Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Filmes vetélkedő középiskolásoknak
Filmismereti versenyt rendezett a Mozgóképkultúra Tanszék és a Heves Megyei Pedagógiai, Szakmai és Közművelődési Szolgáltató Intézmény a Líceumban. A rendezvényt Kakuk Jenő (1949–1993) emlékére tartották, aki a főiskola filmes képzésének egyik elindító tagja volt. A Közművelődés Tanszék egykori tanárának emlékét őrzi egy kb. 135 kötetből álló, a filmművészet témakörével foglalkozó gyűjtemény, amelyet a főiskola Médiatárában helyeztek el, és amelyet Herpainé Lakó Judit látott el exlibrissel.
A március 18-án tartott vetélkedő is természetesen a filmművészet világába repített el bennünket. Három magyar filmből (Álmodozások kora, Megáll az idő, Moszkva tér) kellett felkészülniük az összesen kilenc, négyfős, egri középiskolásokból álló csapatoknak. Az Álmodozások kora egy 1964-ben készült fekete-fehér, a Megáll az idő egy 1981-ben és a Moszkva tér egy 2001-ben készült színes magyar játékfilm. A XX. század második felének magyar történelmét mutatják be.
Szíjártó Imre a Mozgóképkultúra Tanszék vezetője és egyben a verseny egyik zsűri tagja elmondta, hogy azért esett a választás erre a három filmre, mert remekül összefoglalják az akkori világképet, alkalmat adnak a magyarság- és önismereti közös gondolkodásra. „Ha diákok kilépnek majd a teremből, kicsit másképp nézzenek a nagyszüleikre és a szüleikre.”
A tanulók öt feladatban mérhették össze tudásukat és leleményességüket. A feladatok közt szerepelt egy-egy szereplő jellemzése az általuk választott filmből, film idézetek felismerése és a legnagyobb sikert egy választott jelenet előadása aratta. A versenyzőknek színészi képességüket, kreativitásukat kellett megmutatniuk az ötödik, egyben utolsó feladat teljesítéséhez, ahol egy filmrészletet kellett előadniuk. Az egyperces performanszok színesek, ötletesek voltak, emellett megkönnyítették a zsűri döntését.
A vetélkedő győztes csapata könyveket, DVD lemezeket, valamint külső winchestert nyert.
Iskolánk humán gimnáziumi osztályainak két csapata is részt vett a vetélkedőn. A Kürthy Dalma, Porogi Éva, Gyula Márk, Ördög Ákos alkotta csapat (12. H) első helyezést ért el, a Bocsi Natália, Pádár Blanka, Balázs Zoltán, Lőcsei Dávid alkotta csapat (11. H) pedig harmadik lett.
Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáruknak, Dr. Törőcsik Miklós tanár úrnak!

A győztes csapat:
Gyula Márk, Kürthy Dalma, Porogi Éva, Ördög Ákos


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign