Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Apr
12
AJTP Vállalkozói Verseny
(április 12–13.)
Apr
8
Neumann Napok, Digitális Témahét
(április 8–12.)
Mar
28
Tavaszi szünet (máricus 28. – április 7.)
(szünet előtti utolsó tanítási nap: március 27, szünet utáni első tanítási nap: április 8.)
Mar
26
Diáknapok (március 26–27.)
 
Mar
20
Ideiglenes felvételi jegyzék közzététele
 
„Aranyos” aranyosok Baranyában…

 Az idén immáron tizedik alkalommal került megrendezésre az országos Arany János Tehetséggondozó Program művészeti fesztiválja, amelynek az előző évekhez hasonlóan Pécs város Leőwey Klára Gimnáziuma adott otthont 2010. június 10-13. között.

 Intézményünket ezúttal a 9/T osztály tanulói képviselték, akik már hónapok óta nagy lelkesedéssel és izgalommal készültek a megmérettetésre 7 kategóriában összesen 8 produkcióval.

 A Bodolainé Makkai Erika osztályfőnök, Nagy Ilona és Murányi Dénes nevelőtanárok által vezetett küldöttség harminc diákkal indult útnak azzal a céllal, hogy megismertesse a tanulókkal Európa kulturális fővárosát, valamint, hogy az osztály tagjait minél több sikerélményhez segítse hozzá, öregbítve ezzel esetlegesen iskolánk hírnevét is.

 Az első napon a hosszú, fárasztó út után sem volt idő a pihenésre, ugyanis a tanári értekezlet után már kezdődtek is az első kategória versenyszámai, amely Hermann Ottó tiszteletére a „Magyar puszta szolgája” elnevezést kapta. Hetedikként hangzott el Bárány Ivettől a gólyáról szóló előadás, amely bár díjat nem kapott, de kiválóra sikerült.

 A második napunkon (pénteken) egy nagyon hosszú, eseménydús nap várt ránk. Délelőtt először a köszöntőre és az ünnepélyes megnyitóra került sor, majd a több száz résztvevő együtt sétát tett Pécs történelmi belvárosában, amelynek végén közös fotózás, majd lakatelhelyezés történt, amely azt jelképezte, hogy örökre a városhoz kötöttük magunkat. A diákjaink már ekkor szívükbe zárták Pécset, mert séta közben minden nagyon tetszett nekik, és ennek lépten-nyomon hangot is adtak.

 A péntek délelőtt további részében még nem voltunk érdekeltek a versenyben, ezért az időt kihasználva segítő diáklányaink vezetésével városnézést tartottunk, amelynek során a legfontosabb nevezetességeket kerestük fel, és tartottunk róla ismertetőt (Székesegyház, Jakováli Hasszán dzsámi, Gázi Kászim dzsámi a minarettel, Ókeresztény emlékhelyek, Barbakán stb.). A nagy meleg (amely egész ottlétünket nehezítette) ellenére a diákjaink érdeklődőek voltak és jól bírták a gyűrődést. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a járókelők közül többen megszólítottak bennünket, hogy megtegyék pozitív észrevételüket az osztályról.

 Péntek délutántól különösen sűrű volt a programunk, ugyanis 3 kategórián belül négy versenyszámmal voltunk érdekeltek. Elsőként a színjátszás kategóriában mutattuk be a „Jelenetek egy palóc lakodalomból” előadást, amelynek szereplői Antal Tibor (apa), Balázs Zoltán (vőfély), Balla Roxána (menyasszony), Horváth Adrienn (anya) és Pilinyi László (vőlegény) voltak. A produkció nagy sikert aratott, amely eredményesség terén is megmutatkozott. Megnyerte a csapat a „legjobb jelmez” kategória különdíját, Balla Roxánát pedig a „legjobb énekes színésznő”-nek választotta a zsűri.

 Szólóének kategóriában Balla Roxána és Máté Bernadett a Macskák című musical leghíresebb, „Midnight” című dalát énekelték angolul fergeteges sikert aratva és kiváló hangulatot teremtve. Teljesítményük a végelszámoláskor ezüst minősítést = második helyezést eredményezett.

 Próza kategóriában Farkas Bettina palóc mesét, Székely Claudia pedig (magyar és lovári nyelven) cigány mesét mondott csodálatosan, méltó módon befejezve a pénteki napi versengést.

 A péntek esti órákban a tanárok és diákok számára egyaránt lehetőség nyílott a kikapcsolódásra. A tanároknak a szervezők fogadást, diákjaink számára pedig Nosztalgia bált és teaházat szerveztek, így a jó szórakozás lehetősége biztosított volt.

 Nagyon várta az osztály a szombati napot, a legtöbben ugyanis ekkor léphettek fel, mert következett a várva várt csoportos tánc kategória. Ennek mintegy felvezetéseként az egyéni táncok során Balla Roxána és Balázs Zoltán kalotaszegi néptáncával már lenyűgözött mindenkit, amelynek ismét ezüst minősítés = második helyezés lett a vége.

 A csoportos táncra már 2009 ősze óta együtt készült a diákok jelentős része az Erica C táncstúdióban Zsámbokiné Vadas Szilvia tánctanárnő vezetésével, aki nagyon megszerettette és kiválóan elsajátíttatta gyerekeinkkel a  hip-hop táncot. Ennek végül az ezüst minősítés lett az eredménye, amely a rendkívül erős (főleg néptáncos) mezőnyben rendkívül értékesnek mondható.

 Versmondás kategóriában Suszter Boglárka tehetségét igazolva kiválóan szerepelt, és végül ő is  második helyezéssel gazdagította önmaga és iskolája dicsőséglistáját.

 A délután folyamán, mivel lezajlottak a versenyszámaink, lehetőségünk nyílt a közeli Mohácsra is ellátogatni, ahol a mohácsi csata emlékére létrehozott Történelmi Emlékparkot tekintettük meg, tisztelegve ezzel a hazáért elesett történelmi hőseink emléke előtt.

 Ezek után már mindenki a gálával egybekötött eredményhirdetést várta, amely előtt már nagyon izgatottak voltunk. Ami ott következett, arra előzetesen a legmerészebb álmainkban sem mertünk gondolni. A kategóriák neveinek elhangzása utáni közös „szorítások”, a kiosztott hat dobogós vagy annak megfelelő helyezések díjainak átvétele, és az azt követő örömujjongás soha nem látott boldogságot, felszabadult örömhangulatot teremtett az osztály tagjai körében, amely az eddigieknél is jobban összekovácsolta diákjainkat, és még bennünk, a kísérő tanárokban is azt erősítette, hogy micsoda felemelő érzés és dicsőség, hogy az ember (akár diákként, akár tanárként) „neumannosnak” mondhatja magát.

Én szívből kívánom mindenkinek, hogy ezt, vagy ehhez hasonló közösségerősítő és felemelő hangulatot egyszer legalább, de lehetőség szerint többször is élje át.


Eger, 2010. június 18.

Murányi Dénes
nevelőtanár
 

 



Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign