Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
A humán szakmacsoport éves tevékenysége és versenyeredményei
Milyen szerepet tölt be a műveltség a XXI. sz.-i ember életében?
Általánosságban azt a választ kaphatnánk, hogy egyre kisebb a szerepe, de ha megkérdezzük a középiskolás korosztályt, azt tapasztaljuk, hogy szívesen járnak színházba, koncertekre, egyre többen játszanak hangszereken, és egyre többen írnak verseket.
Iskolánkról az a kép alakult ki a szűkebb környezetben, hogy a reál tantárgyak dominálnak. Azonban a lila falak között kiemelt szerepet kap a humán műveltség és nem csak a humán osztály keretein belül. A reál osztályokba járó diákjaink is kell, hogy érezzék, hogy a magas színvonalú műszaki teljesítmény eléréséhez is elengedhetetlen a humán műveltség.
A humán műveltség nem feltétlenül a tárgyi tudás bővítését jelenti, hanem nyitottságot az irodalmi, képzőművészeti, zenei alkotások befogadására. Olyan szemléletmódot, amely a világ megismerésében fontos szerepet tulajdonít az örök emberi kérdéseket felvető művészeteknek, és a zenével, a magyar nyelvvel való játék és a szórakozás egy formája lehet. Ezt a szemléletet közvetíti a Neumann tanulói felé, függetlenül attól, hogy humán vagy természettudományos irányultságú osztályokba járnak-e. Ennek szellemében szerveztük azokat a programokat az iskola tanulói számára, melyek érték- és érzelemközvetítőek.
Iskolánk részt vesz a Heves Megyei Hírlap SÉTA programjában Barna Viktor tanár úr segítségével. A program lehetővé teszi, hogy tollforgató diákjaink írásai csütörtökönként megjelenjenek a hírlap hasábjain. Az újság által javasolt témák közül választhatnak, vagy az őket érdeklő iskolai és szabadidős programokról számolhatnak be.
Ebben a tanévben a 11. évfolyamos humán osztály szerepe meghatározó volt az iskola kulturális és művészeti programjainak lebonyolításában.
Az általuk szervezett Teaház, „Ki mit tud?” és a költészet napjának rendezvényei kedves színfoltjai voltak az idei tanévnek. Aktívan közreműködtek a karácsonyi műsor, a március 15-ei ünnepség és a ballagás szervezésében is, és vállalták a prózai és zenei szerepeket az iskola nyilvánossága előtt.
Sikeres tanévet zártunk versenyeredményeinket tekintve is. Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy Nagy Szandra 12.E osztályos tanuló a Győrben megrendezett „Szép Magyar Beszéd” verseny országos fordulójáról Kazinczy-érmet hozott el a Hadnagyné Kovács Judit tanárnővel végzett közös munka eredményeként. Közös munkájuk több évre vezethető vissza, hiszen a tanárnő által vezetett Szép Magyar Beszéd Szakkör célja a magyar nyelv megszerettetése, művelése mellett a magyar nyelvi, irodalmi versenyekre való felkészítés. Legújabb sikerük ezen a téren Varga Boglárka 11.h osztályos tanuló nevéhez fűződik, aki az Édes Anyanyelvünk Nyelvhasználati Verseny megyei fordulóján 3. helyezést ért el.
Áprilisban egy egész hetet szenteltünk a költészetre és a magyar nyelv szépségének és nehézségeinek megismerésére. A diákok közép- és felsőfokú magyar nyelvvizsgát tehettek le a tanítási órákon és egyénileg is, a hét második felében megrendezett nyelvi vetélkedőn.
A tanulók minden nap a második szünetben verseket adtak elő, majd a negyedik szünetben irodalmi zenés adaptációkat hallgathattak meg. Mindenképpen jelentősége volt ennek a hétnek, mivel a diákok egy kicsit kizökkenhettek a mindennapi tanulmányi rutinból, és egy kicsit más szemmel nézhették (más füllel hallgathatták) a magyar irodalmat, a magyar kultúrát. A programban több száz diák vett részt produktívan, mert kitöltötték a nyelvi teszteket. Örömünkre szolgált a lelkesedés, amellyel a nyelvi megmérettetéshez viszonyultak.  A versmondásokra is több önként jelentkező volt, ami gazdag költészeti program megrendezését, összeállítását tette lehetővé.
Simkóné Kis Ágnes
szakmacsoport vezető
 

VERSENYEREDMÉNYEK 2009/2010


Verseny
Tanuló
Osztály
Felkészítő tanárok
Eredmény
Szép Magyar Beszéd
Nagy Szandra
12.e
Hadnagyné Kovács Judit
Országos
Kazinczy-érem
Implom József Helyesírási verseny
Fajcsák Erika
10.b
Havasné Szikora Katalin
Országos 18.hely
József Attila Szavaló verseny
Hűvelyes Zoltán
11.t
Hadnagyné Kovács Judit
Megyei 3.hely
"Örökségünk '48"
Kácsor Erik
11.h
Simkóné Kis Ágnes
Országos 7.hely
Nagy Zsófia
Holló Melinda
Mező Réka
11.h
Simkóné Kis Ágnes
Országos 9.hely
Nagy Noémi
Rózsa Dorina
Városismereti verseny
Balla Roxana
9.e
Murányi Dénes
Városi 2.hely
Farkas Bettina
Kulcsár Noémi
Édes Anyanyelvünk Nyelvhasználati Verseny
Varga Boglárka
11.h
Hadnagyné Kovács Judit
Megyei 3.hely


 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign