Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKDiákönkormányzat
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
Oct
28
Őszi szünet (utolsó tanítási nap: október 25. péntek; első tanítási nap: november 4. hétfő)
Őszi szünet (utolsó tanítási nap: október 25. péntek; első tanítási nap: november 4. hétfő)
Oct
23
Munkaszüneti nap, nemzeti ünnep
Munkaszüneti nap, nemzeti ünnep
Oct
22
Október 23. ünnepi megemlékezés
Október 23. ünnepi megemlékezés
Oct
22
Szintemelő informatika érettségi
Szintemelő informatika érettségi
Oct
17
Neumann tantárgyi verseny - angol nyelv, A mi Európánk (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - angol nyelv,  A mi Európánk (I. forduló)
Oct
17
Szintemelő angol nyelv érettségi
Szintemelő angol nyelv érettségi
Oct
16
Neumann tantárgyi verseny - fizika, német nyelv (I. forduló) Természettudomány - „csodálatos világunk”
Neumann tantárgyi verseny - fizika, német nyelv (I. forduló)
Természettudomány - „csodálatos világunk” 
Oct
15
Neumann tantárgyi verseny - informatika (I. forduló); magyar (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - informatika (I. forduló); magyar (I. forduló)
Oct
14
Neumann tantárgyi verseny - matematika (I. forduló)
Neumann tantárgyi verseny - matematika (I. forduló)
Oct
11
Fogadódélután (15:00 - 17:00)
Fogadódélután (15:00 - 17:00)
Neumannos diákok Strasbourgban
2012-ben a Europe Direct ismét megrendezte a „ 4 for Europe” elnevezésű versenyt, melyen iskolánk is képviseltette magát számos csapattal.  A felkészülés átfogó tudást igényelt a szervezet történelméről, működéséről és céljairól. A versenyt a lila színekben szereplő EUfória csapat (Berecz Kata, Lövei Tímea, Dudás Bálint, Illés Benjamin) nyerte, aminek jutalma egy részvételi lehetőség volt az Európai Unió szimulált plenáris ülésén 24 diák és 2 kísérőtanár részére március 21-én Strasbourgban az Európai Parlamentben.
 

Az ötnapos út alatt rengeteg élménnyel gazdagodott strasbourgi különítményünk. Lehetőségünk nyílt kisvonattal felfedezni egy francia város, Colmar rejtett kincseit, belekóstolni a strasbourgi hétköznapokba és átélni a Mozart szülővárosa, Salzburg által nyújtott hangulatot.
Mégis, talán nem meglepően, a legmaradandóbb hatást maga a plenáris ülés és a parlament gyakorolta ránk. Az óriási épület a demokráciát megtestesítve áll az Ill folyó partján, felvont zászlókkal hirdetve a csatlakozott tagállamokat. Miután bevezettek az épület szívébe, a 480 résztvevő diákot 6 munkacsoportba osztották, majd egy tradicionális reggelit szolgáltak fel 9 órakor. Ezt követően az  ülésterembe vezetett utunk, ahol munkacsoportonként elfoglaltuk a székeket.  10 órától az Unió intézményeiről tartottak általános ismertetőt, majd következett az országok bemutatása, melyet hazai részről Berecz Kata tett meg. A bemutatkozások után a diákoknak lehetőségük nyílt majd 2 órán keresztül feltenni kérdéseiket a parlament néhány képviselőjének. A délelőtti program zárása egy Euroscola játékkal egybekötött kiadós ebéd volt. A játék lényege az volt, hogy 4 fős, különböző nemzetiségű tagokból álló csapatok válaszolják meg az unió 23 hivatalos nyelvén feltett kérdéseket. Ebéd után a munkacsoportokat 2 órára 80 fős üléstermekbe vezették, ahol a saját témájukkal kapcsolatos kérdéseket kellett megvitatni, az azzal kapcsolatos javaslatokat meghozni, melyet később a plenáris ülésen szavazásra bocsátottak. A munkacsoportok egy-egy írnokot és elnököt választottak, akik a javaslatokat a diákképviselők elé terjesztették. Nagy büszkeségünkre az „Európa jövője” munkacsoport írnoka egy csapattársunk, Berecz Kata lett, aki majd 10 percben mutatta be csoportja álláspontját, javaslatát, vitáik eredményeit összegezte és válaszolt a felmerülő kérdésekre. Miután az összes munkacsoport javaslata szavazásra bocsáttatott, a már elkezdett Euroscola játék döntője következett, melyben újabb 2 magyar siker született. Antal Balázs csapata a legjobb 4 közé került, míg Benke Boglárka csapata megnyerte a versenyt, amely szintén melegséggel töltötte el szívünket. A nap folyamán kísérőtanáraink sem unatkoztak. Ők külön program keretében ismerték meg a francia oktatási rendszert és vettek szintén részt az Euroscola játékban, mely győztes csapatában Czeglédi Tímea tanárnő neve is szerepelt.
 

Hazafelé indulva a csapat fáradtan ugyan, de tele életre szóló élményekkel, ambícióval és reményekkel szállt fel a buszra, hogy egy nap talán majd újra lehetősége lesz átélni mindezt akár diákként, akár képviselőként.

Antal Balázs (12. E) videója az útról:Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign