Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
„Határon túli magyarság” vetélkedő a Vajdaságról
„A VAJDASÁG NEUMANNOS GYÖNGYSZEMEI”
Az „Év kollégiuma” címért folytatott versengés utolsó állomásai egyikének tekinthető az Egri Csillagok Középiskolai Kollégium által minden évben megrendezett „Határon túli magyarság” rendezvénysorozat. Ennek keretein belül minden évben a Történelmi Magyarország egy olyan régiójának történelme, földrajza, politikai és kulturális jellemzői kerülnek terítékre, ahol még ma is viszonylag nagy létszámban élnek magyar testvéreink azóta is, hogy a trianoni trauma óta már nem kisebb hazánk részét képezik.
Az idén a téma a napjainkban Szerbiához tartozó Vajdaság volt, amelynek három alkotó régiója, a Bácska, Bánság és a Szerémség a történelem során mindig meghatározó szerepet játszott nem csak Magyarország, de Közép-Európa és a Balkán esetében is. Ennek ellenére a térség jellemzői napjainkban alig-alig vannak a köztudatban, mert a hétköznapi emberek szinte semmit nem tudnak róla. A középiskolai tanulmányok során is jobb esetben talán egy-két említés történik róla, ezért nagyszerű dolog, hogy a diákok számára van lehetőség, hogy gyarapíthassák ismereteiket ebben a témában. Így gondolták ezt városunk többi kollégiumában is, mert a tizennégy intézményből 12 képviseltette magát 2013. március 20-án.
Kollégiumunkat ezúttal egy fiatalokból álló, de mégis rutinosnak mondható társaság képviselte. A Hajdara Richárd (10. F), Kapus István (10. E) és Talon Dániel (10. F) alkotta csapat ugyanis az előző tanévben a két városismereti vetélkedő megnyerésével már igazolta rátermettségét. Így történt ez most is, mert a nyolc mindenre kiterjedő feladat megoldásának eredményeként a megszerezhető 109 pontból 105-öt sikerült nekik begyűjteni, ezzel pedig nem csak a vetélkedőt nyerték meg, de a szervezők és az ellenfelek nagy-nagy elismerését is kiváltották.
Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a verseny délutánján a Vajdaság lilába öltözött, mint ahogyan korábban már Kárpátalja, Erdély, Székelyföld és a Felvidék területe is. Ezek pedig mind azt bizonyítják, hogy évről-évre a legodaadóbban és a legmagasabb szinten emlékezünk meg és tisztelgünk a mai Magyarország határain kívülre került egykori területeinkről és ott sokszor mostoha körülmények között élő és sokat szenvedett honfitársunkról. Reméljük, hogy ezzel valamilyen szinten sikerül példát állítanunk napjaink fiatal és felnőtt lakosságának egyaránt!
Szép volt, fiúk, még sokszor szeretnénk rólatok hallani hasonló tettek kapcsán!
 
A Vajdaság „lilába öltöztetői” balról jobbra haladva: Talon Dániel, Hajdara Richárd, Kapus István, Murányi Dénes felkészítő tanár



Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign