Az Eszterházy Károly Főiskolán működő Egerfood Regionális Tudásközpont élelmiszeranalitikai laboratóriumában 2013. júniusában öt diákkal részt vehettünk egy élményekben gazdag, felejthetetlen délutánon. A laborlátogatás része volt a „Táplálkozás kockázatnövelő hatásának vizsgálata egyes civilizációs betegségek kialakulásában” című pályázatnak, melyet a 2012/2013-as tanévben valósítottunk meg öt diákkal (Gál Barbara, Kiss István Emil, Molnár Flóra Tamara, Suszter Boglárka, Tóth Zsanett Xénia). A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett TSZ-UT-2012/2013-0013 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg (kutatásvezető tanár: Dr. Virág Diána).
A Neumann János Középiskolában végzett kutatás során megismerkedtek a civilizációs betegségek kialakulásának okaival, az emberiséget érintő legfontosabb betegségek élettani, anatómia hátterével, mely ismereteket nagyszerűen egészítette ki az Egerfood élelmiszeranalitikai laboratóriumában tett látogatás. Az élelmiszer-összetevők analitikai vizsgálata, bizonyos, egészségre ártalmas komponensek elválasztása és mennyiségi meghatározása hozzájárult a kitűzött kutatási céljaink megvalósításához. Célunk volt a gyakori népbetegségek, civilizációs megbetegedések és az étkezési szokások összefüggésének vizsgálata, melyhez népszerű, gyakran fogyasztott élelmiszerek só- és cukortartalmát vizsgálták a diákok a kutatók (Dr. habil. Forgó Péter, Korózs Marietta) irányításával, segítségével. A konkrét mérések mellett az élelmiszer-összetevők vizsgálatának legmodernebb módszereit is megismerhették a diákok. Ezekkel a korszerű technikákkal elsősorban különböző cukorkomponenseket, vitaminokat, zsírsavakat, ásványi anyagokat, sőt az egészégre ártalmas szennyező anyagok maradványait (peszticidek, mikotoxinok) is nagy pontossággal meg lehet mérni. Az élelmiszeranalitikai feladatok során minták előkészítésén és a mérés lebonyolításán túl a meghatározások elvi alapjainak, kémiai hátterének megértése illetve a kapott eredmények értelmezése elengedhetetlen volt. Érdekes, izgalmas kísérletek önálló elvégzésével nyerhettünk bepillantást a kémia világába, a kutatók munkájába.
|