Neumann PortálIskolaKollégiumokNIVÁK;
MENÜ
Az iskoláról
Neumann János
Elérhetőségek
Felvételi
AJTP felvételi információk
Tantestület
Tanév rendje
Hírek
Humán szakmacsoport
Természettudományi szakmacsoport
Idegennyelvi szakmacsoport
Informatikai és közgazdasági szakmacsoport
Művészeti szakmacsoport
Osztályfőnöki csoport
Sport
Könyvtár
Keresés a könyvtárban
Arany János Tehetséggondozó Program
ECDL
Érettségi
Felvételi eljárás
Versenyek
Tanügyi dokumentumok
Közzétételi lista
Eredmények
Pályázatok
Külföld kapcsolatok
Támogatóink
Közbeszerzés
Beszámolók és SZJA 1%
Öko face-k
Galéria Új!
Eseménynaptár
May
4
Ballagás
(10:00 óra)
May
3
Végzős évfolyam utolsó tanítási napja
 
May
2
Felvételi döntés visszajelzése az általános iskolás tanulóknak
 
May
1
A munka ünnepe
(tanítási szünet)
Apr
22
Föld Napja
 
Apr
22
Fenntarthatósági témahét
(április 22–26.)
Apr
16
Digitális országos mérés a 10. évfolyamon
 (április 16–18.)
A Magyarság Házába látogatott el a 7K
Iskolánk – a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium – 7. osztályos diákjai a Határtalanul pályázat keretében 2017. március 31-én látogatták meg a Magyarság Házát.   Mindenki izgatottan várta az első, közös osztálykirándulást. Adott volt minden, hogy jól sikerüljön. Lelkes diákok, kellemes, napsütéses idő, jó programok, amiről az osztályfőnök részletesen tájékoztatott bennünket. Hoztunk magunkkal a jó kedvünket, fényképezőgépet, elemózsiát, és az elmaradhatatlan mobilt is. A biztonságot a kísérő tanárok (osztályfőnök és Dománné Kun Gabriella tanárnő) jelentették, akikhez bármikor lehet kérdéssel fordulni.
Délelőtt 9:04-kor indult a vonatunk Egerből. Örültünk, mert nagyon komfortos, tágas volt. Egy légtérbe utazott mindenki, így gyakori helycserékkel könnyen tudtunk egymással beszélgetni.  Budapestre, a Keleti pályaudvarra megérkezve rögtön a 4-es metróra szálltunk, majd a 2-es villamossal utaztunk a Parlamenthez. Kívülről nagyon szép volt az Országház, a gyönyörű napsütésben a Kossuth téri bejáratnál egy osztálykép erejéig összeállt az osztály. A Parlament belsejét idegenvezető segítségével néztük meg. Különösen tetszett a kupolacsarnok, ahol – mint megtudtuk, első királyunk koronázásának ezer éves fordulójától, 2000. január 1. óta itt őrzik Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. Körbenézve a csarnokban a magyar uralkodók, vezérek szobrait láthattuk. Kellemes meglepetés volt, hogy a Felsőházi ülésteremben betekintve - amely konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál – találkoztunk Neumannos diákokkal, akik az itteni Parlamenti Ifjúsági Napon vettek részt. A Parlamentet elhagyva, egy rövid Duna-parti séta után, felszálltunk a 4-es villamosra, és átmentünk Budára. Ebédidő volt, így mindenki valami meleg ételre vágyott. KFC vagy McDonalds között választhattunk. Mindenki talált megfelelőt. Teli hassal kissé nehezebben ment a Budai Várnegyedbe felsétálni, de szerencsére nem kellett sokat menni a Magyarság Házáig. 
 

Az itteni Mi, magyarok kiállítás lekötött mindenkit. Találkoztunk azokkal az eredményekkel, értékekkel, amelyekre magyarként büszkék lehetünk, a magyarság tudatunkat erősíti. 18 termen mentünk végig, amelyek témája egy-egy legszebbnek tartott magyar szó volt. Játékos formában megtudhattuk, milyen alapanyagok kellenek a híres magyar ételekhez, szép ásványokat tekinthettünk meg, kvíz játékkal tesztelhettük tudásunkat. Fiúknak-lányoknak egyaránt tetszett, hogy kipróbálhatták elődeink mekkora erővel feszíthették meg a visszacsapó nyilat, vagy éppen milyen volt huszár ruhában a lovat megülni. Akinek a magyar történelem egy-egy jeles eseményét feldolgozó filmek tetszettek, kényelmesen elidőzhetett a filmnézéssel. Szinte mindenkit lekötött a kiállítás végén kialakított matematikai-logikai játékok tárháza. A fiúk közül egy kis csapat gombfocizással is próbálkozott.

 

Úgy eltelt az idő, hogy a Budai várnegyedben a csodaszép épületek közül csak a közeli Halászbástyához mentünk, ahonnan gyönyörködtünk a panorámában. A Mátyás templomot csak kívülről néztük meg. Többen megfogalmazták, hogy a főváros legszebb részén, Világörökség helyszínen járva, több időt kellene itt tölteni. Így már körvonalazódott egy újabb kirándulás terve is. 
 

Séta és metrózás után a Keleti pályaudvaron felszálltunk a hazafelé induló vonatra. Bár ez a szerelvény nem volt olyan modern, mint amivel idefelé jöttünk, de legalább egy fülkében utazott mindenki.

 

Beszélgetés, fotónézegetés, sok-sok mosoly, nevetés mellett kicsi fáradság jelezte, hogy lassan péntek este van. Kellemes élményekkel gazdagodtunk. Jó volt ez az első osztálykirándulásunk!   
 
7K osztály és Dr. Löveiné Hadnagy Katalin osztályfőnök
 


Copyright © 2009   Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium
3300 Eger, Rákóczi út 48.
tel.: (36) 536-070
www.nejanet.hu
Powered by: gsonline WebNDesign