Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
Apr
12
AJTP Vállalkozói Verseny
(április 12–13.)
Apr
8
Neumann Napok, Digitális Témahét
(április 8–12.)
Mar
28
Tavaszi szünet (máricus 28. – április 7.)
(szünet előtti utolsó tanítási nap: március 27, szünet utáni első tanítási nap: április 8.)
Mar
26
Diáknapok (március 26–27.)
 
Mar
20
Ideiglenes felvételi jegyzék közzététele
 
A Neumann „népművész lányai”
Az „Év kollégiuma” címért zajló versenysorozat vége felé járva az elmúlt egy hónapban nagyon besűrűsödtek az események. Alig vagyunk túl a sikeres Vajdaság vetélkedőn, máris következett az újabb szellemi megmérettetés, amely 2013. április 9-én került megrendezésre a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium dísztermében. Ez a patináns intézmény már évek óta azt a szép hagyományt követi, hogy hazánk és a Kárpát-medence népművészetéről híres tájainak és népeinek kulturális jellemzőiről szervez vetélkedőket.
„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg az, nem is őrizni, mert nem rab az. A hagyományt élni kell. – Hangzanak a Kossuth-díjas énekes, népzenekutató és dalszerző Sebő Ferenc csodálatos gondolatai, amelyek az egész rendezvény méltó mottójává váltak. A kilenc résztvevő kollégium bizonyította ugyanis, hogy a felkészülés során mélyen belemerült a kiadott témába, és legnagyobb részét sikeresen sajátította el azt. Ezért a feladatok során mindenki, aki a helyszínen volt, megélhette annak a csodálatos hagyománynak alapelemeit, amelyet a Sárköz 5 kicsiny falujának (Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Sárpilis) lakossága megteremtett.
Kollégiumunk képviseletében ezúton egy teljesen újként alakult csapat szerepelt, amelynek tagjai, Baranyai Daniella, Kulcsár Dorottya és Lázár Roxána mindannyian a 10. T osztályból kerültek ki. Nem kis feladat várt rájuk, mert mélyrehatóan kellett ismerniük a térség történelmét, földrajzát, lakóinak népviseletét, szokásait és hiedelemvilágát. A felkészülést ráadásul az idő rövidsége és betegség is nehezítette, de a lányok szorgalma reménykedésre adott okot. Végül minden jól alakult, mert a csapat az összes részfeladatban a legjobban teljesítve, nagy fölénnyel utasította maga mögé nemes vetélytársait. Ezen csodás fegyvertényükkel a legmagasabb szinten élték meg a sárközi hagyományokat, és minden jelenlévőt ehhez nagymértékben hozzásegítettek, legyen az diák, tanár vagy esetleg néprajzkutató. Nem is beszélve a kortársaik és a felnőttek számára tanúsított személyes példamutatásukról. Köszönjük szépen lányok, szinte csodát vittetek véghez, reméljük, jövőre folytatjátok.

 
A csapat tagjai balról jobbra haladva: Lázár Roxána, Baranyai Daniella, Kulcsár Dorottya
 
A csapat lázas munka közben



Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign