterének megértése illetve a kapott eredmények értelmezése elengedhetetlen volt. Érdekes, izgalmas kísérletek önálló elvégzésével nyerhettünk bepillantást a kémia világába, a kutatók munkájába.

 




Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign