Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Ki tud többet Egerről” vetélkedőt nyertek az aranyos lányok
„… nem születhetik mindenki Egerben, de mindenki lehet egrivé …” – Hangzik Eger egyik íróóriásának, Gárdonyi Gézának egyik leghíresebb idézete a városunkról. Mint ahogy már korábban beszámoltunk róla, bő egy hónappal ezelőtt már sikeresen megindult iskolánk három leánykája azon az úton, hogy egrivé legyen, ugyanis akkor megnyerték az Eger város kollégiumai számára megrendezett városismereti vetélkedőt.
Az élet azonban nem állt meg számukra, mert következett az újabb embert próbáló feladat, de az előző verseny óta viszont sok minden változott. Elsőként meg kell említeni, hogy az előzőleg sikeresen szerepelt csapat egy helyen kicserélődött, mert Kovács Bernadett helyett Rausz Emese vállalta a felkészülést Azurák Enikővel és Lovász Hajnalkával együtt, akik mindannyian intézményünk 9/T osztályos (AJTP-s) diákjai. Másrészt ennek a megmérettetésnek csak a címe volt hasonló a korábbi kollégiumok közöttihez („Ki tud többet Egerről?”), de a maga a téma, és ebből adódóan a kötelező irodalmak témája is teljesen más volt. Az egyik irodalom a Renn Oszkár által szerkesztett „Egri séták nem csak egrieknek” című könyv harmadik kiadása volt, amely még a felnőtt ember számára is nagyon komoly tudományos témákat tartalmaz, nemhogy a kilencedikes diákok számára. A könyv fejezeteinek elsajátítása (pl. a Hatvani temetőben nyugvó híres egri kötődésű emberek életrajzai, a nagy egri árvizek, az egri kaszinó története, Eger patinás iskolái stb.) igencsak embert próbálóak voltak mindannyiunk számára, de sikerült megbirkózni a feladattal. Ezek után már üdítően hatott az „Eger a XXI. század küszöbén” című munka tanulmányozása, amelynek a műemléki barangolás című részéből kellett felkészülni.
Az érdekes feladatok ezek közül a felsorolt témák közül kerültek ki, valamint volt két szóbeli rész is. Meg kellett tanulni a csapatoknak egy olyan verset, amelynek az ihletője Eger, tehát a városunkról szól. Emellett volt egy olyan érveléses feladat, hogy két csapattagnak Eger írófejedelmeit, Gárdonyi Gézát és Bródy Sándort kellett alakítania, amelynek során Bródynak meg kellett győznie Gárdonyit, hogy költözzön Egerbe. A verseny végig nagyon izgalmasan alakult, amióta részt veszünk rajta, még soha nem volt ennyire szoros. Csak az utolsó két forduló döntött a végső győztes kilétéről, de Rausz Emese szívbemarkoló szavalata, valamint Azurák Enikő és Lovász Hajnalka rímekbe foglalt, nagy színészi tehetséget felvonultató párbeszéde végképp a Neumann javára billentette a mérleg nyelvét. Így ismét iskolánké lett az első hely (az elmúlt 5 évben egyébként négyszer ezen a vetélkedőn), amellyel intézményünk méltó módon kezdte meg az 1848. március 15-i események ünneplését.
„Fogadj szeretettel, hősök csodás fészke: Oh, szép Eger város, Honom büszkesége!” – Hangzik az általunk szavalt Utas Zsigmond tollából származó Eger című vers egyik legszebb része. Ezek után nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk valóban a hőn áhított módon fogadja a nemrégiben ide érkező leánykáit, akik teljesítményükkel nem csak szűkebb honunk, a Neumann, hanem a város büszkeségeivé is váltak. Köszönjük szépen lányok, büszkék vagyunk rátok!!!
 
Murányi Dénes

 
A győztes csapat tagjai balról jobbra haladva: Lovász Hajnalka, Azurák Enikő, Rausz Emese, Murányi Dénes felkészítő tanár



Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign