Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Junior Achievement Magyarország
Galéria Új!
Eseménynaptár
Oct
28
Őszi szünet
október 28. – november 1. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap: október 25. (péntek); az őszi szünet utáni első tanítási nap: november 4 (hétfő).
Oct
24
Második nyílt nap az általános iskolásoknak
A nyílt nap regisztrációköteles, mely ezen a linken lehetséges. A regisztráció október 18-án 10:00-tól lesz elérhető.
Oct
23
Nemzeti ünnep (az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékére)
Tanítási szünet
Oct
22
2024/2025. Őszi érettségi vizsgaidőszak
Digitális kultúra gyakorlati (írásbeli) érettségi (8:00)
Oct
22
Október 23-i ünnepi megemlékezés
 
Oct
18
Bolyai Matematika Csapatverseny (7–8. évfolyam)
14:30
Oct
17
2024/2025. Őszi érettségi vizsgaidőszak
Angol nyelv írásbeli érettségi (8:00)
Oct
16
Első nyílt nap az általános iskolásoknak
A nyílt nap regisztrációköteles. A regisztrációs űrlap ezen a linken érhető el 2024. október 11-től.
Nyári tudományos tábori beszámolók

Fábián Andrea 12A osztályos tanulónk, aki a biológia–kémia speciális tagozatunkon tanul, a nyáron egy-egy felejthetetlen hetet tölthetett el leendő orvosi pályájára készülve a Pécsi Tudományegyetemen, illetve a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiumának nyári táborában. Megismerhette az orvoslás, az egyetemi élet, a biológia számtalan oldalát, bepillanthatott az orvosi kutatás világába.


Középiskolások hete – nyári tábor beszámoló
2024.06.27. – 07.02.


A több mint 300 jelentkező közül szerencsém volt bekerülni abba a 120 fős csapatba, akik eltölthettek egy felejthetetlen hetet a Pécsi Tudományegyetemen. Itt megismerhettem az orvoslás, az egyetemi élet, a biológia számtalan oldalát.


Az első nap találkoztunk a segítőinkkel, akik a táborban töltött idő alatt temérdek hasznos tanáccsal és bátorítással láttak el. A második nap lehetőségem nyílt meglátogatni a Gyógyszerésztudományi Kart, ahol többek között megnézhettük a gyógynövénykertet és saját kúpot és krémet készíthettünk. Ezt három előadás követte. A kedvencem a „3D bűnjelek – 3D szkennelés és nyomtatás az igazságügyi gyakorlatban” című előadás volt. Itt különböző körülmények miatt elhalálozottak 3D-s holttestét nézhettük meg és a 3D nyomtatás, szkennelés technikájáról volt szó. A harmadik napon a Skills Medben jártunk, ahol a seb tamponálást, újraélesztést gyakorolhattuk és bepillantást nyerhettünk a háborús körülmények között zajló egészségügyi ellátás menetébe. Egy fizikai előadáson is részt vettünk, és a mikrobiológiai intézetben a vírusokról hallgathattunk meg egy előadást. Negyedik napon kipróbálhattuk a sebvarrást. Az ötödik nap az anatómia intézetben kezdtük meg a napunkat, ahol formalinos holttesteken nézhettük meg az emberi test anatómiáját. Itt volt lehetőségem egy igazi emberi szívet is megfogni. Az Igazságügyi Orvostani Intézetben megnézhettük a bonceszközöket és a helyszínelés alapjait. Végül az Élettan Intézetben különböző laborokat látogathattunk meg ahol mikroszkóp alatti sejteket nézhettünk. Végül utolsó nap három életutat hallgathattunk meg: egy általános orvostanhallgatóét, egy fogorvosét és egy gyógyszerészét. Emellett számos remek csapatépítő programot szerveztek nekünk, mint a zászlófestés, a városvetélkedő, a mini golf és a sárkányhajózás.


Felejthetetlen élményben volt részem, és csodás emberekkel ismerkedhettem meg. Hálás vagyok a lehetőségért, hogy olyan részleteibe láthattam bele az orvoslásnak, amely még a harmadévesek számára is újdonság.



(A nagyításhoz katt. a képekre!)

„Lávalámpa” készítése
a Gyógyszerésztudományi karon
Előadás
 
Sebvarrás
Városvetélkedő
 
Anatómiai intézet,
formalinos holttest megtekintése
 
 

 




Sántha Kálmán Szakkollégium nyári tudományos tábor, beszámoló
2024.08.20. – 08.31


Szerencsém volt eltölteni két hetet a Debreceni Egyetemen, a Sántha Kálmán Szakkollégium által megszervezett táborban. A tábor fő célja az volt, hogy bepillantást engedjenek különböző kutatómunkákba, klinikai környezetekbe. Emellett számtalan izgalmas programmal készültek a számunkra.


Az első két nap folyamán különböző előadásokon vehetünk részt, és megtanították a labormunkához szükséges készségeket és szabályokat. Először Prof. Dr. Németh Norbert ismertette velünk az Általános Orvostudományi Kar felépítését, és a felvételi pontszámítást. Majd Prof. Dr. Muszbek László, a tábor alapítója a tudományról, a tudományos közlésekről tartott egy előadást. A délután folyamán megnézhettük saját vércsoportunkat, és egy mű karból kipróbálhattuk a vérvétel különböző módjait. Ezután az elkövetkező labormunkánkra készítettek fel, így a különböző pipetták használatát gyakorolhattuk. Következő nap a tudományos adatbázisokról, klinikai kutatások etikai vonatkozásairól, állatkísérletek szabályozásáról, engedélyezéséről tartottak egy előadást. A délután folyamán lehetőségünk nyílt emberi vérkenetek mikroszkopikus elemzésére. Itt egészséges vérmintáktól a sarlósejtes mintákig mindent láthattunk. Hemosztázis vizsgálatot is elvégezhettünk betegek mintáin. Nekünk egy idősebb férfi mintáját kellett kielemezni. Itt azt vizsgáltuk, hogy a véralvadásgyógyszere hatásos-e a számára. Majd ellátogattunk a Sebészeti Műtéttani Intézetbe, ahol cipőfűzőn gyakorolhattuk a különböző sebészcsomózásokat, itt is gyakorolhattuk a vérvételt. Számomra a legjobb rész a „mikrosebészeti” rész volt, ahol laparoszkópiás szimulátorokat próbálhattunk ki, és mikroszkóp alatt gyakorolhattuk a sebvarrást.


Pénteken megkezdtük munkánkat a tutorainkkal. Én az Orvosi Vegytani Intézetben tölthettem el 1 hetet. Itt egy sejtmetabolizmus kutatócsoport munkájába kapcsolódhattunk be. A labor fő tevékenysége a baktériumok és daganatok közti kapcsolatok feltérképezése. Főként humán és egér daganatsejt vonalakkal dolgoznak, melyeket különböző kezeléseknek és kísérleteknek vetnek alá, például, hogyan reagál a sejt a kemoterápiás kezelésre, és ezekből a mintákból fehérje-, DNS- és RNS-szintű vizsgálatokat végeznek. Ilyen kísérletek például a Western blot technika, a PCR vagy a különböző proliferációs assay-k. Szerencsénk volt nekünk is számtalan kísérletet elvégezni. Az elkövetkező egy hétben itt folytattuk a munkánkat.

A tutormunka mellett késő délutánra, estékre különböző programokat szerveztek: ilyen volt a strandolás, bowling, táncház, az Orvostörténeti Múzeum meglátogatása, kvízest, társasjáték est, sütögetés. Ezen programok mellett lehetőségünk nyílt ellátogatni az Anatómiai Intézetbe, ahol csontokat, formalinos testrészeket nézhettünk, érinthettünk meg. Az egyik délután a rendőrségen is jártunk, ahol a keresőkutyák tartottak bemutatót és egy bűnügyi berendezett helyszínt is megnézhettünk, itt elmagyarázva az orvos szerepét a rendőrség munkájában. Rezidensekkel is beszélgethettünk az egyetem utáni életről.


A tábor zárásaként utolsó nap bemutattuk a tutorokkal végzett munkánkat társaink, szervezőink előtt. Számomra ez a két hét felejthetetlen élmény volt. Beleláthattam a kutatómunka szépségeibe és életre szóló barátságokat köthettem.


Fábián Andrea 12.A



(A nagyításhoz katt. a képekre!)

Laparoszkópiás szimulátor
8 csatornás pipetta
Genotipizálás eredménye UV lámpa alatt
„Sebvarrás” mikroszkóp alatt
Gél készítés Western blothoz
Letapadó sejtek vizsgálata
Genotipizálás, minták betöltése
 
Egerekből kinyert izolált DNS
Vérkenet mikroszkóp alatt


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign