Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
27
Olasz nyelv érettségi (8:00)
 
May
23
Francia nyelv érettségi (8:00)
 
May
22
Fizika érettségi (8:00)
 
May
22
Vizuális kultúra érettségi (14:00)
 
May
21
Emelt szintű digitális kultúra érettségi (8:00)
 
May
20
Pünkösd hétfő, tanítási szünet
 
Filmes vetélkedő középiskolásoknak
Filmismereti versenyt rendezett a Mozgóképkultúra Tanszék és a Heves Megyei Pedagógiai, Szakmai és Közművelődési Szolgáltató Intézmény a Líceumban. A rendezvényt Kakuk Jenő (1949–1993) emlékére tartották, aki a főiskola filmes képzésének egyik elindító tagja volt. A Közművelődés Tanszék egykori tanárának emlékét őrzi egy kb. 135 kötetből álló, a filmművészet témakörével foglalkozó gyűjtemény, amelyet a főiskola Médiatárában helyeztek el, és amelyet Herpainé Lakó Judit látott el exlibrissel.
A március 18-án tartott vetélkedő is természetesen a filmművészet világába repített el bennünket. Három magyar filmből (Álmodozások kora, Megáll az idő, Moszkva tér) kellett felkészülniük az összesen kilenc, négyfős, egri középiskolásokból álló csapatoknak. Az Álmodozások kora egy 1964-ben készült fekete-fehér, a Megáll az idő egy 1981-ben és a Moszkva tér egy 2001-ben készült színes magyar játékfilm. A XX. század második felének magyar történelmét mutatják be.
Szíjártó Imre a Mozgóképkultúra Tanszék vezetője és egyben a verseny egyik zsűri tagja elmondta, hogy azért esett a választás erre a három filmre, mert remekül összefoglalják az akkori világképet, alkalmat adnak a magyarság- és önismereti közös gondolkodásra. „Ha diákok kilépnek majd a teremből, kicsit másképp nézzenek a nagyszüleikre és a szüleikre.”
A tanulók öt feladatban mérhették össze tudásukat és leleményességüket. A feladatok közt szerepelt egy-egy szereplő jellemzése az általuk választott filmből, film idézetek felismerése és a legnagyobb sikert egy választott jelenet előadása aratta. A versenyzőknek színészi képességüket, kreativitásukat kellett megmutatniuk az ötödik, egyben utolsó feladat teljesítéséhez, ahol egy filmrészletet kellett előadniuk. Az egyperces performanszok színesek, ötletesek voltak, emellett megkönnyítették a zsűri döntését.
A vetélkedő győztes csapata könyveket, DVD lemezeket, valamint külső winchestert nyert.
Iskolánk humán gimnáziumi osztályainak két csapata is részt vett a vetélkedőn. A Kürthy Dalma, Porogi Éva, Gyula Márk, Ördög Ákos alkotta csapat (12. H) első helyezést ért el, a Bocsi Natália, Pádár Blanka, Balázs Zoltán, Lőcsei Dávid alkotta csapat (11. H) pedig harmadik lett.
Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáruknak, Dr. Törőcsik Miklós tanár úrnak!

A győztes csapat:
Gyula Márk, Kürthy Dalma, Porogi Éva, Ördög Ákos


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign