Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Apr
12
AJTP Vállalkozói Verseny
(április 12–13.)
Apr
8
Neumann Napok, Digitális Témahét
(április 8–12.)
Mar
28
Tavaszi szünet (máricus 28. – április 7.)
(szünet előtti utolsó tanítási nap: március 27, szünet utáni első tanítási nap: április 8.)
Mar
26
Diáknapok (március 26–27.)
 
Mar
20
Ideiglenes felvételi jegyzék közzététele
 
Neumannos diákok képviselik Magyarországot az Európai Parlamentben
A dobogó legfelső fokára állhatott a Neumann János Középiskola és Kollégium négy végzős diákja – Lövei Tímea, Berecz Kata, Illés Benjámin és Dudás Bálint (13. E) – pénteken a 4 for Europe országos középiskolai verseny döntőjén.
Az Európai Unió témájú verseny a tanév elején egy internetes fordulóval kezdődött, ahol 332 csapat regisztrált. Az internetes forduló legjobbjai a regionális döntőn mutathatták meg tudásukat. A regionális döntők alapján 11 csapat jutott be a december 7-én, pénteken, Kecskeméten megrendezett döntőbe.
Azokra a csapatokra, amelyek sikeresen zárták a regionális döntőt, számos próbatétel várt már a döntő előtt is. Az országos döntő egyik feladataként a diákoknak egy európai kulturális napot kellett megrendezni a saját iskolájukban. A sorsolás alapján a neumannos diákok egy Ausztria napot szerveztek meg sikeresen. A kulturális nap során az iskola diákjainak lehetősége volt kulturális és történelmi témájú előadásokat hallgatni, osztrák témájú vetélkedőn, filmvetítésen részt venni. A végzős diákok emellett bécsi keringő bemutatót tartottak, a szünetekben pedig osztrák zene szólt. Az osztrák finomságok sem maradhattak ki a programból, a csapat bécsi kávéházzal várta az iskola tanulóit és dolgozóit. A diákok mellett a programok szervezésében és lebonyolításában nagy szerepet vállaltak, és segítették a diákokat az iskola nyugdíjas pedagógusai is, hiszen a 2012-es év az aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás európai éve. Nagy érdeklődést váltott ki Holló Katalin nyugdíjas történelem tanárnő előadása, amely bemutatta a Habsburg dinasztia történetét, kiemelve Habsburg Ottó szerepét Magyarország európai uniós csatlakozásában. Külön eredményként értékelték a diákok, hogy ily módon sikerült közelebb hozni egymáshoz  az idősebb  és fiatalabb generációt. Az osztrák kulturális nap sikereiről prezentáció formájában kellett beszámolni az országos döntő egyik feladataként.
A többi feladat megoldása is izgalmas kihívást jelentett a fiatalok számára. A 2013-as évet az Európai Unió az európai állampolgárok évének nyilvánította. Ehhez terveztek a különdíjat is kiérdemlő plakátot a neumannos diákok, melynek mottója: „Te hogy lépnéd meg?”.A plakát egy társasjáték felületén jeleníti meg a külföldi tanulás, utazás, nyelvtanulás, munkavállalás lehetőségeit az európai állampolgárok számára az uniós tagországokban.
A neumannos csapat elméleti tudására is szükség volt a győzelemhez. Számos kérdést kellett megválaszolniuk az Európai Unió kialakulásával, történelmével és intézményeivel kapcsolatban. Évszámokban is jeleskedtek, hibátlanul oldották meg a feladatok nagy részét. Szintén a feladataik közé tartozott az Európai Parlament magyar képviselőinek és az európai uniós országok himnuszainak felismerése.
A diákok kitartó munkája és Czeglédi Tímea tanárnő  alapos felkészítése meghozta az eredményt, övék lett a győzelem és a lehetőség, hogy a Neumann János Középiskola és Kollégium részt vegyen az Európai Parlament Euroscola nevű programjában. A program keretében 24 diák és két tanár meghívást kap Strasbourgba, az Európai Parlament szimulált plenáris ülésére, ahol a többi országból érkező „parlamenti képviselőkkel” kell majd angol nyelven vitázni, érvelni és egymást meggyőzni.
Kívánjuk, hogy ezek a felkészült, motivált, széles látókörű tanulók egyszer valóságos képviselőként is segítsék majd Magyarország sorsát az európai politika színterén.

 








Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign