Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Két versenyző, két kategória, két országos győzelem
Kazinczy azt mondja, hogy „… a nyelv legyen hív, kész és tetsző magyarázója mindannak, amit a lélek gondol és érez.”
 
    A ’parancs’ ellenére úgy érzem, nagyon nehéz szavakba önteni mindazt, amit az elmúlt hétvége adott számomra és diákjaink számára.

    2012. október 12-13-14-én rendezték meg Sátoraljaújhelyen, „az anyanyelv egyik bölcsőjében” az „ÉDES ANYANYELVÜNK” nyelvhasználati verseny 40. országos döntőjét, amely nem csupán egy verseny volt, hanem egy olyan három napos jubileumi rendezvény, ahol a több mint 130 versenyző diák, felkészítő tanáraik, a magyar nyelvészet nagyjai és a szervezők intenzíven foglalkoztak a magyar nyelv ügyével, ápolásával, kérdéseivel.
A szorgalmas munka mellett színes programok részesei lehettünk, és hosszan tartó barátságokat köthettünk tanárokkal és diákokkal határon innenről és túlról.
Fajcsák Erika (a verseny egyik neumannos versenyzője úgy fogalmazott a szóbeli fordulón előadott „televíziós nyilatkozatában” (ez volt az ő választott műfaja), hogy „nemcsak a magyar nyelv, hanem a magyarság ünnepe is ez a hétvége”, amit Sátoraljaújhelyen eltölthettünk).
    És valóban ünnep volt ez, de nem csak azért, mert Kazinczyra emlékeztünk és a sírját koszorúztuk, nem csak azért, mert a verseny jubileumi éve van, nem csak azért, mert a magyar költők és írok sorait idéző irodalmi műsor alatt egyszerre dobbant minden magyar szív (akár a Vajdaságból, akár Kárpátaljáról, akár Erdélyből, Felvidékről vagy éppen Magyarországról érkeztek a vendégek), hanem azért is, mert a versenyzők soraiban iskolánk, a Neumann János Középiskola és Kollégium is képviseltette magát, nem is akárhogyan.
 
    Az emlékplakett

Büszkék lehettünk már az induláskor is, hiszen a megyei forduló zsűrije úgy döntött, hogy a szakközépiskolai és gimnáziumi kategóriában is képviselje a megyénket egy-egy neumannos diák.
Gimnáziumi kategóriában Fajcsák Erika 12.H osztályos tanuló (felkészítő tanára: Hadnagyné Kovács Judit), szakközépiskolai kategóriában pedig Nagy-Kovács Dávid 11.I osztályos tanuló (tanára: Barna Viktor) indult útnak, hogy tevékenykedjen a versenyen a magyar nyelv ügyéért.
Azon túl, hogy mindketten becsülettel helytálltak, mindketten elhozták a versenyzésért járó legmagasabb elismerést: Sátoraljaújhely emlékplakettjét, amelyet kategóriánként 15-15 versenyző kaphat meg évente (helyezés nélkül).
Hozzáteszem, hogy az eltelt 40 év versenystatisztikája alapján Eger a 10. helyen áll Sátoraljaújhellyel együtt, mert mindkét város 20-20 emlékplakettel gazdagodott az évek során.
Nos, nálunk máris kettővel több ilyen plakett van és mindkettő neumannos diák érdeme!

A győztesek

KEDVES ERIKA ÉS DÁVID!  SZÍVBŐL GRATULÁLUNK NEKTEK ÉS NAGYON BÜSZKÉK VAGYUNK RÁTOK!
Kívánom, hogy a plakett mellett ne fakuljanak azok az élmények, tapasztalatok sem, amiket együtt élhettünk át és szerezhettünk és ne feledjétek, hogy most már nemcsak a magyar nyelv használói, hanem annak elismert művelői is vagytok!
A kollégáimban ( legyenek azok magyar vagy akár matematika szakosok) pedig szeretném megerősíteni azt a szintén Kazinczy által megfogalmazott tanítást, miszerint  „A magyar nyelv tanítására különös gond fordítandó.” Ezt nem csak azért üzenem, hogy egy ilyen siker és élmény várományosai legyetek, amit mi e három napban átéltünk, hanem azért is, hogy hadd legyen minden nap a „magyar nyelv és a magyarság ünnepe”!

                            Hadnagyné Kovács Judit
szaktanár
Hárman Sátoraljaújhelyről


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign