Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁKDiákönkormányzat
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Felvételi feladatok
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
EYON Comenius Blog
Galéria Új!
Eseménynaptár
Sep
6
Szülői értekezlet (9/Ny, 9., 10. és 11. évfolyam)
Szülői értekezlet (9/Ny, 9., 10. és 11. évfolyam)
Sep
5
Szülői értekezlet (7., 8. és 12. évfolyam)
Szülői értekezlet (7., 8. és 12. évfolyam)
Sep
3
Osztályfőnöki nap, projektnap (9, 11-12. évfolyam), Bekuckózás (7K)
Osztályfőnöki nap, projektnap (9, 11-12. évfolyam), Bekuckózás (7K)
Sep
2
Első tanítási nap, osztályfőnöki nap
Első tanítási nap, osztályfőnöki nap
Sep
1
Tanévnyitó ünnepség 14:00
Tanévnyitó ünnepség 14:00
Aug
27
Osztályozó és javítóvizsgák (augusztus 26-29.)
Osztályozó és javítóvizsgák (augusztus 26-29.)
Bécs, a sokszínű főváros
   Hajnali fél háromkor megszólal az ébresztő, talán egy kicsit álmos vagy, de tudod, hogy most megéri korán felkelni, nem számít az a pár óra, amikor máskor még nyugodtan alszol. Fél perc alatt összekapod magad, és máris a „Lila Iskola” előtt álldogálsz ismerős és ismeretlen, de hasonlóan álmos arcokkal, ahol együtt várjátok a buszt, ami elvisz titeket a több órás útra.
   Furcsa módon olyan gyorsan repülnek az órák, hogy szinte észre sem veszed, hogy feljött a nap, és te máris Bécs nagyvárosi forgatagában találod magad. Első állomás a Hundertwasserhaus, amit addig még csak nagyjából sem tudsz elképzelni, míg nem látod a saját szemeddel. Ott szabályos építészeti formák, alakzatok nincsenek. A ház belülről úgy néz ki, mint amikor egy lakberendező túl merészet álmodik, és meg is valósítja azt. A benti kávézó pultján végigcsordogáló kis patak és a csillogó-mozaikkockákkal díszített fal csak néhány a látványosságok közül. Már itt úgy érzed, még hasonlót sem láttál, pedig ez még csak a kezdet…
   A fő látványosság, ahová ellátogatsz, a schönbrunni kastély, ami  Európa egyik legdíszesebb, leggazdagabb kastélya. A termekben sétálva egy pillanatra elképzeled, milyen volt az élet pár évszázaddal ezelőtt, amikor még császárok uralkodtak, előkelő, abroncsos ruhákat hordtak a nők, és az etikett nagyban befolyásolta a mindennapokat. Közben látod a pompát, az azóta is hűen csillogó csillárokat és a precíz munkával alkotott festményeket.
  Miután a kastély bejárása által részt vettél egy minden szempontból rendhagyó órán, ismered meg csak igazán Ausztria fővárosát, és hangolódsz rá az ünnepekre. A belváros díszítése egészen lenyűgöző, minden épület, fa, óriási fényfüzérekkel van díszítve, ami már önmagában is órákig tartó bolyongásra adna okot, de ahol kivilágítás van, ott vásár is van! Rengeteg faház telis-tele finom falatokkal, (nem csak) karácsonyi dekorációkkal, ajándékokkal. Nem csoda hát, hogy évről-évről rengeteg turistát vonz a bécsi karácsonyi vásár. A séta során kár lenne kihagyni a Stephansdómot, amely érdekességét a mozaik-ablakok adják. Ahogy azokon besüt a nap és a templom belseje ez által a színskála szinte minden színében tündöklik, nem mindennapi látvány!
   Aztán vége is a napnak, te felszállsz a buszra, ami majd hazavisz, és úgy érzed, hogy csak két-három órát töltöttél a Nagyvárosban, pedig már reggel óta aktívan figyelsz minden új dolgora. Nem csak kulturálódtál, szórakoztál, de olyan dolgokat láttál, amik csak itt vannak, és mindezt karácsonyi hangulatban. Egy tökéletes naphoz nincs is szükség többre!
   
    Simon Hajnalka 12.H
 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign