Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Bécs, a sokszínű főváros
   Hajnali fél háromkor megszólal az ébresztő, talán egy kicsit álmos vagy, de tudod, hogy most megéri korán felkelni, nem számít az a pár óra, amikor máskor még nyugodtan alszol. Fél perc alatt összekapod magad, és máris a „Lila Iskola” előtt álldogálsz ismerős és ismeretlen, de hasonlóan álmos arcokkal, ahol együtt várjátok a buszt, ami elvisz titeket a több órás útra.
   Furcsa módon olyan gyorsan repülnek az órák, hogy szinte észre sem veszed, hogy feljött a nap, és te máris Bécs nagyvárosi forgatagában találod magad. Első állomás a Hundertwasserhaus, amit addig még csak nagyjából sem tudsz elképzelni, míg nem látod a saját szemeddel. Ott szabályos építészeti formák, alakzatok nincsenek. A ház belülről úgy néz ki, mint amikor egy lakberendező túl merészet álmodik, és meg is valósítja azt. A benti kávézó pultján végigcsordogáló kis patak és a csillogó-mozaikkockákkal díszített fal csak néhány a látványosságok közül. Már itt úgy érzed, még hasonlót sem láttál, pedig ez még csak a kezdet…
   A fő látványosság, ahová ellátogatsz, a schönbrunni kastély, ami  Európa egyik legdíszesebb, leggazdagabb kastélya. A termekben sétálva egy pillanatra elképzeled, milyen volt az élet pár évszázaddal ezelőtt, amikor még császárok uralkodtak, előkelő, abroncsos ruhákat hordtak a nők, és az etikett nagyban befolyásolta a mindennapokat. Közben látod a pompát, az azóta is hűen csillogó csillárokat és a precíz munkával alkotott festményeket.
  Miután a kastély bejárása által részt vettél egy minden szempontból rendhagyó órán, ismered meg csak igazán Ausztria fővárosát, és hangolódsz rá az ünnepekre. A belváros díszítése egészen lenyűgöző, minden épület, fa, óriási fényfüzérekkel van díszítve, ami már önmagában is órákig tartó bolyongásra adna okot, de ahol kivilágítás van, ott vásár is van! Rengeteg faház telis-tele finom falatokkal, (nem csak) karácsonyi dekorációkkal, ajándékokkal. Nem csoda hát, hogy évről-évről rengeteg turistát vonz a bécsi karácsonyi vásár. A séta során kár lenne kihagyni a Stephansdómot, amely érdekességét a mozaik-ablakok adják. Ahogy azokon besüt a nap és a templom belseje ez által a színskála szinte minden színében tündöklik, nem mindennapi látvány!
   Aztán vége is a napnak, te felszállsz a buszra, ami majd hazavisz, és úgy érzed, hogy csak két-három órát töltöttél a Nagyvárosban, pedig már reggel óta aktívan figyelsz minden új dolgora. Nem csak kulturálódtál, szórakoztál, de olyan dolgokat láttál, amik csak itt vannak, és mindezt karácsonyi hangulatban. Egy tökéletes naphoz nincs is szükség többre!
   
    Simon Hajnalka 12.H
 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign