Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
Nincsenek Neumann napok németes programok nélkül
2011 márciusában az iskolánkban megrendezésre kerülő Neumann- napok keretében több a némettel, ezen belül a DSD-vel kapcsolatos dolgokba nyerhettek bepillantást a diákok. Többet között, tanárnőnk, Sipeki Csilla előadását hallgathatták meg a DSD jelenlegi- és jövőbeli szerelmesei. A német iránt érdeklődő diákok ezáltal közelebbről megismerhették a DSD program részleteit, a nyelvvizsga sajátosságait, illetve a számos előnyt, amit a program nyújt.
 
Ezek után a jelenleg 12.-es DSD-s diákok adták elő prezentációikat, melyek az éles szóbeli vizsgán hozzásegítették őket a felsőfokú nyelvvizsgához. A 12-esek színvonalas és témájában igen nehéz prezentációkkal készültek: abortusz, eutanázia, játékszenvedély, mobiltelefon, nevetés.  Ám nem csak a végzősök kaptak feladatot, hiszen nekünk, 11.-eseknek jutott az a teendő, hogy egy a prezentációkhoz kapcsolódó kérdéssort állítsunk elő, melyet az itt helyet foglaló diákok töltöttek ki. A legjobb eredményt elért tanuló pedig egy pizzát nyerhetett:)
A németes programot a legszebb német szó kihirdetése zárta, mely projekt mindnyájunk körében igen nagy népszerűségnek örvendett. Az akció keretében 2 héttel a Neumann- napok előtt 11.-es csoportunk szavazást indított az idei ’schönstes deutsches Wort’ megtalálására. Mindezek előtt ki kellett választanunk tizenhat szót, melyek a legszebb német szó címére pályázhattak. A szavazásnál kihangsúlyoztuk, hogy elsősorban a hangzás a lényeges, így a németet nem tanuló diákok is leadhatták voksukat. A versenyben résztvevő kifejezéseket a csoport közös gyűjtőmunkával, főképp a tanórákon feldolgozott szavakból válogatta ki. A legfőbb célja ennek a tevékenységnek az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a német nyelv szépségére és fontosságára. Ennek érdekében a csoport tagjai számos szórólappal és egy színes plakáttal díszítették ki az iskola falait, és az aulában egy szavazódoboz volt elhelyezve a voksoló cédulákkal. Aki pedig nem személyesen szavazott, a DSD csoport állt a rendelkezésre, akár a német szavak kiejtésében is.
Hogy minél jobban motiváljuk a diákokat, itt is egy pizza került kisorsolásra, mely igen ösztönző volt a diákok körében. Majd végül, a 156 szavazat közül a stimmungsaufellend (hangulatjavító) nyerte el idén 57 szavazattal a legszebb német szó címet. Ezenkívül népszerűnek bizonyultak még olyan jól csengő szavak, mint például a leidenschaftlich (szenvedélyes), Katzenjammer (macskajaj), illetve a Flipflops (strandpapucs) is.
Biztos vagyok benne, hogy a programokon részt vett több mint félszáz diák számos tudományos ismerettel, egy-egy érdekes német szóval és új információval lett gazdagabb.
                Názon Dóra 11.J, DSD-csoport


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign