Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKTantermen kívüli digitális oktatás
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
Jun
23
Beiratkozás (külön beosztás szerint)
Beiratkozás (külön beosztás szerint) június 23-24.
Jun
18
Tanévzárás, bizonyítványosztás (külön beosztás szerint)
Tanévzárás, bizonyítványosztás (külön beosztás szerint), június 18-19.
Jun
17
Az érettségi vizsgák lezárása
Az érettségi vizsgák lezárása
Jun
15
A tanév utolsó tanítási napja
A tanév utolsó tanítási napja
Jun
15
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák (június 15-16.)
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák (június 15-16.)
Jun
11
Osztályozó értekezletek
Osztályozó értekezletek (június 11-12.)
Jun
4
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák (június 4-9.)
Jun
2
Érettségi észrevételek benyújtási határideje (16:00)
Érettségi észrevételek benyújtási határideje (16:00)
Jun
1
Pünkösdhétfő, munkaszüneti nap
Pünkösdhétfő, munkaszüneti nap
Neumannos diákok képviselik Magyarországot az Európai Parlamentben
A dobogó legfelső fokára állhatott a Neumann János Középiskola és Kollégium négy végzős diákja – Lövei Tímea, Berecz Kata, Illés Benjámin és Dudás Bálint (13. E) – pénteken a 4 for Europe országos középiskolai verseny döntőjén.
Az Európai Unió témájú verseny a tanév elején egy internetes fordulóval kezdődött, ahol 332 csapat regisztrált. Az internetes forduló legjobbjai a regionális döntőn mutathatták meg tudásukat. A regionális döntők alapján 11 csapat jutott be a december 7-én, pénteken, Kecskeméten megrendezett döntőbe.
Azokra a csapatokra, amelyek sikeresen zárták a regionális döntőt, számos próbatétel várt már a döntő előtt is. Az országos döntő egyik feladataként a diákoknak egy európai kulturális napot kellett megrendezni a saját iskolájukban. A sorsolás alapján a neumannos diákok egy Ausztria napot szerveztek meg sikeresen. A kulturális nap során az iskola diákjainak lehetősége volt kulturális és történelmi témájú előadásokat hallgatni, osztrák témájú vetélkedőn, filmvetítésen részt venni. A végzős diákok emellett bécsi keringő bemutatót tartottak, a szünetekben pedig osztrák zene szólt. Az osztrák finomságok sem maradhattak ki a programból, a csapat bécsi kávéházzal várta az iskola tanulóit és dolgozóit. A diákok mellett a programok szervezésében és lebonyolításában nagy szerepet vállaltak, és segítették a diákokat az iskola nyugdíjas pedagógusai is, hiszen a 2012-es év az aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás európai éve. Nagy érdeklődést váltott ki Holló Katalin nyugdíjas történelem tanárnő előadása, amely bemutatta a Habsburg dinasztia történetét, kiemelve Habsburg Ottó szerepét Magyarország európai uniós csatlakozásában. Külön eredményként értékelték a diákok, hogy ily módon sikerült közelebb hozni egymáshoz  az idősebb  és fiatalabb generációt. Az osztrák kulturális nap sikereiről prezentáció formájában kellett beszámolni az országos döntő egyik feladataként.
A többi feladat megoldása is izgalmas kihívást jelentett a fiatalok számára. A 2013-as évet az Európai Unió az európai állampolgárok évének nyilvánította. Ehhez terveztek a különdíjat is kiérdemlő plakátot a neumannos diákok, melynek mottója: „Te hogy lépnéd meg?”.A plakát egy társasjáték felületén jeleníti meg a külföldi tanulás, utazás, nyelvtanulás, munkavállalás lehetőségeit az európai állampolgárok számára az uniós tagországokban.
A neumannos csapat elméleti tudására is szükség volt a győzelemhez. Számos kérdést kellett megválaszolniuk az Európai Unió kialakulásával, történelmével és intézményeivel kapcsolatban. Évszámokban is jeleskedtek, hibátlanul oldották meg a feladatok nagy részét. Szintén a feladataik közé tartozott az Európai Parlament magyar képviselőinek és az európai uniós országok himnuszainak felismerése.
A diákok kitartó munkája és Czeglédi Tímea tanárnő  alapos felkészítése meghozta az eredményt, övék lett a győzelem és a lehetőség, hogy a Neumann János Középiskola és Kollégium részt vegyen az Európai Parlament Euroscola nevű programjában. A program keretében 24 diák és két tanár meghívást kap Strasbourgba, az Európai Parlament szimulált plenáris ülésére, ahol a többi országból érkező „parlamenti képviselőkkel” kell majd angol nyelven vitázni, érvelni és egymást meggyőzni.
Kívánjuk, hogy ezek a felkészült, motivált, széles látókörű tanulók egyszer valóságos képviselőként is segítsék majd Magyarország sorsát az európai politika színterén.

 
Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign